Οι δεύτερες σκέψεις επικράτησαν στο Μέγαρο Μαξίμου και αποφασίστηκε τελικώς ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τους πολιτικούς αρχηγούς για το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, με τον οποίο συναντήθηκε στη Σόφια. Ετσι, σήμερα, στις 9.30 π.μ., ο κ. Τσίπρας θα περάσει την πόρτα του Προεδρικού Μεγάρου για να ενημερώσει τον κ. Παυλόπουλο και ακολούθως θα ενημερώσει τηλεφωνικώς τους πολιτικούς αρχηγούς.
Οι κινήσεις αυτές αποτελούν στροφή 180 μοιρών για την κυβερνητική ηγεσία. Μόλις προχθές, ο πρωθυπουργός δήλωσε από τη Σόφια ότι είναι μεν διαθέσιμος να ενημερώσει όποιον ζητήσει ενημέρωση, πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «δεν κρίνω, βεβαίως, ότι βρισκόμαστε σε μια καμπή που θα πρέπει, για να προλάβω και επόμενες ερωτήσεις σας, να προχωρήσω σε διάφορες συγκλήσεις συμβουλίων ή κλήσεις αρχηγών».
Η θέση αυτή άλλαξε χθες το πρωί και σε αυτό συνέτεινε εν πολλοίς η δημοσιοποίηση από την πλευρά των Σκοπίων της νέας πρότασης για το όνομα, το «Μακεδονία του Ιλιντεν». Ο κ. Τσίπρας επικοινώνησε μάλιστα τηλεφωνικά χθες με τον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυρ. Μητσοτάκη, με τον οποίο συμφώνησαν να γίνει σήμερα η σχετική ενημέρωση ώστε να μη συμπέσει με τη συζήτηση στη Βουλή για τη Novartis.
Με δεδομένο ότι η προσθήκη ενός νέου ονόματος στη διαπραγμάτευση αποτελεί από μόνη της σημαντική εξέλιξη, αλλά και του κλίματος που μεταδόθηκε από τα Σκόπια ότι σχεδόν υπάρχει συμφωνία πάνω σε αυτή την ονομασία, η κυβερνητική ηγεσία βρέθηκε για άλλη μία φορά αντιμέτωπη με τον κίνδυνο να δεχθεί κριτική από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για μυστική διπλωματία και για έλλειψη ενημέρωσης πάνω σε σημαντικές παραμέτρους της διαπραγμάτευσης. Προοπτική που κάθε άλλο παρά θα βοηθούσε στην αναζήτηση κλίματος συναίνεσης και υποστήριξης πιθανής συμφωνίας, στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Τσίπρας από τη Σόφια μόλις προχθές.
Συνεργάτες του κ. Τσίπρα απέφυγαν να εισέλθουν σε λεπτομέρειες ως προς τα αίτια που οδήγησαν το Μαξίμου σε αλλαγή τακτικής όσον αφορά την ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών.
Χαμηλοί τόνοι
Πάντως, η Αθήνα επιχείρησε χθες να χαμηλώσει τους τόνους όσον αφορά την προοπτική ταχείας ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης και επίλυσης του ζητήματος. Από το πρωθυπουργικό επιτελείο ανέφεραν ότι παραμένουν ακόμα πολλά θέματα ανοικτά και ότι η διαπραγμάτευση δεν βρίσκεται σε σημείο τέτοιο που να μπορεί να προεξοφληθεί η θετική έκβασή της. Κλίμα τελείως διαφορετικό από αυτό που σταθερά μεταδίδει η πλευρά των Σκοπίων. Μάλιστα, η ελληνική πλευρά φάνηκε να αιφνιδιάζεται από τις δημόσιες τοποθετήσεις της πολιτικής ηγεσίας της ΠΓΔΜ, ενώ εκδηλώθηκε και δυσαρέσκεια. Ετσι, σε σχέση με τη δημοσιοποίηση της νέας πρότασης για το όνομα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος έσπευσε να δηλώσει (ρ/σ Alpha) ότι «όλα αυτά αφορούν το ουσιαστικό περιεχόμενο της διαπραγμάτευσης, που θα πρέπει όλοι να σεβαστούμε ότι δεν μπορεί να γίνεται αντικείμενο δημόσιων συζητήσεων». Πρόσθεσε δε, ακριβώς στην προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι, ότι «πολλά ονόματα έχουν πέσει στο τραπέζι. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε ακόμη καταλήξει σε κάτι».
Η Αθήνα δεν επιθυμεί να καλλιεργηθεί η αίσθηση ότι η συμφωνία είναι σχεδόν έτοιμη, τουλάχιστον όχι πριν εξασφαλιστεί ότι είναι δεδομένη η έγκρισή της από την πλευρά των Σκοπίων. Παράλληλα, η δυσαρέσκεια για την αποκάλυψη πτυχών της διαπραγμάτευσης είναι δεδομένη, καθώς θεωρείται ότι η αποσπασματική δημοσιοποίηση στοιχείων της μπορεί να οδηγήσει σε αρνητικό κλίμα και να προκαλέσει ανεπιθύμητη φόρτιση.