Σε κλίμα «βελτιωμένο σε σχέση με τις προηγούμενες συναντήσεις» και ειδικά σε σχέση με αυτήν του Ιουλίου στις Βρυξέλλες, όπως βεβαίωναν κυβερνητικές πηγές, συναντήθηκαν για περίπου μία ώρα στη Νέα Υόρκη Αλέξης Τσίπρας και Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν. Το αποτέλεσμα της συνάντησης, ωστόσο, δεν προσφέρεται για ουσιαστικά συμπεράσματα, αφού δεν υπήρξαν αποφάσεις για το Κυπριακό ή τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας. Έτσι, η βασική είδηση που προκύπτει είναι η πρόσκληση Έρντογαν προς Τσίπρα για συνάντηση εργασίας στην Κωνσταντινούπολη – η οποία ενδέχεται, σύμφωνα με πληροφορίες του Reader.gr, να γίνει τον Ιανουάριο.
Η συνάντηση Τσίπρα-Έρντογαν ήταν η πρώτη που έγινε μετά την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, ωστόσο δεν ήταν μια εύκολη συνάντηση. Αντιθέτως, ο Τούρκος πρόεδρος έθεσε ξανά το ζήτημα των οκτώ Τούρκων αξιωματικών, ενώ πριν από τη συνάντηση είχε καταγγείλει από το βήμα της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ τις χώρες που δεν παραδίδουν, όπως είπε, τους επίδοξους πραξικοπηματίες και «γκιουλενιστές» στην Τουρκία. Παράλληλα, κατά τη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό έθεσε και ζήτημα τουρκικής μειονότητας στη Θράκη, με τον κ. Τσίπρα ν’ απαντά ζητώντας την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη και διασφαλίσεις για την εκλογή εκπροσώπων στα βακούφια της Κωνσταντινούπολης.
Για το Κυπριακό, εξ αρχής οι προσδοκίες ήταν χαμηλές, παρά τις παράλληλες επαφές του Νίκου Κοτζιά με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη, αλλά και το δείπνο που είχε με τους υπουργούς Εξωτερικών Τουρκίας και Βρετανίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Τζέρεμι Χαντ. Το Κυπριακό θα συζητηθεί, εξάλλου, και στην αυριανή συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, καθώς σταθερή θέση της Αθήνας αποτελεί πως οι διμερείς συνομιλίες που είχαν διακοπεί πέρσι το καλοκαίρι στην Ελβετία θα πρέπει να επανεκκινήσουν άμεσα, στη βάση των προτάσεων του γ.γ. του ΟΗΕ. Αυτό ειπώθηκε από τον πρωθυπουργό και στη συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο, ο οποίος, όμως, φάνηκε να επιμένει στα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, τα οποία είχαν οδηγήσει σε ναυάγιο τις απευθείας διαπραγματεύσεις στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας.
Ψηλά στην ατζέντα της συνάντησης Τσίπρα-Έρντογαν βρέθηκε και το προσφυγικό, καθώς η Αθήνα εκτιμά ότι το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί οι ροές από τα τουρκικά παράλια, ενώ η Άγκυρα ζητάει από τις Βρυξέλλες να είναι συνεπής απέναντί της ως προς τα κονδύλια που προβλέπει η συμφωνία Ευρώπης-Τουρκίας για το προσφυγικό. Βασική αρχή και της ελληνικής πλευράς είναι ότι αυτή η συμφωνία πρέπει να τηρηθεί δίχως παρεκκλίσεις, ενώ συμφωνήθηκε και η συνεργασία του Λιμενικού των δύο χωρών, αλλά και γενικότερα στον τομέα της ασφάλειας και καταπολέμησης της τρομοκρατίας.
Κυβερνητικές πηγές τόνιζαν, εξάλλου, πως ο πρωθυπουργός έθεσε και το ζήτημα της κατάστασης που επικρατεί στο Αιγαίο, με έμφαση στις τουρκικές παραβιάσεις και την ανάγκη να υπάρξει σεβασμός τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και εφαρμογή των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Συζητήθηκε επίσης η ενίσχυση της συνεργασίας στον τουρισμό και η λειτουργία της ακτοπλοϊκής σύνδεσης Σμύρνης-Θεσσαλονίκης ως το καλοκαίρι του 2019.
Το σημερινό πρόγραμμα επαφών Τσίπρα στη Νέα Υόρκη είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον, καθώς στρέφεται αποκλειστικά στην οικονομία και περιλαμβάνει συναντήσεις με επενδυτές, οικονομικούς και τραπεζικούς παράγοντες, όπως αυτοί της Bank of America-Merrill Lynch και της Morgan Stanley.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!