Η αρμόδια εκπρόσωπος της Κομισιόν, Άνκα Παντουράρου, σχολιάζοντας τις πληροφορίες περί απαγόρευσης του γύρου, ανέφερε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη της ΕΕ απέρριψαν τους ισχυρισμούς περί επικίνδυνης ουσίας και ενέκριναν τη χρήση του «φωσφορικού άλατος», το οποίο χρησιμοποείται στο κεμπάπ και στο γύρο σε κάποιες χώρες, κυρίως της Κεντρικής Ευρώπης. Το ζήτημα φαίνεται να προέκυψε ύστερα από παρέμβαση των Πρασίνων που έθεταν ζήτημα επικινδυνότητας του φωσφορικού άλατος για την ανθρώπινη υγεία.
Ειδικότερα απαντώντας σε ερώτηση της Real, η Άνκα Παντουράρου ανέφερε πως η Κομισιόν εισηγήθηκε και ενέκρινε την παράταση της χρήσης του φωσφορικού άλατος στην παρασκευή κρέατος. Η Κομισιόν κατέθεσε την πρότασή της στο Συμβούλιο των Κρατών Μελών και συγκεκριμένα στην διαρκή επιτροπή για την ασφάλειας τροφίμων. Τα Κράτη Μέλη ενέκριναν την πρόταση της Κομισιόν με ψήφους 24 υπέρ και καμία κατά.
Ως εκ τούτου, η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως εκπροσωπείται νομίμως από τον εκτελεστικό της βραχίονα (την Κομισιόν) και τα ίδια τα Κράτη Μέλη, ενέκρινε την εν λόγω ουσία και σε καμία περίπτωση δεν «σκέφτεται να απαγορεύσει το κεμπάπ ή το γύρο». Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα δώσει και αυτό την δική του γνωμάτευση για το θέμα τον Ιανουάριο.
Η αρμόδια εκπρόσωπος της Κομισιόν, Άνκα Παντουράρου σημείωσε για το θέμα πως «πράγματι, είδαμε αναφορές των μέσων ενημέρωσης σχετικά με τη χρήση φωσφορικών αλάτων στα τρόφιμα. Ας είμαστε σαφείς. Η ΕΕ δεν απαγορεύει το «κεμπάπ». Ο ρόλος μας είναι να διασφαλίσουμε ότι τα τρόφιμα είναι ασφαλή».
«Η Κομισιόν πρότεινε την επέκταση της δυνατότητας χρήσης της πρόσθετης ύλης τροφίμων που ονομάζεται “φωσφορικό άλας”, η οποία είναι απαραίτητη σε ορισμένα παρασκευάσματα κρέατος με σούβλες», αναφέρει. «Το πρόσθετο επιτρέπει την ομογενοποίηση της κατάψυξης, η οποία εμποδίζει τον κίνδυνο μη ισορροπημένης θερμικής επεξεργασίας, εξασφαλίζοντας έτσι ότι οι λωρίδες ψημένου κρέατος που σερβίρονται στους καταναλωτές είναι ασφαλείς», διευκρινίζει.
«Το σχέδιο πρότασης έλαβε ισχυρή υποστήριξη από τα κράτη μέλη στη μόνιμη επιτροπή στις 25 Σεπτεμβρίου 2017, όπου 24 κράτη μέλη ψήφισαν υπέρ. Κανένα κράτος μέλος δεν αμφισβήτησε την ασφάλεια της προτεινόμενης χρήσης», ξεκαθάρισε η αρμόδια εκπρόσωπος.
Αντιδράσεις από τις ελληνικές εταιρείες
Σημειώνεται πως για το θέμα υπήρξαν αντιδράσεις και στην Ελλάδα, με τις εταιρείες «Μέγας Γύρος» και «Ελληνικός Γύρος» να εκδίδουν ανακοινώσεις διαψεύδοντας τη χρήση φωσφορικού άλατος στην Ελλάδα, καθώς απαγορεύεται από τη νομοθεσία της χώρας μας. Στην ουσία πρόκειται για ζήτημα που αφορά κυρίως του «βιομήχανους της κεντρικής Ευρώπης που παράγουν προϊόντα κεμπάπ και ντονέρ».
Η εταιρεία «Μέγας Γύρος» όπως αναφέρει η εταιρεία «σχετικά με δημοσιεύματα που αναφέρονται στην πρόθεση της ΕΕ να εξετάσει την απαγόρευση της χρήσης φωσφορικών αλάτων στο ντονέρ – κεμπάπ, η «Μέγας Γύρος» θέλει υπεύθυνα να πληροφορήσει τους καταναλωτές ότι ο γνήσιος ελληνικός χοιρινός γύρος δεν περιέχει φωσφορικό άλας σύμφωνα και με την ισχύουσα ελληνική νομοθεσία. «Η εν λόγω παραίνεση της ευρωομάδας των Πράσινων έρχεται μετά από τη μάχη και νίκη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή επιτροπή για τη μη χρήση φωσφορικών αλάτων στους γύρους. Αυτό πιέζει μονό τους βιομηχάνους (Τούρκους) της κεντρικής Ευρώπης που παράγουν προϊόντα κεμπάπ και ντονέρ», καταλήγει η εταιρεία.
Από την πλευρά της η «Ελληνικός Γύρος» σημειώνει: Σε σχέση με πρόσφατες αναφορές σε μέσα μαζικής ενημέρωσης θέλουμε να διευκρινίσουμε τα εξής:
Στην παραγωγή γύρου ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ από χοιρινό κρέας ή κοτόπουλο δεν χρησιμοποιούνται ποτέ φωσφορικά άλατα.
ΤΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΑΥΤΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΩΔΙΚΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΚΑΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΤΕΤΟΙΩΝ ΠΡΟΣΘΕΤΩΝ.
Πρόσφατα υπήρξε πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να επιτραπεί η χρήση φωσφορικών αλάτων σε προϊόντα τύπου Doner και Kebab και μόνον, μετά από πρωτοβουλία της Γερμανικής πλευράς.
Με απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου απαγορεύθηκε η επέκταση της χρήσης φωσφορικών αλάτων σε προϊόντα doner και kebab (στον γύρο δεν χρησιμοποιούνται) και έτσι δικαιώθηκε η ελληνική θέση που εδώ και δύο χρόνια έχει εκφρασθεί μέσω του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Κρέατος (ΣΕΒΕΚ)
Επομένως ο γύρος είναι ένα απόλυτα ασφαλές προϊόν (για το οποίο ουδέποτε τέθηκε θέμα χρήσης φωσφορικών αλάτων), υψηλής οργανοληπτικής αξίας και για το οποίο έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία κατοχύρωσής του ως Εγγυημένο Παραδοσιακό Ιδιότυπο Προϊόν (ΕΠΙΠ), ώστε να προστατευθεί από κάθε επέμβαση που θα μπορούσε να αλλοιώσει τα οργανοληπτικά του χαρακτηριστικά.
Η ΕΛΒΙΔΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΑΕ ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΓΥΡΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΩΝΥΜΙΑ «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΓΥΡΟΣ» ΕΧΕΙ ΠΡΩΤΟΣΤΑΤΗΣΕΙ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΙΟΘΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΩΝ ΤΟΥ ΓΥΡΟΥ ΣΤΟΝ ΚΩΔΙΚΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ ΟΣΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΣΤΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΘΕΣΜΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ ΜΕ ΔΥΝΑΜΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ».
ΠΗΓΗ: tvxs.gr
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!