Σαφή είναι τα χρονοδιαγράμματα που προβλέπει το Σύνταγμα για τις διαδικασίες εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας με αποτέλεσμα τον προσδιορισμό ημερομηνίας διεξαγωγής τόσο της πρώτης όσο και των δύο επόμενων ψηφοφοριών αν αυτές χρειαστούν.
Η πρώτη ψηφοφορία θα διεξαχθεί στις 17 Δεκεμβρίου, η δεύτερη στις 23 Δεκεμβρίου και η τρίτη ψηφοφορία στις 29 Δεκεμβρίου, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας γίνεται με ονομαστική φανερή ψηφοφορία.
Έπειτα από τη σχετική ημερήσια διάταξη που θα εκδώσει ο Πρόεδρος της Βουλής οι βουλευτές θα συγκεντρωθούν την 17η Δεκεμβρίου για την πρώτη ψηφοφορία στην οποία για να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας απαιτούνται θετικές ψήφοι από 200 βουλευτές.
Aν δεν συγκεντρωθεί η πλειοψηφία αυτή, τότε η ψηφοφορία θα επαναληφθεί ύστερα από πέντε ημέρες, στις 23 Δεκεμβρίου.
Aν δεν επιτευχθεί ούτε στη δεύτερη ψηφοφορία η οριζόμενη πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ακόμη μία φορά ύστερα από πέντε ημέρες στις 29 Δεκεμβρίου, οπότε εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε την πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή 180 βουλευτές.
Αν δεν επιτευχθεί ούτε και στην τρίτη ψηφοφορία η αυξημένη αυτή πλειοψηφία, η Bουλή διαλύεται μέσα σε δέκα ημέρες από την ψηφοφορία, και προκηρύσσεται εκλογή για ανάδειξη νέας Bουλής.
H Bουλή που αναδεικνύεται από τις νέες εκλογές, αμέσως μόλις συγκροτηθεί σε σώμα, εκλέγει με ονομαστική ψηφοφορία Πρόεδρο της Δημοκρατίας με την πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών.
Aν δεν επιτευχθεί η πλειοψηφία αυτή, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μέσα σε πέντε ημέρες και εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.
Aν δεν επιτευχθεί ούτε αυτή η πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ακόμη μία φορά, ύστερα από πέντε ημέρες, μεταξύ των δύο προσώπων που πλειοψήφησαν και θεωρείται ότι έχει εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε τη σχετική πλειοψηφία.
{loadposition mypos1}