Ταξίδι-αστραπή στην Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής πραγματοποίησε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Κώστας Σκρέκας. Ο Τρικαλινός Υπουργός ήταν ένας από τους κεντρικούς ομιλητές του 16ου Ετήσιου Επενδυτικού Φόρουμ, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Μετροπόλιταν Κλαμπ της Νέας Υόρκης.
Μιλώντας σε ένα πολύ σημαντικό ακροατήριο, στάθηκε στη μεγάλη προσπάθεια που έχει καταβληθεί τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας και στην ανάγκη να συνεχιστούν τα βήματα προόδου μέσα από ένα κλίμα πολιτικής σταθερότητας.
Αναλυτικά η ομιλία του Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Κώστα Σκρέκα:
«Εκτός από την πολιτική και την κοινωνική σταθερότητα» τόνισε ο Τρικαλινός Υπουργός «τα πρόσφατα αριθμητικά μεγέθη αποτελούν ενθαρρυντικά σημάδια ότι η Ελλάδα αφήνει πίσω της την κρίση. Έχουμε ξεπεράσει την πενταετή ύφεση και έχουμε επιτύχει ανάπτυξη της τάξης του 1,7% στο τρίτο τρίμηνο του 2014 σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Οι προοπτικές είναι ακόμα καλύτερες για τα επόμενα χρόνια». Σε ένα ιδιαίτερο σημείο της ομιλίας του, που αφορούσε και τον Ν. Τρικάλων και τη Θεσσαλία γενικότερα, υπογράμμισε την σημασία της ολοκλήρωσης μεγάλων έργων υποδομής, όπως ο Ε-65 «που θα καταστήσουν τη χώρα μας διεθνή διακομιστικό κόμβο».
Αναλυτικά η ομιλία του Υπουργού Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας κ. Κώστα Σκρέκα:
«Διακεκριμένοι προσκεκλημένοι,
Κυρίες και κύριοι,
Είναι μεγάλη τιμή να βρίσκομαι εδώ σε αυτή την πολύ ξεχωριστή εκδήλωση. Πρώτα απ’ όλα, επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω τους διοργανωτές του 16ου Ετήσιου Capital Link Invest in Greece Forum για την πρόσκληση. Εδώ και πολλά χρόνια αυτό το φόρουμ παρέχει χρήσιμες πληροφορίες σε επενδυτές από τις ΗΠΑ σχετικά με επιχειρηματικές ευκαιρίες στην Ελλάδα. Και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι τέτοιες ευκαιρίες υπάρχουν στην Ελλάδα.
Θέλω να ξεκινήσω λέγοντας ότι το Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και εγώ προσωπικά καλοδεχόμαστε τις επενδύσεις και σας ενθαρρύνουμε να εισέλθετε ή να επεκταθείτε στην ελληνική αγορά. Και το λέω αυτό επειδή η χώρα έχει επιτύχει πολλά τα τελευταία χρόνια και το μέλλον είναι ευοίωνο και υποσχόμενο.
Αφότου η κρίση χτύπησε τη χώρα το 2009, η Ελλάδα σχεδίασε και εφάρμοσε μία φιλόδοξη δισυπόστατη στρατηγική: διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και δημοσιονομική εξυγίανση. Η ελληνική κυβέρνηση που ανέλαβε την εξουσία το 2012, για πρώτη φορά στο διάστημα μίας γενεάς οδηγεί την ελληνική οικονομία σε ισοσκελισμένο προϋπολογισμό για το έτος 2015 και σε ένα κυκλικά προσαρμοσμένο πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο για το 2015 εκτιμάται
ότι θα είναι το υψηλότερο στον κόσμο. Και διατηρούμε τον ίδιο ρυθμό στη μεταρρύθμιση του διοικητικού και επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
Έχουμε κάνει πολύ σημαντικά βήματα από το σημείο καμπής του 2012. Η Ελλάδα έχει πολιτική σταθερότητα, η οποία παρέχει στους επενδυτές τη δυνατότητα να προβλέπουν. Τόσο η τοπική επιχειρηματική κοινότητα όσο και οι διεθνείς επενδυτές χρειάζονται αυτή τη διαβεβαίωση της διατήρησης αφενός του φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος και αφετέρου της σταθερής πολιτικής κατάστασης στη χώρα μας. Πιστεύουμε σε αυτό το επίτευγμα και μπορούμε να το εγγυηθούμε.
Υπάρχει ένα θέμα που σχετίζεται με την πολιτική σταθερότητα, το οποίο δημιουργεί ένα θετικό επενδυτικό κλίμα. Η Ελλάδα έχει καταφέρει να διατηρήσει ένα εξαιρετικό επίπεδο κοινωνικής συνοχής παρά την καταπόνηση που επέφερε η προσπάθεια της δημοσιονομικής προσαρμογής. Η κοινωνική συνοχή δοκιμάστηκε, αλλά διατηρήθηκε. Επιπλέον, διαθέτουμε ένα άριστα εκπαιδευμένο και σκληρά εργαζόμενο εργατικό δυναμικό, το οποίο είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό και στο οποίο χρειάζεται να δοθούν ευκαιρίες και προκλήσεις προκειμένου να αποδείξει την αξία του σε δουλειές προστιθέμενης αξίας.
Εκτός από την πολιτική και την κοινωνική σταθερότητα, τα πρόσφατα αριθμητικά μεγέθη αποτελούν ενθαρρυντικά σημάδια ότι η Ελλάδα αφήνει πίσω της την κρίση. Έχουμε ξεπεράσει την πενταετή ύφεση και έχουμε επιτύχει ανάπτυξη της τάξης του 1,7% στο τρίτο τρίμηνο του 2014 σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Οι προοπτικές είναι ακόμα καλύτερες για τα επόμενα χρόνια. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το ελληνικό ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2,9% το 2015 και κατά 3,7% το 2016. Η ανεργία, η οποία είναι επιβραδυντικός παράγοντας, μειώνεται αργά αλλά σταθερά και ο πληθωρισμός είναι υπό έλεγχο και θα μειωθεί ακόμα περισσότερο λόγω της μείωσης της τιμής του πετρελαίου.
Επιπλέον, το κράτος έχει δείξει ότι είναι ικανό να φροντίσει τα του οίκου του και να μειώσει το δημόσιο χρέος επιτυγχάνοντας πρωτογενή πλεονάσματα. Για πρώτη φορά στην ελληνική δημοσιονομική ιστορία τα σχέδια και οι προβλέψεις του προϋπολογισμού όχι μόνο εφαρμόζονται αποτελεσματικά, αλλά ξεπερνούν τις προσδοκίες. Όπως προανέφερα, το επόμενο έτος η Ελλάδα αναμένεται να έχει το μεγαλύτερο κυκλικά προσαρμοσμένο πρωτογενές πλεόνασμα στον κόσμο χάρη στις σταθερές προσπάθειες των δύο τελευταίων ετών.
Η Ελλάδα μπαίνει σε νέα, υγιέστερη μακροοικονομική φάση. Πριν από δυόμισι χρόνια, όταν η κυβέρνηση που εκπροσωπώ σχηματίστηκε, η κατάσταση ήταν πολύ κρίσιμη. Ακόμα και η συμμετοχή της Ελλάδας στην ευρωζώνη ήταν υπό αμφισβήτηση. Πολλοί διεθνείς παρατηρητές μιλούσαν για μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ («Grexit»). Τριάντα χιλιάδες εργαζόμενοι έχαναν τη δουλειά τους κάθε μήνα. Η ανεργία αυξανόταν κατά 1% κάθε μήνα. Είχαμε ύφεση 7,3% και έλλειμμά 6,4% του ΑΕΠ.
Σε αυτά τα δυόμισι χρόνια κατορθώσαμε να αλλάξουμε αυτή τη σκοτεινή εικόνα. Το 2014, για πρώτη φορά μετά από πολυετή ύφεση, θα έχουμε ανάπτυξη της τάξης του 0,6% του ΑΕΠ. Το ποσοστό της ανεργίας μειώνεται και το πρωτογενές πλεόνασμα θα φτάσει το 1,5% του ΑΕΠ το 2014. Η αποκατάσταση της διεθνούς αξιοπιστίας της Ελλάδας παίζει σημαντικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια. Η Ελλάδα έχει εφαρμόσει με επιτυχία το πιο δύσκολο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής της σύγχρονης ιστορίας. Η Ελλάδα έχει επιτύχει τον υψηλότερο ρυθμό δημοσιονομικής προσαρμογής των τελευταίων δεκαετιών σε όλο τον αναπτυγμένο κόσμο
Όμως όσο εντυπωσιακά κι αν είναι τα μακροοικονομικά επιτεύγματα, υπάρχουν κι άλλα ευχάριστα νέα από το μέτωπο της ανάπτυξης, τα οποία οφείλονται στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζονται. Η δημόσια διοίκηση έχει εξορθολογιστεί και υπάρχει αποτελεσματικότερη λογοδοσία και μεγαλύτερη ταχύτητα από ποτέ άλλοτε. Η κυβέρνηση εγγυάται το κράτος δικαίου και την κανονιστική σταθερότητα για τους ξένους επενδυτές. Το φορολογικό καθεστώς δεν ήταν ποτέ περισσότερο διαφανές και προβλέψιμο, και η κυβέρνησή μας έχει δεσμευθεί να μειώσει τους φόρους των επιχειρήσεων μόλις αυτό καταστεί δημοσιονομικά δυνατό.
Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι πολλοί από τους διακεκριμένους προκατόχους μου στο Υπουργείο είχαν εφαρμόσει σχεδόν όλες τις συστάσεις του ΟΟΣΑ με σκοπό τη δημιουργία ενός πιο αποτελεσματικού, ανταγωνιστικού, φιλικού και σύγχρονου επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ Ángel Gurría δήλωσε την περασμένη Παρασκευή μετά τη συνάντηση που είχαμε: «Η Ελλάδα πρέπει να επαινεθεί για την τεράστια μεταρρυθμιστική προσπάθεια των τελευταίων ετών. Οι μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, τον περιορισμό των διοικητικών βαρών και τη βελτίωση της διαφάνειας στις δημόσιες προμήθειες έχουν ήδη θετικό αντίκτυπο στην απόδοση της ελληνικής οικονομίας, στη διεθνή ανταγωνιστικότητα της χώρας και στην αποκατάσταση της ανάπτυξης».
Σκοπεύω να συνεχίσω την προσπάθεια εφαρμογής ανάλογων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Η προσήλωσή μας στην ανάπτυξη, στις επενδύσεις, στην εργασία και
στην ανταγωνιστικότητα είναι απολύτως δεδομένη. Το ελληνικό πολιτικό σύστημα έχει ωριμάσει μέσα στα χρόνια της κρίσης.
Έχουμε αφήσει για τα καλά πίσω μας τον κίνδυνο εξόδου από το ευρώ και κανένας επενδυτής δεν πρέπει να μένει προσκολλημένος στους νομισματικούς κινδύνους του παρελθόντος. Η παρούσα κυβέρνηση είναι σταθερά προσηλωμένη σε μία μεταρρυθμιστική ατζέντα, η οποία δεν περιλαμβάνει μόνο ζητήματα όπως η ενίσχυση του τραπεζικού δανεισμού. Επεκτείνεται και στο πεδίο της συνταγματικής μεταρρύθμισης, έτσι ώστε να προσδώσει επιπλέον σταθερότητα και να αυξήσει την προβλεψιμότητα του ελληνικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
Η Ελλάδα είναι μέλος της ευρωζώνης – και θα παραμείνει μέλος της ευρωζώνης. Όχι μόνο έχει ένα σταθερό και ασφαλές νόμισμα, αλλά είναι επίσης μέλος της οικογένειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα συνεχίσει να εφαρμόζει τις νομικές μεταρρυθμίσεις και τις βέλτιστες πρακτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Διαθέτουμε ένα ασφαλές τραπεζικό σύστημα, το οποίο έχει ανακεφαλαιοποιηθεί δύο φορές και το οποίο έχει επανειλημμένα ελεγχθεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Blackrock με θετικά αποτελέσματα. Επομένως, δεν υπάρχουν σύννεφα στον χρηματοπιστωτικό ορίζοντα.
Μία από τις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης που εκπροσωπώ είναι να συνεχίσει την απελευθέρωση των αγορών στην Ελλάδα. Διοικητικά και άλλα εμπόδια αναιρούνται. Η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας είναι μία από τις θεμέλιες λίθους της πολιτικής μας. Η Ελλάδα έχει κερδίσει σταθερά έδαφος σε όλους τους σχετικούς διεθνείς δείκτες. Σύμφωνα με το «Ease of Doing Business Index» που καταρτίζεται κάθε
χρόνο από την Παγκόσμια Τράπεζα, το 2013 η Ελλάδα βρέθηκε στην 36η θέση σε ό,τι αφορούσε στην ίδρυση μιας νέας επιχείρησης, ενώ το 2012 βρισκόταν στην 147η θέση: μία καταπληκτική βελτίωση 111 θέσεων μέσα σε μόλις έναν χρόνο.
Γνωρίζετε όλοι πολύ καλά ότι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας είναι άμεσα συναρτημένη με την αύξηση της παραγωγικότητας. Σημαντική προτεραιότητά μας είναι η συνέχιση της εφαρμογής διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και όλων των απαραίτητων αλλαγών προκειμένου να διευκολύνουμε την επιχειρηματικότητα και ιδιαίτερα τη νεανική επιχειρηματικότητα. Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα σταθερό και διαφανές σύστημα επενδυτικών κανόνων, διαδικασιών και διοικητικών δομών. Καταργούμε εμπόδια που δυσχέραιναν σημαντικές επενδύσεις στην Ελλάδα. Εξαλείφουμε τη γραφειοκρατία, την πολυπλοκότητα της νομοθεσίας και την έλλειψη διαφάνειας, προβλήματα που στο πρόσφατο παρελθόν είτε απέτρεψαν επενδύσεις είτε καθυστέρησαν σημαντικά την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων μεγάλης κλίμακας. Ελαχιστοποιούμε τις διαδικασίες, οι οποίες σχετίζονται με την ίδρυση νέων επιχειρήσεων.
Η απλούστευση και ο εξορθολογισμός αυτών των διαδικασιών θα έχει ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση χρόνου και χρημάτων για τις επιχειρήσεις. Για να το πω απλά: θέλουμε να δώσουμε στους επενδυτές την ευκαιρία να εφαρμόσουν τα επιχειρηματικά τους σχέδια όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Πριν από λίγες ημέρες, και μόλις τρεις εβδομάδες αφότου ανέλαβα τα υπουργικά μου καθήκοντα, κατάργησα την υποχρέωση έκδοσης άδειας λειτουργίας για 103 οικονομικούς τομείς, οι οποίοι συνδέονται με 897 επιχειρηματικές δραστηριότητες. Αυτή η απόφαση αφορά στο 25% του συνόλου των οικονομικών τομέων στην Ελλάδα, οι οποίοι υπολογίζεται ότι παράγουν πάνω από το 14% του ελληνικού ΑΕΠ.
Πέρα από την πρακτική σημασία, η νέα ρύθμιση έχει και έναν μεγάλο συμβολισμό: συμβολίζει την αταλάντευτη αποφασιστικότητά μας να μειώσουμε τη γραφειοκρατία.
Μετατρέπουμε την Ελλάδα σε χώρα φιλική προς τους Έλληνες και τους ξένους επενδυτές. Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι θα έχουν ένα σταθερό και ξεκάθαρο πλαίσιο λειτουργίας. Ήδη έχουμε τις πρώτες χειροπιαστές αποδείξεις ότι η διεθνής επιχειρηματική κοινότητα έχει πεισθεί για την επιτυχία των προσπαθειών μας και προσελκύεται από τις λαμπρές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Μετά από πέντε χρόνια συνεχούς μείωσης, το 2013 ήταν το πρώτο έτος κατά το οποίο αυξήθηκαν οι ξένες άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα. Οι συνολικές ακαθάριστες εισροές στην Ελλάδα το 2013 ανήλθαν σε 3,3 δισεκατομμύρια ευρώ, σε σύγκριση με μόλις 2 δισεκατομμύρια ευρώ το 2012. Μέσα σε μόλις ένα έτος είχαμε αύξηση 60% στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων.
Κυρίες και κύριοι,
Η Ελλάδα προσελκύει το ενδιαφέρον σημαντικών παγκόσμιων παικτών, όπως η Κίνα και πολυεθνικές εταιρείες, εξαιτίας της στρατηγικής γεωγραφικής της θέσης, η οποία την καθιστά πύλη προς τα Βαλκάνια και την Ευρώπη. Εφαρμόζουμε ένα φιλόδοξο επενδυτικό σχέδιο για την ανάπτυξη των μεταφορικών δικτύων και είμαστε αποφασισμένοι να μετατρέψουμε την Ελλάδα από «διαμετακομιστικό άκρο» σε «διαμετακομιστικό κόμβο». Διαθέτουμε λιμάνια που μπορούν να εξυπηρετήσουν μεγάλα φορτία, κατασκευάζουμε νέες οδικές και σιδηροδρομικές συνδέσεις, και είμαστε ανοιχτοί σε νέες αγορές που θα μεγιστοποιήσουν το όφελος από αυτές τις επενδύσεις. Για να σας δώσω ένα παράδειγμα: η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Πειραιά, η οποία έφερε την Cosco στην Ελλάδα, μέσα σε μόλις λίγα χρόνια ανέβασε το λιμάνι από τη 13η στην 3η θέση στη Μεσόγειο.
Όπως γνωρίζετε, κυρίες και κύριοι, η επιλογή του σωστού χρόνου είναι το παν σε μία επένδυση – και αυτή είναι η σωστή στιγμή για επενδύσεις στην Ελλάδα, είτε σε ακίνητα, είτε στον τομέα της ενέργειας, είτε μέσω της απόκτησης υποσχόμενων εταιρειών, είτε σε νέες επιχειρήσεις. Από τα ελληνικά ομόλογα έως τις νεοφυείς ελληνικές επιχειρήσεις υπάρχουν σημάδια που αφήνουν υποσχέσεις στους ξένους επενδυτές.
Είμαστε προσηλωμένοι στην παροχή βοήθειας προς τους επενδυτές, και είμαι αποφασισμένος να διευκολύνω την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία. Πρέπει να συνεργαστούμε μαζί σας προκειμένου να προχωρήσουμε με ταχύτερο ρυθμό προς τη νέα εποχή.
Σας ευχαριστώ».
{loadposition mypos1}