Ψηφίστηκε με 153 ψήφους από την Ολομέλεια της Βουλής ο κρατικός Προϋπολογισμός 2018.
Υπέρ ψήφισαν 152 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ και η ανεξάρτητη βουλευτής, Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου (προερχόμενη από την Ένωση Κεντρώων). Απουσίαζε από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο βουλευτής Χριστόφορος Παπαδόπουλος, ο οποίος με επιστολή του προς το Προεδρείο της Βουλής, ενημέρωσε ότι αδυνατεί να προσέλθει στην ψηφοφορία, αλλά αν ήταν παρών θα ψήφιζε θετικά.
«Άκουσα τον Αλέξη και με έπεισε», σχολίασε η νυν ανεξάρτητη και πρώην βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων, Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου
Την αίθουσα των κοινοβουλευτικών συντακτών στο κτίριο της Βουλής επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Σχολιάζοντας την υπερψήφιση του προϋπολογισμού, ο πρωθυπουργός είπε: «πάμε καλά».
Ο πρωθυπουργός χαιρέτισε τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες που ήταν στην αίθουσα και τους ευχήθηκε Χρόνια Πολλά.
«Τραβήξατε και την κ. Μεγαλοοικονόμου, καλό είναι αυτό;», ρώτησε τον κ. Τσίπρα δημοσιογράφος αναφερόμενος στην υπερψήφιση του προϋπολογισμού.
«Καλό είναι, κακό είναι;» απάντησε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε «Πάμε καλύτερα και αυξανόμαστε».
Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ και αντιπρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Καμμένος, ήταν απών από την πρώτη ψηφοφορία, ενώ ψήφισε «ναι» στην δεύτερη ανάγνωση.
Συνολικά ψήφισαν 297 βουλευτές. Καταψήφισαν 144 βουλευτές των κομμάτων της Αντιπολίτευσης και όλοι οι ανεξάρτητοι βουλευτές, πλην της κ.Μεγαλοοικονόμου. Από την ψηφοφορία απουσίασαν, πλην του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Χρ. Παπαδόπουλου, ο ανεξάρτητος βουλευτής Ν. Μίχος και ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων, Αρ. Φωκάς.
Τσίπρας: Είσαι τροϊκανότερος των τροϊκανών – Μητσοτάκης: Να σε πω ψεύτη ή κωλοτούμπα;
Η μετωπική σύγκρουση Τσίπρα – Μητσοτάκη και οι βολές των υπόλοιπων πολιτικών αρχηγών εναντίον της κυβέρνησης κυριάρχησαν στην τελευταία ημέρα συζήτησης στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό πριν την ψηφοφορία.
Αφήνουμε πίσω μια εποχή που κανείς δεν θέλει να θυμάται, τόνισε ο πρωθυπουργός. Οι μεταρρυθμίσεις τώρα αρχίζουν να αποδίδουν καρπούς. Θα βγούμε από το μνημόνιο με χαμηλά επιτόκια και οριστικοποίηση των μέτρων για το χρέος, είπε.
Είναι πρώτη φορά μετά από οκτώ χρόνια μνημονιακών προϋπολογισμών που δεν ήρθαν οι θεσμοί να μας πουν ότι χρειάζονται νέα μέτρα και η πρώτη φορά που ξέρουμε με βεβαιότητα ότι αυτός είναι ο τελευταίος μνημονιακός προϋπολογισμός στο ελληνικό κοινοβούλιο, τόνισε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη Βουλή.
Αφήνουμε πίσω μια εποχή που κανείς δεν θέλει να θυμάται. Μια εποχή, ιδίως τα πρώτα χρόνια, ταπείνωσης. Που τα κλειδιά της οικονομίας είχαν οι δανειστές μας. Μετά από οκτώ χρόνια η Ελλάδα επιστρέφει ανακτώντας το κύρος της στη διεθνή σκηνή και έχοντας απαλλαγεί από τις παθογένειες, τόνισε.
Όπως είπε, έχουν γίνει μεταρρυθμιστικές τομές που τώρα εμφανίζουν τους πρώτους καρπούς. «Παραλάβαμε χώρα με άδεια ταμεία και ανεργία 27% και μηδενική αξιοπιστία απέναντι στους εταίρους και τα επιτόκια δανεισμού στο 8%. Με μια κυβέρνηση που τότε είχε δεσμευτεί σε τρελά πλεονάσματα ως 4,5% του ΑΕΠ και που αδυνατούσε να καλύψει τους στόχους. Μια χώρα που σε 4 χρόνια πήρε μέτρα 65 δισ. ευρώ τα οποία βύθισαν την χώρα σε πρωτοφανή ύφεση».
«Πρέπει να γίνει η σύγκριση για το τί παραλάβαμε και ποιος σας έριξε. Αυτός ήταν ο ελληνικός λαός που δεν άντεξε την λεηλασία», είπε απαντώντας στον αρχηγό της ΝΔ.
Πήραμε στην αρχή εντολή σκληρής διαπραγμάτευσης που τηρήσαμε μέχρι κεραίας το πρώτο εξάμηνο, θύμισε ο πρωθυπουργός. Καταλήξαμε σε ένα αναγκαστικό και δύσκολο συμβιβασμό αλλά με πολύ ρεαλιστικότερους όρους. Δεν καταφέραμε όλα όσα επιδιώκαμε αλλά φέραμε μια συμφωνία πολύ ηπιότερης προσαρμογής, συμπλήρωσε. Η φορολογική προσαρμογή επί ΣΥΡΙΖΑ δεν ξεπερνά τα 5 δισ. ευρώ.
Αυτά που καταφέραμε το α’ εξάμηνο του 2015 δεν τα κρύψαμε κάτω από το χαλί αλλά ζητήσαμε ξανά την ψήφο του ελληνικού λαού με «όλα γνωστά και πάνω στο τραπέζι».
Αναρωτήθηκε γιατί ο ελληνικός λαός εμπιστεύτηκε τον ΣΥΡΙΖΑ και όχι τον Αντώνη Σαμαρά και το success story. Δεν είναι χαζός ο λαός, έχει μνήμη, γνώση και διαίσθηση. Σας γνωρίζει πολύ καλά και αυτό είναι ο λόγος που θα οδηγηθεί η ΝΔ σε νέα ήττα τον Σεπτέμβρη του 2019, τόνισε.
Η σύγκριση
Το 2014 η ΝΔ πάσχιζε να αποκτήσει γραμμή πίστωσης με ισχυρή επιτήρηση και σκληρά προαπαιτούμενα. Οι δανειστές το αρνήθηκαν γιατί θα γελούσαν και οι πέτρες αν μιλούσατε για πιστωτική γραμμή με όλες τις μεταρρυθμίσεις ανολοκλήρωτες, εκτίμησε.
Πριν τρία χρόνια η ΝΔ μιλούσε για success story με επιτόκια 8%. Εμείς μιλάμε με βεβαιότητα για το τέλος της περιπέτειας γιατί τα επιτόκια του 10ετους έχουν πέσει κάτω από 4%. Τι συγκρίνετε;
Ο στόχος των ευρωπαίων για να βγούμε από τα μνημόνια είναι τα επιτόκια να είναι περίπου 4,7%, σήμερα είναι πολύ χαμηλότερα, τόνισε.
Θα βγούμε από το μνημόνιο με χαμηλά επιτόκια και οριστικοποίηση των μέτρων για το χρέος. Η απόφαση του Eurogroup δεν έχει σχέση με τις «κούφιες υποσχέσεις» του 2012. Εκτίμησε ότι η έξοδος από το πρόγραμμα είναι πλέον κοινός τόπος για τους δανειστές αλλά και τους διεθνείς επενδυτές.
Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στα αποτελέσματα που φαίνονται στην οικονομία σε ότι αφορά το ΑΕΠ αλλά και στις εξαγωγές, τον τουρισμό, τις επενδύσεις και τη βιομηχανική παραγωγή.
Και πρόσθεσε: «Να συγκρίνουμε τι παραλάβαμε και ποιος τελικά σας έριξε. Ήταν ο ελληνικός λαός. Γιατί η λεηλασία συνεχίστηκε και στα χρόνια των δύο πρώτων μνημονίων. Και ο λαός έδωσε σε εμάς εντολή σκληρής διαπραγμάτευσης στην αρχή. Φέραμε μια συμφωνία ηπιότερης προσαρμογής. Αυτά που καταφέραμε, τη συμφωνία δεν την κρύψαμε από το λαό. Προχωρήσαμε σε νέες εκλογές με τη συμφωνία γνωστή και τα μέτρα γνωστά. Και ο ελληνικός λαός επέλεξε πάλι εμάς να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση».
Μητσοτάκης: Προϋπολογισμός άδικος και αντιλαϊκός – Κοροϊδέψατε τον λαό δύο φορές, δεν θα υπάρξει τρίτη
Σκληρή προσωπική επίθεση στον πρωθυπουργό, τον οποίο χαρακτήρισε «ψεύτη και χωρίς καμία ιδεολογία», εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος παράλληλα στην ομιλία του στη συζήτηση του Προϋπολογισμού στη Βουλή, επιχείρησε να αποδομήσει το αφήγημα της κυβέρνησης, αμφισβητώντας τα επιχειρήματά της για καθαρή έξοδο από το μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018.
Είπε ότι δεν υπάρχει καθαρή έξοδος, αφού έχουν ήδη ληφθεί μέτρα και αυστηροί περιορισμοί μέχρι το 2020 και θα υπάρξει αυξημένη επιτήρηση που θα συνδυάζεται με την ενδεχόμενη ρύθμιση του χρέους. «Τα μεγαλύτερα θύματα της πολιτικής σας είναι οι οικονομικά ασθενέστεροι γιατί φτωχοποιούνται καθημερινά», είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Ακολούθως αμφισβήτησε ότι υπάρχει υπεραπόδοση της οικονομίας: «Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι υπάρχει υπεραπόδοση της οικονομίας και επικαλείται το πλεόνασμα. Είναι ψέμα. Μετά από δύο χρόνια η ελληνική οικονομία έχει έναν ασθενικό ρυθμό ανάπτυξης που είναι κατώτερος από τις δυνατότητές της, ενώ όλη η ΕΕ έχει μπει σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Αυτό που υπάρχει είναι υπερφορολόγηση».
Ακολούθως είπε: «Μπορεί κάποιος φωστήρας από το οικονομικό επιτελείο να μου πει γιατί χρειάζονται τα υπερβολικά πλεονάσματα; Μία εξήγηση υπάρχει μόνο, θέλετε τα πλεονάσματα για να μοιράσετε μετά κάποια επιδόματα. Παίρνετε από τη μία τσέπη δέκα και επιστρέφετε ένα, αντιγράφοντας τις χειρότερες τακτικές της μεταπολίτευσης».
Αμφισβήτησε επίσης και τις επιδόσεις στη μείωση της ανεργίας, λέγοντας ότι μειώνονται οι θέσεις πλήρους απασχόλησης και αυξάνονται οι θέσεις μερικής απασχόλησης, με αποτέλεσμα να μειώνονται μεν τα ποσοστά ανεργίας, αλλά χωρίς να αυξάνονται τα έσοδα και οι ασφαλιστικές εισφορές.
Επανερχόμενος στο θέμα του πλεονάσματος, είπε ότι προέκυψε από την υπερφορολόγηση, από τη μείωση επενδυτικών δαπανών, από τη στάση πληρωμών του κράτους προς τους ιδιώτες, από την υποχρηματοδότηση των κοινωνικών δαπανών και από τις καθημερινές κατασχέσεις λογαριασμών των πολιτών. «Αυτή είναι η αλήθεια για το δήθεν υπερπλεόνασμα», είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Συνεχίζοντας ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη βάλει τη χώρα σε τέταρτο μνημόνιο, παίρνοντας μέτρα 5,1 δισ. ευρώ. «Για ποια καθαρή έξοδο μιλάτε όταν έχετε ήδη δεσμεύσει τη χώρα με μέτρα για μετά το 2018;» ρώτησε ο κ. Μητσοτάκης.
Σημείωσε ότι η Κύπρος και η Ιρλανδία όταν βγήκαν από τα μνημόνια δεν είχαν επιπλέον μέτρα και πρόσθεσε ότι ήδη στην ΕΕ χρησιμοποιείται ο όρος υβριδική έξοδος από το μνημόνιο.
Αμφισβήτησε και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, λέγοντας ότι η χώρα έχει πέσει έξι θέσεις στην κατάταξη του ΟΟΣΑ, ενώ οι μεγάλες επενδύσεις έχουν βαλτώσει και μεγάλες επιχειρήσεις κλείνουν τα εργοστάσιά τους και την ίδια ώρα εκατοντάδες επιχειρήσεις μεταναστεύουν πραγματικά ή φορολογικά στις γειτονικές χώρες. «Εσείς επενδύσεις στην Ελλάδα δεν μπορείτε να φέρετε, είτε από ιδεοληψία είτε από ανικανότητα, μου είναι παντελώς αδιάφορο» ανέφερε χαρακτηριστικά και ακολούθως αμφισβήτησε το κοινωνικό προφίλ της κυβέρνησης: «Επιβάλλατε 27 νέους φόρους και 21 περικοπές συντάξεων, μειώσατε το ΕΚΑΣ, μειώσατε το επίδομα θέρμανσης. Ποιον πλήττουν αυτά; τους ασθενέστερους. Δύο εκατομμύρια Έλληνες θα χάσουν έκπτωση φόρου από τις ιατρικές δαπάνες, τρία εκατομμύρια μισθωτοί θα χάσουν την έκπτωση φόρου που είχαν στην πηγή, παράλληλα περικόπτετε τα οικογενειακά επιδόματα. Οι έμμεσοι φόροι που είναι οι πιο άδικοι, έχουν αυξηθεί τα τελευταία τρία χρόνια. Τα χειρότερα είναι μπροστά σας, η μείωση των συντάξεων και η μείωση του αφορολόγητου είναι μπροστά σας. Είναι το τέταρτο μνημόνιο Τσίπρα-Καμμένου. Και υπάρχουν και οι πλειστηριασμοί. Δεν υπάρχει καμία προστασία για την πρώτη κατοικία. Εσείς που λέγατε “κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη”. Όποιος δεν έχει υπαχθεί στο νόμο Κατσέλη είναι τελείως απροστάτευτος».
Προσωπική επίθεση
Απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό, είπε ότι «αμφιβάλλω αν έχετε καμία ιδεολογία» – και επικαλέστηκε δήλωση της Ζωής Κωνσταντοπούλου, ότι «είστε μία εγκληματική κυβέρνηση…»-, ενώ συνεχίζοντας είπε: «είστε ψεύτης και κωλοτούμπας, ο απόλυτος κυνισμός, η βαθιά σας ανηθικότητα, το ψέμα, είναι στοιχεία του χαρακτήρα σας, όσο μένετε στη εξουσία καλύτερες μέρες δεν θα έλθουν».
Συνεχίζοντας είπε ότι η συζήτηση απέδειξε ότι μία ετερόκλητη πολιτική συμμαχία που γαλουχήθηκε σε συνθήκες τυχοδιοκτικής γυμναστικής, δεν μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση. «Μόνος στόχος σας είναι η παραμονή στην εξουσία. Εξακολουθείτε να κάνετε κάθε προσπάθεια για να εμφυσήσετε τον διχασμό και τη μισαλλοδοξία και ενισχύετε μία νέα ολιγαρχία με την οποία συναλλάσσεστε» προσέθεσε.
Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με προσλήψεις συμβασιούχων και με δημιουργία θέσεων γραμματέων, οικοδομεί κομματικό κράτος και πρόσθεσε: «δεν θα υποσχεθώ μονιμοποιήσεις συμβασιούχων για να κερδίσω μερικές δεκάδες χιλιάδες ψήφους. Αν θέλουμε να κάνουμε μια νέα αρχή, πρέπει να αφήσουμε πίσω τις πολιτικές της μεταπολίτευσης».
Αναφέρθηκε στο πρόγραμμα της ΝΔ που βασίζεται σε δύο άξονες: ο πρώτος είναι η απελευθέρωση της δημιουργικότητας των Ελλήνων από τα δεσμά του κρατισμού και της φορολογίας, ώστε με κινητήριο μοχλό τον ιδιωτικό τομέα και με την στήριξη ενός λειτουργικού κράτους να απελευθερώσουμε τη δημιουργικότητα. «Μπορούμε να κάνουμε το κράτος μικρότερο και αποτελεσματικότερο, και ξέρουμε πώς να φέρουμε επενδύσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο δεύτερος είναι η διάχυση της ευημερίας σε όλη την κοινωνία με υψηλές κοινωνικές υπηρεσίες σε όλους, στην Υγεία, την Παιδεία, την Κοινωνική Πρόνοια και την εξασφάλιση ενός εγγυημένου εισοδήματος για όλους τους Έλληνες. Αποτελεσματική πολιτική απέναντι στη φτώχεια δεν είναι τα ευκαιριακά επιδόματα, αλλά οι σταθερές δουλειές που θα έλθουν μόνο με την προσέλκυση επενδύσεων.
Κλείνοντας είπε: «το 2018 θα υπάρξει καθαρή έξοδος δική σας από την εξουσία με τη βροντερή ετυμηγορία του ελληνικού λαού και όταν βρεθείτε στην αντιπολίτευση που θα είσαστε πολύ λιγότεροι, να δω πόσο θα αντέξετε. Το 2018 να είναι το έτος της μεγάλης ανατροπής γιατί οι Έλληνες αξίζουμε πολύ καλύτερα από αυτό που έχουμε σήμερα».
Διαπλοκή
Επίθεση επιπλέον στην κυβέρνηση εξαπέλυσε και για το θέμα της διαπλοκής, ξεκινώντας από το θέμα του διαδικυακού τζόγου. Ρώτησε αν θα κάνει η κυβέρνηση κάτι για τον διαδικτυακό τζόγο ή αν κάποιοι θα συνεχίσουν να φοροδιαφεύγουν επειδή απέκτησαν μέσα ενημέρωσης; «Τολμάτε εσείς να μιλάτε για φοροδιαφυγή και διαπλοκή», είπε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ απαντώντας σε παρατήρηση βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ από τα έδρανα, είπε: «Εμείς δεν πανηγυρίζαμε αγκαλιά με καναλάρχες όταν άλλαζαν ιδιοκτησίες καναλιών».
Γεννηματά: Για να βγει η χώρα από την κρίση και τα μνημόνια πρέπει να φύγει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ
Σε υψηλούς τόνους η Φώφη Γεννηματά άσκησε δριμεία κριτική στη κυβέρνηση για την οικονομική πολιτική που προτείνει με τον προϋπολογισμό υποστηρίζοντας ότι αυτός είναι ο τελευταίος προϋπολογισμός που φέρνει. Ταυτόχρονα υπογράμμισε την ανάγκη για εθνική συνεννόηση ώστε να βγει η χώρα από τα μνημόνια και την κρίση. «Για να γυρίσει η Ελπίδα και η αισιοδοξία στους Έλληνες πολίτες, να πάψουν οι λέξεις «οργή-αγανάκτηση-ντροπή» να κυριαρχούν στα αισθήματά τους!
Κουτσούμπας: Η περιβόητη ανάπτυξη της κυβέρνησης για το 2018 είναι άδικη και αντιλαϊκή
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην ομιλία του στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό, είπε ότι η κυβέρνηση έχει ξεπεράσει κάθε όριο θράσους και πολιτικής εξαπάτησης όταν μιλά για το “μεταμνημονιακό μέλλον” μετά τον Αύγουστο του 2018, και την “δίκαιη ανάπτυξη” που δήθεν έχει αρχίσει και τόνισε ότι παρά τις πομπώδεις κυβερνητικές διακηρύξεις, οι εργαζόμενοι θα κληθούν να πληρώσουν το 2018 φόρους πάνω από 1 δισ. ευρώ προκειμένου να επιτευχθεί το πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ, και ταυτόχρονα θα δουν κατάργηση του απεργιακού δικαιώματος, παράδοση των λιγνιτικών της ΔΕΗ σε επενδυτικούς ομίλους και περαιτέρω αύξηση της τιμής του ρεύματος, πλειστηριασμούς σπιτιών, κυνητηγό ως φοροφυγάδων μισθωτών και αυτοαπασχολουμένων προκειμένου να καλυφθούν βιομήχανοι, εφοπλιστές και μεγάλο κεφάλαιο που συστηματικά δεν πληρώνει καθόλου φόρους.
Καμμένος: Αυτός είναι ο πρώτος προϋπολογισμός ομαλότητας
«Αυτός ο προϋπολογισμός είναι ο πρώτος προϋπολογισμός ομαλότητας που συζητείται τα τελευταία χρόνια στη Βουλή, έπειτα από έτη σκληρών προσπαθειών του ελληνικού λαού» είπε στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό ο υπουργό Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος.
Παράλληλα, απένειμε τα εύσημα στο υπουργείο Οικονομικών λέγοντας: «Δεν θα σταθώ στα μακροοικονομικά μεγέθη. Στο υπουργείο Οικονομικών αξίζουν πολλά συγχαρητήρια».
Λεβέντης: Θα πεθάνουν οι Έλληνες, ο κόσμος δεν αντέχει
«Ο φετινός προϋπολογισμός είναι ίδιος με τους προηγούμενους του κ. Παπανδρέου και του κ. Σαμαρά», είπε από το βήμα της Βουλής κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης.
«Και από αυτόν τον προϋπολογισμό αφαιρούνται κάποια λεφτά. Άρα, δεν είναι προϋπολογισμός που δίνει, αλλά παίρνει. Προσπαθούμε, με κόψιμο των συντάξεων και επιβολή φόρων, να επιβιώσουμε. Πόσα χρόνια μπορούμε να πάμε έτσι; Θα πεθάνουν οι Έλληνες, ο κόσμος δεν αντέχει», συμπλήρωσε ο κ. Λεβέντης, ο οποίος εν συνεχεία υποστήριξε ότι «το έγκλημα έγινε από το 2009, γιατί τότε έπρεπε να σχηματιστεί κυβέρνηση 200 και πάνω βουλευτών. Αφού δεν έγινε αυτό, ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος πετσοκόψανε τον κόσμο και έτσι μεγάλωσαν τον ΣΥΡΙΖΑ. Εάν δεν γίνονταν τότε κυβέρνηση και γίνονταν προσπάθειες για οικουμενική, η χώρα θα είχε βγει από τα μνημόνια».
Θεοδωράκης: Στον επόμενο προϋπολογισμό θα φορολογήσετε και τις αναμνήσεις
Για ταξικό πόλεμο της Κυβέρνησης απέναντι στη μεσαία τάξη έκανε λόγο κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης.
«Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ φέρνουν στη Βουλή έναν πολύ βαρύ προϋπολογισμό, καθώς επιφυλάσσουν φόρους για αυτούς που ξεκινούν, που επιχειρούν και που προσπαθούν, ενώ για όλους τους άλλους (άνεργους, φτωχούς, αδύναμους) μία γερή δόση από έμμεσους φόρους», είπε ακόμη ο κ. Θεοδωράκης, ο οποίος εν συνεχεία επισήμανε: «Στον επόμενο προϋπολογισμό θα φορολογήσετε και τις αναμνήσεις, γιατί τα όνειρα τα έχετε ήδη φορολογήσει».
madata.gr
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!