Σφίγγει ο κλοιός για τους οφειλέτες στην Ελλάδα αφού σε έκθεση του, το ΔΝΤ φέρεται να εισηγείται τη δημιουργία των εισπρακτικών εταιριών και ειδικότερα ηλεκτρονικές κατασχέσεις και απλοποίηση της δέσμευσης τραπεζικών λογαριασμών για όσους χρωστούν σε ασφαλιστικά ταμεία.
Πιο συγκεκριμένα, ο εμπειρογνώμονας του ΔΝΤ Πάτρικ Ντε Μετς, που είναι και ο συντάκτης της έκθεσης, κάνει λόγο για αποτυχία των στόχων για εισπράξεις των χρεών σε ασφαλιστικά ταμεία, ενώ εκφράζει αμφιβολίες για την επίτευξή τους έως το τέλος του 2014.
Στο πλαίσιο αυτό, η έκθεση προτείνει την εισαγωγή εισπρακτικών εταιρειών, για οφειλές ακόμη και κάτω από τις 5.000 ευρώ.
Αναμφισβήτητα, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, η υιοθέτηση ενός τέτοιου μέτρου, παρότι θα εξυπηρετούσε τις ανάγκες για είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών στα ασφαλιστικά ταμεία, θα είχε σημαντικό πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση και θα προκαλούσε σημαντικές αντιδράσεις.
Το εγχείρημα των ρυθμίσεων των οφειλών έχει αποτύχει.
Σύμφωνα με την ίδια έκθεση που αξιολογεί την πρόοδο του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών, το εγχείρημα των ρυθμίσεων των οφειλών έχει αποτύχει.
Αυτό τη στιγμή που το ΚΕΑΟ, στο οποίο έχουν μεταφερθεί χρέη 10,59 δισ. ευρώ από συνολικά 210.260 οφειλέτες, εκτιμά πως οι μετρήσιμοι στόχοι που έχουν επιβληθεί από την τρόικα έχουν επιτευχθεί. Ωστόσο, το ΔΝΤ εκφράζει επιφυλάξεις τόσο ως προς τις μεθόδους που ακολουθούνται από κάθε ταμείο ξεχωριστά όσο και ως προς το πραγματικό αποτέλεσμα.
Η ελληνική κυβέρνηση με ιδιαίτερη προσοχή επεξεργάζεται την τελική πρόταση βελτίωσης των υφιστάμενων όρων, προκειμένου και τα έσοδα των ταμείων να αυξηθούν και η αγορά να πάρει ανάσα από τα δυσβάσταχτα χρέη.
Από τη μεριά του το ΔΝΤ ζητεί πιστή εφαρμογή των ρυθμίσεων, χωρίς παρεκκλίσεις, από το σύνολο των ασφαλιστικών ταμείων. Παράλληλα, ζητεί να επανεξεταστούν εγκύκλιοι του ΙΚΑ που έχουν ανοίξει παράθυρο για ένταξη οφειλετών σε παλαιότερες -και ευνοϊκότερες- ρυθμίσεις, ενώ αντιδρά ακόμη και στη δυνατότητα που δίνεται σε όσους χρωστούν να ρυθμίζουν ταυτόχρονα τα τρέχοντα χρέη με την Πάγια Ρύθμιση και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές με τη ρύθμιση της «Νέας Αρχής».
Ποια μέτρα εισηγείται
Μεταξύ των μέτρων που εισηγείται ο πραγματογνώμονας είναι:
– ο διαχωρισμός των μη εισπράξιμων οφειλών προκειμένου αυτές να απομονωθούν από τα Ταμεία και να ξεκαθαρίσει η εικόνα για τα χρέη που πραγματικά μπορούν να εισπραχθούν. Στην έκθεση τίθεται το παράδειγμα του ΟΑΕΕ, στον οποίο εντοπίζονται και οι μεγαλύτερες δυσλειτουργίες. Το Ταμείο των εμποροβιοτεχνών, με τα 9,2 δισ. χρέη, έχει εντάξει στο ΚΕΑΟ οφειλές ύψους 2,09 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με την έκθεση, η πιθανότητα είσπραξης για αυτές τις οφειλές είναι ασαφής.
– η μη διαβίβαση νέας φουρνιάς οφειλετών του ΟΑΕΕ προς το ΚΕΑΟ, καθώς το ΔΝΤ θεωρεί ότι το Κέντρο δεν θα μπορέσει να αντεπεξέλθει στον φόρτο εργασίας. Όλα αυτά τη στιγμή που αναμένεται να διαβιβαστούν άλλοι 150.000 οφειλέτες, με χρέη από 15.001 έως 59.999 ευρώ.
– ο συμψηφισμός επιστροφών με ληξιπρόθεσμες οφειλές.
– η θέσπιση νομοθεσίας η οποία να παρέχει στο ΚΕΑΟ πρόσβαση στα στοιχεία των εφοριών, ώστε να κρίνονται οι προοπτικές εισπραξιμότητας της οφειλής.
– η κατάσχεση χρημάτων από λογαριασμούς μέσω ηλεκτρονικών κατασχέσεων εις χείρας τρίτων.
– η συγκρότηση τηλεφωνικού κέντρου για μία πρώτη επικοινωνία με οφειλέτες.
– η πρόσληψη εξωτερικών εταιρειών για μικρά χρέη, πιθανότατα έως 15.000 ευρώ. Οι εταιρείες θα εκδίδουν επιστολές και θα επικοινωνούν τηλεφωνικά με τους οφειλέτες.
– η δημιουργία απλοποιημένων διαδικασιών δέσμευσης του μισθού των οφειλετών του ΟΓΑ, του ΕΤΑΑ και του ΟΑΕΕ.
– η λήψη μέτρων για οφειλές κάτω των 5.000 ευρώ, που έχουν παραμείνει στα Ταμεία και ανέρχονται σε επιπλέον 8 δισ. ευρώ.