Προβλήματα αντιμετωπίζει η ειδική ιστοσελίδα του υπουργείου Εργασίας ( www.energo-eke.gr ), στην οποία οι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις προκειμένου να εισπράξουν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα που ξεκινά να εφαρμόζεται πιλοτικά σε 13 δήμους. Κάπιοες φορές φαίνεται ότι αντιμετωπίζονται, καθώς εμφανίζεται να λειτουργεί κανονικά, τουλάχιστον στο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα
Η σελίδα μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, δεν λειτουργούσε ούτε κατ’ ελάχιστον. Όσοι επιθυμούν να την επισκεφθούν, ενδεχομένως να πρέπει να «οπλιστούν» με περίσσεια υπομονή, σε ενδεχόμενο που η ιστοσελίδα και πάλι πέφτει.
Nα σημειωθεί πάντως ότι στις πρώτες ώρες λειτουργίας της, κατατέθηκαν 505 αιτήσεις, εκ των οποίων 167 εγκρίθηκαν, 39 απορρίφθηκαν και οι υπόλοιπες εξετάζονται.
Η προθεσμία αιτήσεων λήγει στο τέλος Δεκεμβρίου και το ποσό θα δοθεί σε όλους αναδρομικά από 1η Νοεμβρίου 2014. Από την επόμενη χρονιά, η είσπραξη του βοηθήματος θα υπολογίζεται από την 1η του μήνα υποβολής της αίτησης.
Υπενθυμίζεται ότι το Εγγυημένο Κοινωνικό Εισόδημα θα εφαρμοστεί σε πρώτο στάδιο πιλοτικά σε 13 δήμους: Δράμας (περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης), Έδεσσας (περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας), Γρεβενών (περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας), Ιωαννίνων (περιφέρεια Ηπείρου), Καρδίτσας (περιφέρεια Θεσσαλίας), Λευκάδας (περιφέρεια Ιονίων Νήσων), Ι.Π. Μεσολογγίου (περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος), Χαλκίδας (περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος), Καλλιθέας (περιφέρεια Αττικής), Μαλεβιζίου (περιφέρεια Κρήτης), Τρίπολης (περιφέρεια Πελοποννήσου), Σύρου (περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου), Σάμου (περιφέρεια Βορείου Αιγαίου).
Στην πλήρη του ανάπτυξη το πρόγραμμα εκτιμάται ότι θα καλύπτει έως και 700.000 άτομα.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν και δοκιμαστικές αιτήσεις στην ιστοσελίδα.
Οι τρεις άξονες του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος είναι οι εξής:
– Εισοδηματική ενίσχυση
– Ένταξη σε προγράμματα κοινωνικής προστασίας
– Προώθηση στις δράσεις (επαν) ένταξης στην εργασία
Το μέτρο θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται σε έναν δήμο ανά περιφέρεια. Συγκεκριμένα στους δήμους: Δράμας (ΑΜΘ), Έδεσσας (Κεντρική Μακεδονία), Γρεβενών (Δυτική Μακεδονία), Ιωαννίνων (Ήπειρος), Λευκάδας (Ιόνια Νησιά), Καρδίτσας (Θεσσαλία), Χαλκίδας (Στερεά Ελλάδα), Καλλιθέας (Αττική), Μεσολογγίου (Δυτική Ελλάδα), Τρίπολη (Πελοπόννησος), Σύρου (Νότιο Αιγαίο), Σάμου (Βόρειο Αιγαίο) και Μαλεβιζίου (Κρήτη) θα ξεκινήσει η πιλοτική εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.
Το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί άμεσα για έξι μήνες ενώ στην συνέχεια, έως τις αρχές του 2016 καθολικά σ’ όλη τη χώρα.
Δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα είναι άτομα και οικογένειες που διαμένουν στους εν λόγω δήμους τουλάχιστον τα τελευταία δύο έτη και η υποβολή των αιτήσεων θα γίνεται ηλεκτρονικά μέσω του διαδικτυακού τόπου της ΗΔΙΚΑ, ενώ τα χρήματα θα καταβάλλονται στον τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου.
Ο νέος θεσμός προβλέπει εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια ως εξής:
Μεμονωμένα άτομα ή οικογένειες χωρίς άλλα εισοδήματα θα λαμβάνουν το σύνολο του ποσού. Για τις υπόλοιπες περιπτώσεις λαμβάνεται υπόψη η διαφορά του πραγματικού εισοδήματος από το όριο που έχει τεθεί με την απόφαση. Σημειώνεται πως πραγματικό εισόδημα θεωρείται το συνολικό καθαρό εισόδημα των τελευταίων 12 μηνών – μετά την αφαίρεση των φόρων, των εισφορών για την κοινωνική ασφάλιση, της εισφοράς αλληλεγγύης του Ν. 3986/11 – συμπεριλαμβανομένου και του συνόλου των επιδομάτων και των άλλων ενισχύσεων, καθώς και το εισόδημα που απαλλάσσεται από φόρο η φορολογείται με ειδικό τρόπο.
– Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας να μην υπερβαίνει τα 90.000 ευρώ, ποσό που προσαυξάνεται κατά 15.000 ευρώ για κάθε επιπλέον προστατευόμενο ενήλικο και κατά 10.000 για κάθε προστατευόμενο ανήλικο, με ανώτατο πλαφόν τα 200.000 ευρώ. Η κινητή περιουσία (αυτοκίνητα, δίκυκλα) να μην υπερβαίνει σε αντικειμενική δαπάνη τα 6.000 ευρώ. Δεν γίνονται δεκτές αιτήσεις από άτομα που έχουν στην ιδιοκτησία τους σκάφη αναψυχής ΙΧ, αεροσκάφη, ελικόπτερα ΙΧ, ανεμόπτερα και πισίνες. Το συνολικό ύψος καταθέσεων στα πιστωτικά ιδρύματα και η τρέχουσα αξία μετοχών και ομολόγων να μην υπερβαίνουν το διπλάσιο του εισοδήματος που αναλογεί με βάση τη ρύθμιση.
Πέρα από την οικονομική ενίσχυση που θα λάβουν, οι δικαιούχοι θα έχουν και έξτρα παροχές, όπως:
- Παραπομπή και ένταξη σε δομές και υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας και υποστήριξης
- Χορήγηση βιβλιαρίου ανασφάλιστου
- Κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο της ΔΕΗ
- Χορήγηση επιδόματος θέρμανσης
- Ενταξη σε πρόγραμμα κοινωνικού παντοπωλείου
- Ενταξη στα προγράμματα που υλοποιούνται στο πλαίσιο του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για απόρους
- Ενταξη σε άλλα προγράμματα αντιμετώπισης της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.
Οι δικαιούχοι, εφόσον μπορούν να εργαστούν και είναι κάτω των 67 ετών, προωθούνται σε δράσεις που στοχεύουν στην ένταξή τους στην αγορά εργασίας, μέσω προγραμμάτων απασχόλησης.
Η καταβολή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα αναστέλλεται αν ο δικαιούχος λείψει από την Ελλάδα για διάστημα άνω των δύο μηνών ή αν αρνηθεί να απασχοληθεί σε συγκεκριμένη θέση εργασίας που θα του προταθεί ανάλογα με τις δεξιότητες και τις ικανότητές του.
Τα ποσά με βάση την οικογενειακή κατάσταση (ετήσια)
- Άτομο χωρίς παιδιά: 2.400 ευρώ
- Ζευγάρι χωρίς παιδιά: 3.600
- Ζευγάρι με ένα ανήλικο παιδί: 4.200
- Ζευγάρι με 2 ανήλικα παιδιά: 4.800
- Ζευγάρι με 3 ανήλικα παιδιά: 5.400
- Ζευγάρι με 4 ανήλικα παιδιά: 6.000
- Ζευγάρι με ένα ενήλικο παιδί: 4.800
- Ζευγάρι με ένα ανήλικο και άνα ενήλικο παιδί: 5.400
- Ζευγάρι με 2 ενήλικα παιδιά: 6.000
- Ζευγάρι με 2 ανήλικα και ένα ενήλικο παιδί: 6000
- Μονογονεϊκή οικογένεια με ένα ανήλικο παιδί: 3.600
- Μονογονεϊκή οικογένεια με 2 ανήλικα παιδιά: 4.200
- Μονογονεϊκή οικογένεια με ένα ενήλικο παιδί: 3.600
- Μονογονεϊκή οικογένεια με 2 ενήλικα παιδιά: 4.800.