Με μια πανηγυρική ομιλία η Φώφη Γεννηματά κήρυξε χθες την επίσημη έναρξη του ιδρυτικού συνεδρίου του Κινήματος Αλλαγής, που σηματοδοτεί τη ληξιαρχική πράξη γέννησης του νέου φορέα.
Όπως αναφέρει η ¨Καθημερινή¨, Η πρόεδρος του Κινήματος, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, σκιαγράφησε το πολιτικό πλαίσιο του νέου φορέα χαρακτηρίζοντας το «το πρώτο πολιτικό κίνημα μιας νέας εποχής». Με έντονες αναφορές στο παρελθόν και στις ρίζες του πολιτικού χώρου που θα εκπροσωπεί από εδώ και στο εξής το Κίνημα Αλλαγής, η κ. Γεννηματά ανέφερε πως «η ιστορία της προόδου γράφεται με ανατροπές», προσθέτοντας πως «από σήμερα, κηρύσσουμε ανένδοτο αγώνα για την αλλαγή της ποιότητας ζωής των Ελλήνων πολιτών και την ισχυροποίηση της θέσης της Ελλάδας στον κόσμο». Μπροστά σε ένα πολυπληθές ακροατήριο στο ΣΕΦ, η κ. Γεννηματά έθεσε το βασικό στρατηγικό δίλημμα που θα επιχειρήσει να θέσει στον δημόσιο διάλογο το Κίνημα από τούδε και στο εξής και το οποίο είναι «πρόοδος ή συντήρηση». Ξεχωριστό ενδιαφέρον είχαν οι αναφορές της έναντι κυβέρνησης και Ν.Δ. Παίρνοντας «ίσες αποστάσεις» και από τους δύο, υπογράμμισε πως το Κίνημα δεν είναι «πολιτικό εκκρεμές» αλλά αποτελεί μια «αυτόνομη πολιτική δύναμη».
Χαρακτηριστικά, εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση σε όλα τα μέτωπα προς τον Αλέξη Τσίπρα, τον κατηγόρησε για συμπόρευση με την «ακροδεξιά των ΑΝΕΛ», αλλά και για καπήλευση του προοδευτικού χώρου. «Προοδευτική διακυβέρνηση δεν είναι ο κ. Τσίπρας όταν μιλάει δήθεν για καθαρή έξοδο από τα μνημόνια και την ίδια ώρα δεσμεύεται με το 4ο άτυπο μνημόνιο για διαρκή επιτροπεία, νέες περικοπές σε συντάξεις και αφορολόγητο και εκχώρηση του εθνικού πλούτου για 99 χρόνια», ήταν μια ενδεικτική αποστροφή της. Ξεδιπλώνοντας, όπως προαναφέρθηκε, τη στρατηγική των ίσων αποστάσεων, επιτέθηκε και στη Ν.Δ. για «στήριξη μόνο των ισχυρών και αποδοχή των κοινωνικών ανισοτήτων ως φυσικού φαινομένου».
Ως κατακλείδα της διμέτωπης επίθεσης, η κ. Γεννηματά τόνισε πως ο νέος φορέας επιδιώκει την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών, ώστε να «τσακίσει τον κακέκτυπο δικομματισμό των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και της Ν.Δ., που κρατά τη χώρα στο χθες». Τέλος, κάνοντας προβολή στο μέλλον, η κ. Γεννηματά έστειλε μήνυμα και για τις συνεργασίες της επόμενης ημέρας λέγοντας πως «η χώρα δεν έχει ανάγκη από μία ακόμη συγκυριακή σύμπραξη κομμάτων, με μια στείρα λογιστική λογική “δεν βγαίνουν τα κουκιά”. Αλλά από μια ειλικρινή, ιστορικά υπεύθυνη και συνεπή συμφωνία». Τέλος, ιδιαίτερη σημειολογία είχαν και οι πολλές αναφορές της προέδρου του νεοσύστατου φορέα στη «νέα γενιά», κάνοντας μάλιστα ειδικά μνεία σε εκείνους που θα ασκήσουν στις επόμενες εκλογές για πρώτη φορά το εκλογικό τους δικαίωμα.
Τον λόγο, κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας του ιδρυτικού συνεδρίου του Κινήματος Αλλαγής, έλαβαν και οι δύο πρώην πρωθυπουργοί του ΠΑΣΟΚ Κ. Σημίτης και Γ. Παπανδρέου. Ο κ. Σημίτης εστίασε, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, στη σημασία των μεταρρυθμίσεων. «Μεταρρύθμιση σημαίνει μάχη, γιατί η κάθε μεταρρύθμιση θίγει προνόμια και πελατειακές σχέσεις, συναντά άρα αντιδράσεις και απαιτεί επιμονή και αντιπαράθεση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σημίτης προαναγγέλλοντας πως «το έργο που έχουμε μπροστά μας είναι δύσκολο, αξίζει όμως να το προσπαθήσουμε». Παράλληλα, ο πρώην πρωθυπουργός άσκησε κριτική στην κυβέρνηση λέγοντας πως «τα μνημόνια δεν σκίζονται σε μια μέρα» και «απραγματοποίητες υποσχέσεις θα πρέπει να καταγγελθούν αποφασιστικά». Από την πλευρά του, ο Γ. Παπανδρέου επέλεξε η ομιλία του να έχει «ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά», καθώς ζήτησε «ριζικές αλλαγές» μπροστά στο διακύβευμα, που το χαρακτήρισε «ιστορικών διαστάσεων». «Το δίλημμα είναι απλό», είπε, «θέλει ο Ελληνας και η Ελληνίδα μια κυβέρνηση που θα είναι απλά εκκαθαριστής των υποχρεώσεών μας προς τρίτους; Ή θέλει μια κυβέρνηση που θα κάνει τη μεγάλη ανατροπή ανασυγκρότησης της χώρας», καταλήγοντας πως το σύνθημα, για το οποίο δέχθηκε κριτική στο παρελθόν, «ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε» είναι «όσο ποτέ επίκαιρο».
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!