Οι Πρόεδροι της ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ Γ. Πατούλης και Κ. Αγοραστός διαμήνυσαν ότι η Αυτοδιοίκηση ενωμένη και πιο ώριμη από ποτέ, εκπέμπει ισχυρό μήνυμα στην κοινωνία: «Μέσα από τη σύνθεση και τη συνεννόηση διεκδικεί μια ουσιαστική μεταρρύθμιση στη λειτουργία του κράτους και της Αυτοδιοίκησης».
Κ. Αγοραστός
«Το πρώτο κοινό συνέδριο της Αυτοδιοίκησης καταγράφεται στην ιστορία ως ορόσημο και συνάμα ως κατάκτηση για το αυτοδιοικητικό κίνημα», επισήμανε στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) κ. Αγοραστός και σημείωσε:
«Από τον γνήσιο, καθαρό δημοκρατικό διάλογο και τις εποικοδομητικές τοποθετήσεις τις δύο ημέρες του συνεδρίου επαναβεβαιώσαμε ότι
-η δύναμη της Αυτοδιοίκησης έγκειται στην ενότητά της και στη ζωτικότητα της σχέσης της με τον λαό
-Περιφέρειες και Δήμοι είμαστε του «υπέρ» και όχι του «αντί», της σύνθεσης και όχι της αφαίρεσης, της γόνιμης συνεργασίας κι όχι της στείρας αντιπαράθεσης,
-εργαζόμαστε να ανανεώσουμε το νήμα της ιστορίας της Αυτοδιοίκησης και τη δυναμική της προόδου,
-αναζητούμε νέες λύσεις αντί να ανακυκλώνουμε παλαιά προβλήματα.
Η επόμενη ημέρα σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας περιόδου δημιουργικής συνεργασίας στις σχέσεις των θεσμικών φορέων της Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ Βαθμού προς όφελος της κοινωνίας και της πατρίδας μας», υπογράμμισε ο κ. Κ. Αγοραστός και κατέστησε σαφές ότι «αυτό το θετικό μομέντουμ, το κεκτημένο του κοινού συνεδρίου είμαστε αποφασισμένοι να αξιοποιήσουμε εμβαθύνοντας και επεκτείνοντας τη συνεργασία μας.
Άλλωστε, κοινή είναι η θέση μας ότι έκλεισε ο κύκλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όπως την ξέραμε κι ήρθε η ώρα για τη μετάβαση στη νέα εποχή της Περιφερειακής και Αυτοδιοικητικής Διακυβέρνησης με πρωταγωνιστή τον πολίτη», τόνισε.
Γ. Πατούλης
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης υπογράμμισε ότι το πρώτο κοινό συνέδριο ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ είναι μόνο η αρχή μια συντονισμένης προσπάθειας ενίσχυσης και συνεργασίας των δύο βαθμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
«Θα συνεχίσουμε το κοινό μας βηματισμό με στόχο την δυναμική διεκδίκηση επίλυσης των προβλημάτων που λειτουργούν ως τροχοπέδη στην τοπική και εθνική ανάπτυξη. Η Ελλάδα μπορεί, η Αυτοδιοίκηση μπορεί. Είμαστε ώριμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας.
«Αναμένουμε από το Υπουργείο Εσωτερικών να μας δώσει το σχέδιο νόμου και να δεσμευθεί ότι θα υπάρξει επαρκής χρόνος διαβούλευσης, τουλάχιστον δύο μηνών πριν την κατάθεση του στη βουλή.
Θα μας βρουν απέναντι όσοι επιχειρήσουν να φέρουν το νομοσχέδιο κατευθείαν στη βουλή χωρίς να μας δοθεί η δυνατότητα διαβούλευσης, στα Δημοτικά και Περιφερειακά συμβούλια καθώς και στα θεσμικά μας όργανα» σημείωσε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και πρόσθεσε:
«Δεν θα δεχθούμε την εφαρμογή μιας απλής αναλογικής που θα οδηγήσει σε ακυβερνησία τους Δήμους. Δεν συμβιβαζόμαστε με τίποτε λιγότερο από μια πραγματική μεταρρύθμιση. Η Αυτοδιοίκηση διεκδικεί μία ουσιαστική μεταρρύθμιση που θα εισάγει ένα νέο μοντέλο αυτοδιοικητικής διακυβέρνησης της χώρας».
Μέσω του κοινού ψηφίσματος ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ ζητούν υπάρχουν συγκεκριμένες απαντήσεις από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών και επισημαίνουν ότι το κυοφορούμενο νομοσχέδιο δεν ενσωματώνει κρίσιμα ζητήματα, όπως η αποκέντρωση και η προώθηση της Αυτοδιοικητικής Διακυβέρνησης, αλλά περιορίζεται κυρίως στην αλλαγή του εκλογικού συστήματος. Το ψήφισμα υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία.
Ψήφισμα
Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ)
Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ)
Συνέδριο ΕΝΠΕ ΚΕΔΕ 18 και 19 Απριλίου 2018
Για το υπό κατάρτιση Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών
Μετά από τις δημόσιες τοποθετήσεις, τις συνεντεύξεις και την ομιλία του Υπουργού Εσωτερικών κ. Π. Σκουρλέτη στο συνέδριό μας, αλλά και από τις τοποθετήσεις των Προέδρων και εκπροσώπων των κομμάτων του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς και των Συνέδρων που συμμετέχουν στις εργασίες του Κοινού Συνεδρίου της Κ.Ε.Δ.Ε. και της ΕΝ.Π.Ε. με θέμα την «Αυτοδιοικητική Διακυβέρνηση», διαπιστώνουμε ότι, το κυοφορούμενο εδώ και δύο τουλάχιστον χρόνια Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών, για την βελτίωση του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ:
➢ Δεν προωθεί καμία σημαντική αλλαγή στο μοντέλο διακυβέρνησης της χώρας, στη λειτουργία του Κράτους και της Αυτοδιοίκησης.
➢ Περιορίζεται κυρίως στην αλλαγή του εκλογικού συστήματος ανάδειξης των αιρετών της Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ Βαθμού, καθώς και στην αναιτιολόγητη συρρίκνωση της θητείας τους από τα πέντε, στα τέσσερα χρόνια.
➢ Παραπέμπει γενικώς στο μέλλον και χωρίς συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, τις αναγκαίες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στο Κράτος και την Αυτοδιοίκηση, συνδέοντας τις με το εγχείρημα της Συνταγματικής Αναθεώρησης αλλά και την δημοσιονομική ανάκαμψη της χώρας.
➢ Δεν ενσωματώνει κρίσιμα ζητήματα στρατηγικής ενίσχυσης της αποκέντρωσης και προώθησης της Αυτοδιοικητικής Διακυβέρνησης, όπως αυτά κατά κανόνα έχουν εκφραστεί ομόφωνα, σε συνέδρια των αυτοδιοικητικών συλλογικών οργάνων.
Με βάση τα παραπάνω:
1. Εκφράζουμε την αντίθεσή μας στην πρόταση του Υπουργού Εσωτερικών, περί αλλαγής του συστήματος εκλογής των αυτοδιοικητικών οργάνων, γιατί αν εφαρμοστεί ως ακούγεται, υπακούοντας μόνο σε μικροκομματικές σκοπιμότητες, οδηγεί σε ακυβερνησία και πλήρη λειτουργική αναποτελεσματικότητα τους δήμους και τις περιφέρειες, παραβιάζοντας τη συνταγματική επιταγή με άμεσες αρνητικές επιπτώσεις τόσο για τους πολίτες, όσο και για τη χώρα. Προτείνοντας μάλιστα την υιοθέτηση δύο διαφορετικών εκλογικών συστημάτων, αναλογικό με παρατάξεις για τις Περιφέρειες και τους Δήμους και πλειοψηφικό με ενιαίο ψηφοδέλτιο για τις τοπικές κοινότητες κάτω των 500 κατοίκων, διευκολύνει την είσοδο στα θεσμικά όργανα της αυτοδιοίκησης εξωπολιτικών συμφερόντων ή πολιτικών μειοψηφιών που εκφράζουν τα άκρα.
2. Το εκλογικό σύστημα πρέπει να προσαρμόζεται στις εκάστοτε επικρατούσες πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες μέσα στις οποίες καλείται να επιτελέσει τη λειτουργία της η Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Η όποια αλλαγή του εκλογικού συστήματος θα πρέπει να γίνει σε συμφωνία με τα θεσμικά όργανα της Αυτοδιοίκησης, με την πρόβλεψη να ισχύσει από τις μεθεπόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές και να μην υπηρετεί σκοπιμότητες αναγόμενες στο στενό πολιτικό συμφέρον της εκάστοτε κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.
3. Εκφράζουμε την κατηγορηματική αντίθεσή μας στη μείωση της θητείας των αιρετών, από 5 σε 4 έτη.
4. Αξιώνουμε τη δημόσια δέσμευση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών ότι θα δοθεί επαρκής χρόνος δημόσιας διαβούλευσης, που δε θα είναι λιγότερος των δύο μηνών.
5. Δεσμευόμαστε αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση του Νομοσχεδίου, για την ανάληψη πρωτοβουλιών προκειμένου αφενός να ενημερωθούν και να αποφασίσουν πάνω στο περιεχόμενο του τα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια, οι Περιφερειακές Ενώσεις και αφετέρου να διοργανώσουμε έκτακτο κοινό Συνέδριο για να καθορίσουμε την περαιτέρω στρατηγική μας.
6. Αξιώνουμε την προώθηση ενός νέου κανονιστικού πλαισίου, που θα προωθεί μια ουσιαστική αλλαγή στο μοντέλο συγκρότησης, οργάνωσης και λειτουργίας του Κράτους, με στόχο την αποκέντρωση και την υιοθέτηση ενός νέου μοντέλου Αυτοδιοικητικής Διακυβέρνησης, με βάση τις αρχές της ενότητας, του προγραμματισμού, της ολοκλήρωσης των διοικητικών ενεργειών, της συγκέντρωσης του διοικητικού έργου, της καταλληλότητας και της επάρκειας των πόρων.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!