Αγνωστος παραμένει ο τρόπος με τον οποίο θα υπολογίζονται τα εφάπαξ για χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους, αλλά και εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα, οι οποίοι θα δουν τις παροχές των ταμείων τους να υπολογίζονται με σημαντικές διαφοροποιήσεις, ανάλογα με την ημερομηνία που κατέθεσαν την αίτηση συνταξιοδότησής τους.
Ηδη, οι περίπου 28.000 δημόσιοι υπάλληλοι που είχαν καταθέσει τις αιτήσεις τους έως το τέλος του 2014 έχουν χωριστεί σε τρεις ομάδες. Οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν το ύψος του εφάπαξ που θα λάβουν, καθώς ακόμη δεν έχει καθοριστεί ο μαθηματικός τύπος βάσει του οποίου θα υπολογίζεται το βοήθημα γι’ αυτούς που έχουν καταθέσει τις αιτήσεις τους από τον Σεπτέμβριο του 2013 και μετά. Οι μειώσεις, σύμφωνα με τους ειδικούς αλλά και στελέχη των ταμείων, θα κυμανθούν μεταξύ 20% και 50%. Αναλυτικά, εντός του 2015, για την πλειοψηφία των δικαιούχων που είναι δημόσιοι υπάλληλοι θα εφαρμοστούν τρεις τρόποι υπολογισμού των εφάπαξ.
Οι τρεις κατηγορίες Αναλυτικά οι τρεις βασικές κατηγορίες δικαιούχων είναι:
– Δημόσιοι υπάλληλοι που αποχώρησαν από την εργασία τους μέχρι και τον Αύγουστο του 2013. Θα πάρουν το βοήθημα χωρίς καμία μείωση. Πρόκειται για περίπου 4.500 δημοσίους υπαλλήλους, καθώς, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Ταμείου Πρόνοιας, αυτή την περίοδο εκκαθαρίζονται αιτήσεις του Δεκεμβρίου του 2012. Οι δικαιούχοι εκτιμάται ότι θα λάβουν το εφάπαξ τους έως το τέλος Μαρτίου 2015, με τη μέση παροχή να διαμορφώνεται στις 29.000 ευρώ. Να σημειωθεί ότι μια σειρά από περικοπές τα τελευταία χρόνια έχει ήδη περιορίσει το βοήθημα.
– Δημόσιοι υπάλληλοι που υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης από τον Σεπτέμβριο έως και τον Δεκέμβριο του 2013. Πρόκειται για περίπου 4.000 ασφαλισμένους που βρίσκονται στο μεταίχμιο, μεταξύ του παλαιού και του νέου τρόπου υπολογισμού. Για την κατηγορία αυτή εξετάζεται ειδική διάταξη προκειμένου να περιοριστούν οι μειώσεις. Μάλιστα, στο υπουργείο Εργασίας υπάρχουν εισηγήσεις σύμφωνα με τις οποίες δεν μπορεί να εφαρμοστεί συντελεστής βιωσιμότητας για εφάπαξ πριν από το 2014, καθώς δεν υπάρχει νομοθετική διάταξη που να προβλέπει κάτι τέτοιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη σταλεί αίτηση στην Εθνική Αναλογιστική Αρχή, προκειμένου να ληφθούν υπόψη συντελεστές δεκαεξαμήνου (από τον Σεπτέμβριο του 2013 έως και τον Δεκέμβριο του 2014), κάτι που θα περιορίσει τις μειώσεις. Οι αιτήσεις των 4.000 δικαιούχων αναμένεται να εξεταστούν από το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, από τα τέλη Μαρτίου έως και το τέλος Μαΐου του 2015.
– Δημόσιοι υπάλληλοι που αποχώρησαν από την υπηρεσία τους από τις αρχές του 2014 και μετά. Στη λίστα της αναμονής βρίσκονται τουλάχιστον 20.000 άτομα, που δεν ξέρουν πότε και τι εφάπαξ θα λάβουν. Εκτιμάται ότι η καταβολή της παροχής θα ξεκινήσει από τον Ιούνιο του 2015 και μετά. Ο νόμος ορίζει ότι για όλα τα ταμεία εφάπαξ και πρόνοιας δημιουργούνται ατομικές μερίδες στις οποίες τηρούνται οι ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλονται για κάθε ασφαλισμένο. Τα ταμεία πρόνοιας θα λειτουργούν πλέον με βάση το διανεμητικό σύστημα προκαθορισμένων εισφορών με νοητή κεφαλαιοποίηση. Επιπλέον, θα καθιερωθεί ένας νέος μαθηματικός τύπος για τον υπολογισμό του βοηθήματος, ωστόσο δεν έχουν ξεκαθαρίσει βασικές παράμετροι που θα καθορίσουν και το τελικό ύψος της παροχής. Ο νέος μαθηματικός τύπος θα επεκταθεί από το 2015 και στους φορείς πρόνοιας του ιδιωτικού τομέα, αλλά και στα μετοχικά ταμεία του Δημοσίου, συμπαρασύροντας στις μειώσεις και τα μερίσματα.
Πηγη:Καθημερινή
{loadposition mypos1}
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!