Κοινή θα μπορούσε να είναι η διαπίστωση πως αν οι απάτες είχαν εθνικότητα, τότε αυτή θα ήταν σίγουρα πολυεθνική. Κυρίως διότι οι απατεώνες, με τη συνδρομή ενίοτε και άλλων προσώπων, χρησιμοποιούν όλη τους τη φαντασία όταν πρόκειται για… καλή μπάζα. Απτή απόδειξη η έντονη ανησυχία και ο προβληματισμός που έχουν προκαλέσει στους πολίτες τα κρούσματα ηλεκτρονική απάτης που δέχονται τις τελευταίες ημέρες, με πρόσχημα την επιστροφή χρημάτων από τη ΔΕΗ.
Ωστόσο, οι επίδοξοι δράστες δεν στάθηκαν τυχεροί αφού από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας σχηματίσθηκε δικογραφία τακτικής διαδικασίας για απόπειρα απάτης και πλαστογραφία, κατ’ εξακολούθηση, μέσω διαδικτύου.
Μετά από καταγγελίες
Η διερεύνηση της υπόθεσης άρχισε ύστερα από καταγγελίες πολιτών, σύμφωνα με τις οποίες άγνωστοι δράστες τους απέστειλαν απατηλά – παραπλανητικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από διευθύνσεις που παρέπεμπαν στη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (Δ.Ε.Η.), με τα οποία τους πληροφορούσαν ότι δήθεν έχουν επιλεγεί από την ανωτέρω επιχείρηση για να λάβουν χρηματικό ποσό ως επιστροφή.
Παράλληλα τους παρακινούσαν να καταχωρήσουν τα προσωπικά τους δεδομένα (στοιχεία ταυτότητας, επικοινωνίας, τραπεζικού λογαριασμού, τραπεζικής κάρτας και κωδικούς ασφαλείας) σε σελίδα προσπελάσιμη μέσω υπερσυνδέσμου, ενώ για να προσδώσουν «αληθοφάνεια» στα παραπλανητικά μηνύματά τους χρησιμοποιούσαν το λογότυπο της Δ.Ε.Η..
Διαδικτυακή έρευνα
Από την ενδελεχή και εμπεριστατωμένη αστυνομική ψηφιακή- διαδικτυακή έρευνα των ψηφιακών στοιχείων και δεδομένων, διαπιστώθηκε ότι τα επίμαχα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είχαν αποσταλεί από εταιρία-πάροχο υπηρεσιών διαδικτύου με έδρα στη Γαλλία, ενώ η σελίδα στην οποία καλούνταν τα υποψήφια θύματα να καταχωρήσουν τα προσωπικά τους δεδομένα άνηκε σε εταιρία με έδρα στη Γεωργία.
Η δικογραφία που σχηματίστηκε υποβάλλεται στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, ενώ από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενημερώθηκαν οι Αρχές Γαλλίας και Γεωργίας.
Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες που τελούνται μέσω Διαδικτύου.