Να βάλει όρια στην επιχειρηματική αυθαιρεσία που εκείνη τροφοδότησε με την απόφαση της να δημοπρατήσει πέρυσι με ηλεκτρονικό τρόπο την παραχώρηση του δικαιώματος απλής χρήσης παραλίας και αιγιαλού σε εκατοντάδες περιοχές της Ελλάδος, χωρίς πρώτα να έχει διασφαλίσει επαρκώς τα δικαιώματα των παραθεριστών, τρέχει η κυβέρνηση και προς το σκοπό αυτό εξετάζει ευφάνταστες λύσεις.
Αν και η πλέον προβεβλημένη περίπτωση παραβάσεων ήταν εκείνη του «Nammos Restaurant by the Sea» η διεύθυνση του οποίου μετέτρεψε την παραλία της Ψαρρούς στη Μύκονο σε χώρο εκδηλώσεων και συναυλιών κατά παράβαση της σύμβασης που είχε συνομολογήσει με το Δημόσιο, ωστόσο οι καταγγελίες για αυθαιρεσίες σε πανελλαδική κλίμακα έπεσαν βροχή στη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας.
Το θέμα το έφερε στη Βουλή ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης ο οποίος κατήγγειλε πως πλέον οι περισσότερες παραλίες είναι κατειλημμένες από επιχειρηματίες οι οποίοι έχουν πάρει τα δικαιώματα χρήσης, χωρίς να γνωρίζει κανείς εάν τηρούν ή όχι τους όρους της σύμβασης παραχώρησης.
Η αρμόδια υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου απαντώντας στον κ. Ξυδάκη είπε πως σε μια παραλία η οποία παραχωρείται το 50% μπορεί να καταληφθεί από ομπρελοκαθίσματα και το 50% παραμένει ελεύθερο για τους λουόμενους». Απεκάλυψε δε πως το υπουργείο προτίθεται να τοποθετήσει ειδικές πινακίδες σήμανσης σε όλες τις παραλίες που έχουν παραχωρηθεί, ώστε οι λουόμενοι να γνωρίζουν που μπορούν να απλώνουν την πετσέτα τους και που όχι.
Συγκεκριμένα ανέφερε πως το υπουργείο είναι διατεθειμένο αφενός να δημιουργήσει «πλαίσιο γνωστοποίησης» των ορίων των παραχωρούμενων εκτάσεων αφετέρου να επιβάλει την ανάρτηση φυσικών πινακίδων ώστε να διακρίνεται ο χώρος που έχει παραχωρηθεί.
Η ίδια απεκάλυψε πως στόχος της κυβέρνησης είναι η τροποποίηση του νομού 2971/2001 για τον αιγιαλό και την παραλία και πως ήδη υπάρχει έτοιμο προσχέδιο που έχουν επεξεργαστεί οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, έχει σταλεί στο υπουργείο Εσωτερικών και είναι αυτή τη στιγμή στο υπουργείο Περιβάλλοντος.