Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανοίξει η ειδική πλατφόρμα όπου οι δικαιούχοι θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση για το κοινωνικό μέρισμα 2017.
Συγκεκριμένα, έως το τέλος του Νοεμβρίου θα έχει ενεργοποιηθεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα λειτουργήσει στη διεύθυνση www.koinonikomerisma.gr . Η κοινή υπουργική απόφαση ενδέχεται να εκδοθεί ακόμη κι έως το τέλος της εβδομάδας.
Η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου ανακοίνωσε ότι το μέρισμα θα λάβουν τελικά και όσοι κατέστησαν άνεργοι εντός του 2017, εφόσον από τα εισοδήματα του 2016 αφαιρεθούν τα ποσά που αντιστοιχούν στον αριθμό των μηνών ανεργίας. Έτσι, αν κάποιος ήταν άνεργος για 10 μήνες εντός του 2017, θα αφαιρεθεί το αντίστοιχο ποσό των εισοδημάτων από το 2016 ώστε να πληροί τα εισοδηματικά κριτήρια και να ενταχθεί στους δικαιούχους.
Παράλληλα, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εργασίας, εξετάζονται τρόποι εξυπηρέτησης ηλικιωμένων, οι οποίοι δεν έχουν γνώση χρήσης του διαδικτύου ή πρόσβαση σε αυτό. Όπως προκύπτει μάλιστα από τον προϋπολογισμό που κατατέθηκε στη Βουλή, περίπου 3,5 εκατομμύρια δικαιούχους θα καλύψει το κοινωνικό μέρισμα. Πρόκειται για 1.459.834 νοικοκυριά, δηλαδή το 32% του πληθυσμού της χώρας. Το μέσο ύψος του μερίσματος, υπολογίζεται σε 483 ευρώ ανά νοικοκυριό.
Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2018 που κατατέθηκε στη Βουλή το μέσο ύψος του μερίσματος ανά νοικοκυριό αναμένεται να ανέλθει σε 483 ευρώ και θα διανεμηθεί σε 1,459 εκατομμύρια νοικοκυριά. “Μέχρι το τέλος του μήνα που διανύουμε θα έχει ανοίξει η πλατφόρμα”, τόνισε από την πλευρά της η αν. υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου.
Με βάση τα παραπάνω, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Θεανώ Φωτίου και ο ΓΓ Πρόνοιας κ. Δημήτρης Καρέλλας αναλύουν τα βήματα για την αίτηση ως εξής:
Το πρώτο βήμα είναι η εισαγωγή στο σύστημα. Ο δικαιούχος θα πρέπει να χρησιμοποιήσει τα στοιχεία αναγνώρισης του TAXISnet και τον αριθμό ΑΜΚΑ. Αν το ΑΜΚΑ δεν αναγνωριστεί επειδή είναι λάθος, θα πρέπει ο δικαιούχος να διορθώσει τον αριθμό
Το δεύτερο βήμα είναι η συμπλήρωση των προσωπικών στοιχείων του δικαιούχου. Σε μια φόρμα θα πρέπει να αναγραφούν:
Τα οικονομικά στοιχεία με βάση την δήλωση που έγινε για τα εισοδήματα του 2016 με βάση το έντυπο Ε1 στο Taxis .Ο ΓΓ Πρόνοιας Δημήτρης Καρέλλας διευκρίνισε σήμερα ότι για το υπολογισμό του εισοδήματος θα τηρηθούν τα κριτήρια του ΥΠΟΙΚ . Με άλλα λόγια αν το πραγματικό εισόδημα είναι μικρότερο από το τεκμαρτό με βάση τα κριτήρια διαβίωσης. Αν το τεκμαρτό είναι μεγαλύτερο από το πραγματικό ο ενδιαφερόμενος θα κριθεί με το τεκμαρτό
Τα περιουσιακά στοιχεία όπως αυτά αναγράφονται στο Ε9.
Ο αριθμός των ατόμων του νοικοκυριού και των φιλοξενούμενων από το έντυπο Α21 που αναγράφεται η οικογενειακή κατάσταση. Τούτο διότι θα πρέπει να ελεγχθεί το κριτήριο του αριθμού των συνοικούντων με οποιοδήποτε τρόπο με τον ενδιαφερόμενο ώστε να καθοριστεί και το ύψος του μερίσματος. Θα επιβεβαιώνεται επίσης το κριτήριο της μόνιμης κατοικίας για μια πενταετία στην Ελλάδα και η ασφάλιση κατ ελάχιστο για ένα μήνα μέσα στην τελευταία 10ετία για τον ενδιαφερόμενο.
Στο ίδιο πεδίο ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να συμπληρώσει κάποια στοιχεία επικοινωνίας . Απαραίτητα θα είναι ένας αριθμός κινητού τηλέφωνο ένα λογαριασμό e-mail ώστε να υπάρχει επικοινωνία με τον υπουργείο εργασίας που είναι ο φορέας διανομή του μερίσματος. Σε περιπτώσεις υπερηλίκων μπορεί να δηλωθούν στοιχεία κάποιου συγγενικού ή φιλικού τους προσώπου.
Το τρίτο βήμα είναι η δήλωση ενός τραπεζικού λογαριασμού με την μορφή IBAN. Για να εξασφαλιστεί το ακατάσχετο και αφορολόγητο του μερίσματος προτιμότερο είναι να δηλωθεί ακατάσχετος λογαριασμός. Έτσι θα αποφευχθούν περιπτώσεις στις οποίες ο δικαιούχος έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές στο δημόσιο ο λογαριασμός να δεσμευτεί και να γίνει εξαίρεση για το κοινωνικό μέρισμα εκ των υστέρων και αφού ο δικαιούχος ταλαιπωρηθεί αρκετά για να αποδείξει ότι το ποσό που μπήκε στον λογαριασμό του είναι ακατάσχετο.
Το τέταρτο βήμα είναι η δήλωση των φιλοξενούμενων – συνοικούντων με τον δικαιούχων του μερίσματος. Αν υπάρχουν φιλοξενούμενοι από το δικαιούχο θα πρέπει και οι ίδιοι να μπουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα με την ίδια διαδικασία (κωδικοί ΤAXIS ΑΜΚΑ) και να δώσουν την συγκατάθεση τους για να αντληθούν τα δικά τους περιουσιακά και οικονομικά στοιχεία. Το βήμα αυτό είναι απαραίτητο για να εξασφαλιστεί ότι ο δικαιούχος του μερίσματος είναι όντως δικαιούχος καθώς για την καταβολή του θα πρέπει να αθροιστούν τα οικονομικά και κοινωνικά στοιχεία και των φιλοξενούμενων ενηλίκων και να εξεταστεί αν είναι συμβατός με τα κριτήρια καταβολής κοινωνικού μερίσματος.
Στο πέμπτο βήμα το σύστημα απαντά αν ο ενδιαφερόμενος είναι συμβατός με τα κριτήρια που έχουν οριστεί και αν θα πάρει ή όχι κοινωνικό μέρισμα.
Το έκτο βήμα είναι το πιο απλό αλλά και το πιο απαραίτητο από όλα. Αν τελικά ο ενδιαφερόμενος πληρεί τα κριτήρια θα πρέπει να κάνει αποδοχή του κοινωνικού μερίσματος ώστε να πιστωθεί το ποσό στον λογαριασμό του. Αν κάποιος δεν αποδεχθεί το μέρισμα ακόμη και αν πληρεί τα κριτήρια δεν θα το πάρει.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι με το άνοιγμα της εφαρμογής οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να βιαστούν και να κάνουν σύντομα τις αιτήσεις τους. Τούτο διότι η καταβολή του κοινωνικού μερίσματος θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι και το τέλος Δεκεμβρίου . Συνεπώς για το κοινωνικό μέρισμα δεν υπάρχει κανένα περιθώριο παράτασης.
Τα χρήματα στους λογαριασμούς των δικαιούχων θα αποδίδονται άμεσα με την αποδοχή των αιτήσεων από το σύστημα.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!