Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Γιώργος Σταθάκης, έθεσε από χθες, Πέμπτη, 19 Ιουλίου 2018, σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση το σχέδιο νόμου με τίτλο «Έρευνα, εκμετάλλευση και διαχείριση του γεωθερμικού δυναμικού της χώρας και άλλες διατάξεις» και καλεί όλους τους πολίτες και τους φορείς να συμμετέχουν καταθέτοντας τις προτάσεις τους.
Οι απόψεις και οι προτάσεις που θα υποβληθούν θα ληφθούν υπόψη για τη βελτίωση των προτεινόμενων ρυθμίσεων. Η δημόσια διαβούλευση θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη, 9 Αυγούστου 2018 και ώρα 15:00.
Σκοπός του νόμου αυτού είναι η δημιουργία των προϋποθέσεων για την ορθολογική αξιοποίηση του γεωθερμικού δυναμικού της χώρας. Η αξιοποίηση του γεωθερμικού δυναμικού, ως ανανεώσιμης πηγής ενέργειας, προωθεί τη βιώσιμη ανάπτυξη και εξυπηρετεί το γενικό συμφέρον. Αξιοποίηση θεωρείται η έρευνα, εκμετάλλευση και η διαχείριση του γεωθερμικού δυναμικού.
Γεωθερμικό δυναμικό (ΓΘΔ) είναι το σύνολο των γηγενών φυσικών θερμών ρευστών, επιφανειακών ή υπογείων, και της θερμότητας των γεωλογικών σχηματισμών, που υπερβαίνουν τη θερμοκρασία των τριάντα βαθμών Κελσίου (30°C).
Γεωθερμικό πεδίο είναι ο ενιαίος μεταλλευτικός χώρος μέσα στον οποίο έχει εντοπιστεί γεωθερμικό δυναμικό.
Περιοχή γεωθερμικού ενδιαφέροντος (ΠΓΘΕ) είναι ο ευρύτερος χώρος μέσα στον οποίο υπάρχουν ενδείξεις παρουσίας γεωθερμικού δυναμικού θερμοκρασίας έως 90°C.
Προϊόν του γεωθερμικού δυναμικού θεωρείται το αξιοποιήσιμο θερµοενεργειακό του περιεχόμενο.
Παραπροϊόντα θεωρούνται άλλα προϊόντα που συμπαράγονται κατά την εκμετάλλευση εκτός από το θερμοενεργειακό περιεχόμενο του γεωθερμικού δυναμικού.
Υποπροϊόν θεωρείται το γεωθερμικό ρευστό που απομένει, ύστερα από την απόληψη των κατά τα ανωτέρω προϊόντων και παραπροϊόντων.
Εκμετάλλευση του γεωθερμικού δυναμικού αποτελεί το σύνολο των δραστηριοτήτων που αποσκοπούν στην παραγωγική άντληση του προϊόντος και παραπροϊόντων και την ασφαλή διάθεση του υποπροϊόντος.
Διαχείριση του γεωθερμικού δυναμικού αποτελεί το σύνολο των δραστηριοτήτων που ρυθμίζουν την εκμετάλλευση του γεωθερμικού ρευστού από τα υπόγεια γεωθερμικά συστήματα, με σκοπό τη βιώσιμη – ορθολογική και ολοκληρωμένη αξιοποίηση του. Η διαχείριση αναφέρεται στο σύνολο του πεδίου.
Τα γεωθερμικά πεδία διακρίνονται ως τοπικού και εθνικού ενδιαφέροντος. Στα τοπικού ενδιαφέροντος η θερμοκρασία του προϊόντος κυμαίνεται από 30°C – 90°C. Στα εθνικού ενδιαφέροντος η θερμοκρασία του προϊόντος υπερβαίνει τους 90°C.
Με απόφαση του Υπουργού ΠΕΝ που δημοσιεύεται στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως καθορίζονται τα χαρακτηριστικά προκειμένου μια περιοχή να χαρακτηρισθεί ως γεωθερμικό πεδίο ή ως περιοχή γεωθερμικού ενδιαφέροντος.
Ο χαρακτηρισμός κάθε γεωθερμικού πεδίου και η υπαγωγή του σε κατηγορία γίνεται µε απόφαση του Υπουργού ΠΕΝ μετά από γνώμη του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (Ι.Γ.Μ.Ε.) σύμφωνα με τα εκάστοτε διαθέσιμα στοιχεία. Η απόφαση αυτή τροποποιείται, εφόσον αυτό απαιτείται από νεότερα στοιχεία. Η τροποποίηση γίνεται μετά από γνώμη του Ι.Γ.Μ.Ε. και συναξιολόγηση όλων των νεότερων στοιχείων.
Ο χαρακτηρισμός μίας περιοχής ως περιοχής γεωθερμικού ενδιαφέροντος γίνεται με απόφαση του Υπουργού ΠΕΝ μετά τη δημοσιοποίηση του σχεδίου ανάπτυξης, της παραγράφου 2 του άρθρου 7.
Τα Τμήματα Φυσικών Πόρων των Διευθύνσεων Τεχνικού Ελέγχου των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Μακεδονίας-Θράκης και Αιγαίου διασπώνται σε Τμήματα Φυσικών Πόρων και Τμήματα Γεωθερμίας, με αρμοδιότητες των δεύτερων στα θέματα γεωθερμίας όπως στην έρευνα, εκμετάλλευση και διαχείριση γεωθερμικού δυναμικού, σε κάθε θέμα σχετικό με τις μισθώσεις και τη διανομή ενέργειας από γεωθερμικό δυναμικό γεωθερμικού δυναμικού, στην ενημέρωση και παροχή στοιχείων για το γεωθερμικό δυναμικό εντός των ορίων της καθώς και στη διοικητική παρακολούθηση των αιτημάτων για την αποτελεσματικότερη υλοποίηση των έργων αξιοποίησης της γεωθερμίας.
Ανάλογα Τμήματα Γεωθερμίας μπορούν να συσταθούν στο μέλλον και σε άλλες Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, εφόσον διαθέτουν περισσότερα των πέντε γεωθερμικών πεδίων και ΠΓΘΕ ή κατόπιν απόφασης του Συντονιστή της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης, σε περίπτωση ύπαρξης λιγότερων γεωθερμικών πεδίων και ΠΓΘΕ.
Το ΙΓΜΕ στα πλαίσια του ρόλου του ως ο θεσμοθετημένος σύμβουλος της Ελληνικής Πολιτείας, εκτός των άλλων αναλαμβάνει την ευθύνη της παρακολούθησης των γεωθερμικών πεδίων της χώρας, λαμβάνοντας υπ` όψιν τα καταγραφικά της περίπτωσης ε της παρ. 1 του άρθ. 8 του παρόντος, καθώς και μέσω εγκατάστασης καταγραφικών σταθμών, ιδιοκτησίας του ΙΓΜΕ. Οι δράσεις αυτές αποσκοπούν στην υποστήριξη του έργου των αρμοδίων υπηρεσιών των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων. Τα συλλεχθέντα στοιχεία θα είναι διαθέσιμα στις αρμόδιες Δ/νσεις του ΥΠΕΝ και της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
Τα καθ’ ύλην αρμόδια για τη γεωθερμία τμήματα δύνανται να έχουν πέραν του ΙΓΜΕ, επιπλέον επιστημονικούς συμβούλους από οιοσδήποτε Επιστημονικό, Ερευνητικό ή Ακαδημαϊκό φορέα, ΝΠΔΔ ή ΝΠΙΔ, είτε ακόμη και μεμονωμένους επιστήμονες προκειμένου να βοηθηθούν στο έργο τους, λαμβάνοντας υπόψη τα αναφερόμενα στο Άρθρο 7 του παρόντος. Τα επιστημονικά στοιχεία που περιέρχονται σε γνώση όλων των επιστημονικών συμβούλων δίδονται μόνον στην ΔΑΠ, αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΝ, και στην αρμόδια Αποκεντρωμένη Δ/νση.
Γεωθερμικά Πεδία – Αναγνωρισμένα με ΦΕΚ
ΤΟΠΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΕΩΘΕΡΜΙΚΑ ΠΕΔΙΑ
Α. ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ
1. Γεωθερμικό πεδίο χαμηλής ενθαλπίας Αγκίστρου Ν. Σερρών
2. Γεωθερμικό πεδίο χαμηλής ενθαλπίας Σιδηροκάστρου Ν. Σερρών
3. Γεωθερμικό πεδίο χαμηλής ενθαλπίας Λιθότοπου Ηράκλειας
4. Γεωθερμικό πεδίο χαμηλής ενθαλπίας Θέρμων Νιγρίτας Ν. Σερρών
5. Γεωθερμικό πεδίο χαμηλής ενθαλπίας Λαγκαδά Ν. Θεσσαλονίκης
6. Γεωθερμικό πεδίο χαμηλής ενθαλπίας Λεκάνης Ανθεμούντα Ν. Θεσ/νίκης
7. Γεωθερμικό πεδίο χαμηλής ενθαλπίας Ελαιοχωρίων Χαλκιδικής
8. Γεωθερμικό πεδίο χαμηλής ενθαλπίας Σάνης – Αφύτου Κασσάνδρας
9. Γεωθερμικό πεδίο χαμηλής ενθαλπίας Αρίστηνου Αλεξανδρούπολης
10 Γεωθερμικό πεδίο χαμηλής ενθαλπίας Σαππών
11 Γεωθερμικό πεδίο χαμηλής ενθαλπίας Λίμνης Μητρικού
12 Γεωθερμικό πεδίο χαμηλής ενθαλπίας Ν. Κεσσάνης Ξάνθης
13 Γεωθερμικό πεδίο χαμηλής ενθαλπίας Ν. Εράσμιου – Μαγγάνων Ν. Ξάνθης
14 Γεωθερμικό πεδίο χαμηλής ενθαλπίας Ερατεινό – Καβάλας
15 Γεωθερμικό πεδίο χαμηλής ενθαλπίας Νέας Απολλωνίας Ν. Θεσσαλονίκης
16 Γεωθερμικό πεδίο χαμηλής ενθαλπίας Ακροποτάμου Καβάλας
17 Γεωθερμικό πεδίο χαμηλής ενθαλπίας Νυμφόπετρας Π.Ε. Θεσσαλονίκης
Β. ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΗΠΕΙΡΟΥ – ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
1. Γεωθερμικό πεδίο χαμηλής ενθαλπίας Συκιών Άρτας
2. Γεωθερμικό πεδίο χαμηλής ενθαλπίας Αετού Π.Ε. Φλώρινας
Γ. ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ – ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
1. Γεωθερμικό πεδίο χαμηλής ενθαλπίας Δαμάστας Ν. Φθιώτιδας
2. Γεωθερμικό πεδίο χαμηλής ενθαλπίας Λιχάδων – Εύβοιας
Δ. ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ, Δ. ΕΛΛΑΔΑΣ & ΙΟΝΙΟΥ
1. Γεωθερμικό πεδίο χαμηλής ενθαλπίας Σουσακίου Ν. Κορινθίας
2. Γεωθερμικό πεδίο χαμηλής ενθαλπίας Ρίζας – Αντιρίου
Ε. ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΙΓΑΙΟΥ
1. Γεωθερμικό πεδίο χαμηλής ενθαλπίας Αργένου νήσου Λέσβου
2. Γεωθερμικό πεδίο χαμηλής ενθαλπίας Στύψης νήσου Λέσβου
3. Γεωθερμικό πεδίο χαμηλής ενθαλπίας Πολιχνίτου νήσου Λέσβου
4. Γεωθερμικό πεδίο χαμηλής ενθαλπίας Νενήτων νήσου Χίου
5. Γεωθερμικό πεδίο χαμηλής ενθαλπίας νήσου Σαντορίνης
6. Γεωθερμικό πεδίο χαμηλής ενθαλπίας νήσου Μήλου
7. Γεωθερμικό πεδίο χαμηλής ενθαλπίας Θυμιανών νήσου Χίου
ΕΘΝΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΕΩΘΕΡΜΙΚΑ ΠΕΔΙΑ
Α. ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΙΓΑΙΟΥ
1. Γεωθερμικό πεδίο υψηλής ενθαλπίας νήσου Μήλου
2. Γεωθερμικό πεδίο υψηλής ενθαλπίας νήσου Νισύρου.