Σε διαφορετικές συνθήκες από αυτές που η κυβέρνηση σχεδίαζε έφτασε η ώρα ολοκλήρωσης του μνημονιακού προγράμματος. Τη Δευτέρα, ολοκληρώνεται το τρίτο μνημόνιο, αυτό που συμφώνησε η κυβέρνηση Τσίπρα με τους δανειστές. Τα όσα τραγικά εκτυλίχθηκαν από τις 23 Ιουλίου και μετά, η πολύνεκρη τραγωδία στο Μάτι και οι τουλάχιστον ατυχείς χειρισμοί, τόσο σε επιχειρησιακό επίπεδο όσο και σε επίπεδο διαχείρισης της επόμενης μέρας, ορθώνουν εμπόδιο ανυπέρβλητο σε κάθε σκέψη για πανηγυρισμούς που υπήρχε στο κυβερνητικό στρατόπεδο.
Την ίδια στιγμή, η άνοδος στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων τις προηγούμενες ημέρες, ως αποτέλεσμα της γενικότερης αστάθειας στις διεθνείς αγορές που προκάλεσε η κρίση στην Τουρκία, έρχεται επίσης να επιβάλει χαμηλότερους τόνους, καθώς αναδεικνύει το πόσο εύθραυστη και ευάλωτη παραμένει η ελληνική οικονομία.
Πολύ περισσότερο δε, που η έκθεσή της στις διαθέσεις των αγορών θα μεγαλώσει μετά την καθαρή έξοδο, που προτάσσει ως επιτυχία της η κυβέρνηση. Αλλωστε, οι εξελίξεις στις διεθνείς αγορές λειτούργησαν ανασταλτικά σε μια δοκιμαστική έξοδο που η κυβέρνηση θα επιθυμούσε να συνδυάσει με την ολοκλήρωση του προγράμματος, προκειμένου να δείξει ότι η χώρα μπορεί να κινηθεί άνετα στην άντληση κεφαλαίων εκτός μνημονιακού περιβάλλοντος.
Χωρίς πανηγυρισμούς, λοιπόν, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θα δώσει σε μήνυμά του υπό μορφήν διαγγέλματος το στίγμα της επόμενης μέρας, εστιάζοντας στη μετάβαση της χώρας σε μια νέα εποχή και στην αλλαγή. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι δεν θα πρόκειται για εξαγγελία συγκεκριμένων μέτρων ή παροχών αλλά για ένα μήνυμα με χαρακτήρα ευρύτερο, σημειολογίας για τη μετάβαση της χώρας σε μια περίοδο με νέα δεδομένα, με αναφορές στις δυνατότητες που ανοίγονται για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση πολιτικών χωρίς τους στενούς περιορισμούς που επέβαλε το μνημονιακό περιβάλλον, πολιτικών μέσω των οποίων η κυβέρνηση φιλοδοξεί να δώσει το δικό της στίγμα. Πέραν των εξελίξεων στο εσωτερικό μέτωπο, που εκ των πραγμάτων επιβάλλουν αυτοσυγκράτηση, είναι και τα μηνύματα του διεθνούς Τύπου όλες τις τελευταίες ημέρες, με αφορμή την ολοκλήρωση του προγράμματος, που αμφισβητούν το κατά πόσον αυτό συνιστά επιτυχία, δεδομένης της κατάστασης στην οποία βρίσκονται η οικονομία, η κοινωνία, οι υποδομές. Παρατηρήσεις, που συνοδεύονται από τη διαρκή υπόμνηση ότι η ολοκλήρωση του προγράμματος δεν θα πρέπει σε καμιά περίπτωση να οδηγήσει σε αλλαγή της σφιχτής δημοσιονομικής πολιτικής.
Ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης εμφανίστηκε ιδιαίτερα συγκρατημένος αναφέροντας (Πρακτορείο 104,9) ότι «δεν υπάρχει προγραμματισμός για καμία φιέστα», ενώ πρόσθεσε ότι «δεν θεωρούμε ότι θα πρέπει μεθαύριο να αρχίσουμε να πανηγυρίζουμε και να γιορτάζουμε σαν να μην έχει σοβαρό οικονομικό πρόβλημα ένα μεγάλο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας». Στη συνέχεια, ωστόσο, ανέφερε ότι «από την άλλη, δεν θα κλαίμε που βγαίνει η χώρα από τα μνημόνια».
Προεκλογική περίοδος
Αυτό είναι το πλαίσιο εντός του οποίου έχει επιλεγεί να κρατηθούν οι τόνοι, καθώς στον κυβερνητικό προγραμματισμό είναι τα πιο θετικά μηνύματα και η έναρξη της συζήτησης για διανομή της υπεραπόδοσης της οικονομίας, για παροχές δηλαδή, να γίνει από το βήμα της ΔΕΘ. Σε κάθε περίπτωση, η ολοκλήρωση του μνημονιακού προγράμματος τη Δευτέρα ουσιαστικά σηματοδοτεί την έναρξη μιας παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου, καθώς η πολιτική σύγκρουση θα μετακινηθεί στη διαχείριση της επόμενης μέρας.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!