«Συναντιόμαστε σήμερα εδώ, με φόντο το τριεθνές, στο δικό μας ραντεβού με την ιστορία. Βρισκόμαστε σε ένα σημείο, που στο διάβα της ιστορίας το έχουν διασχίσει νικητές και ηττημένοι, για να αναμετρηθούμε με το βάρος της δικής μας ιστορικής ευθύνης, για να πράξουμε το πατριωτικό μας καθήκον, δεν ανταμώνουμε για να θρηνήσουμε τις ήττες του παρελθόντος», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας από τους Ψαράδες Πρεσπών όπου υπογράφηκε η ιστορική συμφωνία για το ονοματολογικό της πΓΔΜ, αφού καλωσόρισε τους προσκεκλημένους.
Ο κ. Τσίπρας ευχαρίστησε τους δύο υπουργούς Εξωτερικών, αλλά και τον κ. Νίμιτς, «ο οποίος εδώ και 24 χρόνια αγωνίζεται ακατάπαυστα για τη λύση του θέματος αυτού και υπογράφουμε τη συμφωνία την ημέρα των γενεθλίων του».
Έκανε λόγο για μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία που «σέβεται πλήρως τις θεμελιώδεις αρχές και αξίες των δύο πλευρών και μας επιτρέπει σήμερα να απευθυνθούμε στους πολίτες των χωρών μας και να τους καλέσουμε να τη στηρίξουν χωρίς προκαταλήψεις. Αν η ψυχή κάθε λαού είναι η ιστορία του, τότε στη συμφωνία μας καθρεφτίζονται οι ψυχές και των δύο λαών».
«Βρισκόμαστε εδώ για να βαδίσουμε μαζί σε μια νέα πορεία ασφάλειας, η σημερινή μας υπογραφή βάζει τα θεμέλια για αυτή την πορεία» είπε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας.
«Όταν συναντηθήκαμε πριν από 6 μήνες στο Νταβός, Ζόραν πολύ λίγοι πίστευαν ότι θα τα καταφέρουμε», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός και ευχαρίστησε τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών και τον ΟΗΕ στους οποίους οφείλεται η σημερινή παρουσία των δύο πρωθυπουργών στις Πρέσπες.
Καταλήξαμε σε μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία, σημείωσε ο πρωθυπουργός λέγοντας πως η συμφωνία αυτή επιτρέπει στους δύο πρωθυπουργούς να απευθυνθούν στους λαούς τους και να την στηρίξουν, και χαρακτήρισε πατριωτική τη συμφωνία.
«Οι ευαισθησίες των λαών μας υπήρξαν οδηγός για την υπογραφή αυτής της συμφωνίας», τόνισε ο πρωθυπουργός. Η βιωσιμότητα μιας συμφωνίας δεν εξαντλείται στη νομική της διάσταση, συμπλήρωσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τελετή υπογραφής της συμφωνίας για το Μακεδονικό στις Πρέσπες και αναφέρθηκε στα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί για την καλυτέρευση των σχέσεων των δυο χωρών.
«Έχουμε ιστορική ευθύνη να μην αφήσουμε αυτό το βήμα που κάνουμε να μείνει μετέωρο» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε «η μοίρα των λαών και των χωρών των Βαλκανίων είναι αλληλένδετη όπως και των χωρών της Ευρώπης» τόνισε.
«Είμαι λάτρης της βαλκανικής μουσικής που τραγουδιέται σε όλες τις γλώσσες. Στην τεράστια παράδοση της βαλκανικής μουσικής εξέχουσα θέση έχουν τα μοιρολόγια αλλά και τα τραγούδια χαράς, ένα τέτοιο τραγούδι ξεκινάμε να γράφουμε εδώ μαζί στις Πρέσπες και στόχος μας είναι αυτό το τραγούδι της χαράς να τραγουδιέται από πολλές γενιές μετά, στη γλώσσα μας και στη γλώσσας σας» τόνισε και κλείνοντας την τοποθέτησή του ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Σήμερα κάνουμε αυτό το ιστορικό βήμα, αναγκαίο για τους λαούς μας».
Με δύο αποφθέγματα του Αριστοτέλη ξεκίνησε την ομιλία του στις Πρέσπες ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, κατά την τελετή υπογραφής της συμφωνίας για το ονοματολογικό.
Ο κ. Ζάεφ έκανε λόγο για μια στρατηγικής σημασίας συμφωνία, η οποία μπορεί να μετατοπίσει βουνά.
Οικοδομούμε φιλία μεταξύ των δύο χωρών, θα είμαστε εταίροι και σύμμαχοι, για το καλό των πολιτών και των δύο χωρών. Στην περιοχή υπάρχει μια νέα πραγματικότητα. Από κοινού να οικοδομούμε τα θεμέλια για την κυριαρχία της δημοκρατίας και της ειρήνης στην περιοχή, τόνισε.
Έστειλε μήνυμα σε αυτούς που αντιτίθενται στη συμφωνία, λέγοντας πως οι πολίτες και στις δύο χώρες είναι υπέρ της ειρήνης και τα κράτη μας έχουν την υποχρέωση να δημιουργούν ισότητα μεταξύ των Εθνών.
Ο Ζάεφ έβγαλε την γραβάτα του και την έδωσε στον Τσίπρα η γιαγιά από τις Πρέσπες έπρεπε να του δώσει τσίπα μπας και καταλάβει, αλλά που.