Δέσμη μέτρων και πρωτοβουλιών, που αναλαμβάνει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την περαιτέρω ενίσχυση των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων και την επίλυση προβλημάτων και δυσχερειών που αντιμετωπίζουν οι εξαγωγικές επιχειρήσεις του πρωτογενή τομέα, ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Καρασμάνης κατά τη συνάντηση που είχε με το προεδρείο του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας (ΣΕΒΕ).
Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε μετά από αίτημα του ΣΕΒΕ και με τη συμμετοχή του γενικού γραμματέα του υπουργείου Μόσχου Κορασίδη, του γενικού γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων Δημήτρη Μελά, του ειδικού γραμματέα Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών Δημήτρη Ιατρίδη και υπηρεσιακών στελεχών, μετά από ευρύ διάλογο και γόνιμη ανταλλαγή απόψεων ο κ. Καρασμάνης εξήγγειλε πως :
* Για την αύξηση της ρευστότητας των εξαγωγικών επιχειρήσεων για επενδυτικούς σκοπούς, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων διερευνά εναλλακτικούς τρόπους, που θα διευκολύνουν την άντληση χρηματοδότησης μέσω του Ταμείου Αγροτικής Επιχειρηματικότητας.
* Υπεγράφησαν υπουργικές αποφάσεις για το πρόγραμμα προβολής και προώθησης τόσο ελληνικών κρασιών σε τρίτες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης χώρες με έμφαση στις αγορές των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Κίνας, της Ελβετίας κ.α., όσο και για φρέσκα φρούτα (Ροδάκινο – Πορτοκάλι), ελαιόλαδο και κασέρι στην εσωτερική αγορά τη Ε.Ε. (Γερμανία, Σουηδία, Φιλανδία, Δανία, Ουγγαρία κ.α.)
* Προωθήθηκε η νέα προκήρυξη του προγράμματος προβολής και προώθησης των ελληνικών κρασιών για την περίοδο 2015-2018, προϋπολογισμού 16 εκατ. ευρώ ετησίως.
* Ξεκίνησαν οι πρώτες διμερείς επαφές με τρίτες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης χώρες για το άνοιγμα νέων αγορών, για τα αγροτικά προϊόντα που θίγονται από το ρωσικό εμπάργκο.
* Επιταχύνονται οι διαδικασίες για την υπογραφή διμερών συμφωνιών για τους φυτοϋγειονομικούς ελέγχους με χώρες όπως η Κίνα, η Ιαπωνία, η Ινδία, η Μαλαισία κ.α.
* Το υπουργείο αναλαμβάνει τη δέσμευση για άμεση δημιουργία φυτοϋγειονομικής βάσης δεδομένων, με σκοπό την ταχύτερη έκδοση των απαιτούμενων για τις εξαγωγές πιστοποιητικών.
* Οι υπηρεσίες του υπουργείου εξετάζουν τρόπους και μεθόδους που θα συμβάλουν στη μείωση του μεταφορικού κόστους των προς εξαγωγή αγροτικών προϊόντων, όπως για παράδειγμα η δυνατότητα «ψυχρής μεταχείρισης» των ακτινιδίων πριν την εξαγωγή τους.
* Αντιμετωπίζεται η εκ νέου ενεργοποίηση της ειδικής διυπουργικής επιτροπής εξαγωγών με τη συμμετοχή των συναρμοδίων υπουργείων Εξωτερικών και Ανάπτυξης.
* Αποτελεί θέμα της γενικότερης κυβερνητικής πολιτικής η μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων και του ενεργειακού κόστους, που τέθηκε από τον ΣΕΒΕ.
Ο αγώνας που δίνουμε σήμερα για την κατάκτηση μιας νέας αναπτυξιακής δυναμικής της χώρας μας είναι κοινός, επισήμανε σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ. Καρασμάνης, προσθέτοντας ότι, στον κοινό αυτό αγώνα η συνεργασία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τις εξαγωγικές επιχειρήσεις αποτελεί προαπαιτούμενο για την ευόδωση των προσπαθειών που καταβάλλονται, ώστε η ελληνική γεωργία, κτηνοτροφία και αλιεία να αναδειχθούν σε βασικούς πυλώνες ανάκαμψης και ανάπτυξης της χώρας. Στηρίζοντας την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα, ενισχύουμε τις προοπτικές ανάκαμψης των επιχειρήσεων, ενδυναμώνουμε την εξωστρέφεια, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην ταχύτερη αύξηση της απασχόλησης στον τόπο μας, κατέληξε στις δηλώσεις του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!