Γιγαντώνεται η απλήρωτη εργασία στην Ελλάδα. Σύμφωνα με στοιχεία των ελεγκτικών αρχών και του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, περίπου 1.200.000 εργαζόμενοι, το 1/3 του οικονομικά ενεργού πληθυσμού, μένουν απλήρωτοι από 3 έως 15 μήνες.
Τα συνδικαλιστικά σωματεία κάνουν λόγο για «σύστημα» που έχει καθιερωθεί από εργοδότες που με πρόσχημα την κρίση και λόγω της απουσίας ελεγκτικών μηχανισμών, αφήνουν απλήρωτους τους εργαζόμενους τους ή τους απασχολούν χωρίς ένσημα και ασφάλιση.
Ο ένας στους δέκα θα προχωρήσει σε καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας τονίζει ο πρόεδρος του ΕΚΡ. «Η Επιθεώρηση Εργασίας διαπιστώνει απλά το γεγονός, δεν έχει άλλη αρμοδιότητα, και το μόνο που μπορεί να γίνει ενώπιόν της είναι να έρθουν σε συμφωνία εργοδότης και εργαζόμενος. Αλλά αυτή η συμφωνία μπορεί να αθετηθεί και έτσι ο εργαζόμενος που θέλει να δικαιωθεί πρέπει να καταφύγει στα πολιτικά δικαστήρια και είναι λίγοι αυτοί που το κάνουν γιατί το κόστος είναι μεγάλο
Σε επίπεδο κλάδων, τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στην καθαριότητα, στη ναυτιλία, στο λιανεμπόριο, στον τύπο, στα κόμματα, ακόμα και στον τουρισμό, παρά το ρεκόρ αφίξεων που καταγράφηκε την προηγούμενη χρονιά. Το φαινόμενο ευνοείται από την τεράστια ανεργία, την αποδυνάμωση των ελεγκτικών Αρχών, την απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων, αλλά και την χρηματοδοτική ασφυξία των επιχειρήσεων λόγω των ανεξόφλητων οφειλών του Δημοσίου ύψους 4,5 δισ. ευρώ.
Σχετική ερώτηση, απηύθυναν στην αρμόδια ευρωπαϊκή επιτροπή, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Κατρούγκαλος, Κ. Κούνεβα, Κ. Χρυσόγονος και Σ. Σακοράφα. Ας σημειωθεί ότι, με βάση την Οδηγία 2011/7/ΕΕ για την καταπολέμηση των καθυστερήσεων πληρωμών, επιβάλλεται η πληρωμή εντός 30 -ή σε εξαιρετικές περιπτώσεις 60- ημερολογιακών ημερών, ακριβώς για να προστατευθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι θέσεις εργασίας που διασφαλίζουν.
{loadposition mypos1}
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!