Σαρωτικές αλλαγές σε όλα τα μέτωπα απο την νέα κυβέρνηση Η νέα κυβέρνηση, από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων της, ανοίγει την ατζέντα της και προαναγγέλει σαρωτικές αλλαγές σε όλα τα πεδία ενώ. Ταυτόχρονα ξεκινούν οι πρώτες επαφές με ευρωπαϊκούς παράγοντες, με τους οποίους στην πορεία θα διαπραγματευτεί με για τα οικονομικά ζητήματα της χώρας.
Αύριο, Πέμπτη, φτάνει στην Αθήνα ο Μάρτιν Σουλτς, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ την Παρασκευή έρχεται και ο επικεφαλής του Eurogroup, Γέρουν Ντάισελμπλουμ, για γνωριμία με την νέα πολιτική και οικονομική ηγεσία της χώρας. Ο κ.Ντάισελμπλουμ, φανερώνοντας τις προθέσεις του, δήλωσε ότι «αν μια χώρα χρειάζεται στήριξη υπάρχουν πάντα όροι και προϋποθέσεις».
Την ίδια ώρα, οι νέοι υπουργοί φανερώνουν τις προθέσεις τους για την διακυβέρνηση της χώρας αφού από χθες το βράδυ ξεκίνησαν οι εξαγγελίες για νομοθετικές ρυθμίσεις που θα υλοποιήσουν το πρόγραμμα της ΔΕΘ. «Έχουμε ανοίξει την πόρτα της διαπραγμάτευσης δεν είμαστε πια στον προθάλαμο» τόνισε από τη Βουλή ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης, ερωτηθείς για τις χθεσινές (Τρίτη) δηλώσεις της καγκελαρίου της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ. «Η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και η αλλαγή του μέτρου για την πολιτική επιστράτευση, όπως και τα μέτρα για την ανακούφιση της ανθρωπιστικής κρίσης, είναι από τις πρώτες προτεραιότητες της κυβέρνησης. «Η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ είναι μέσα στα πρώτα νομοσχέδια της κυβέρνησης», τόνισε νωρίτερα στον ΑΝΤ1 ο υπουργός Εργασίας. Μεταξύ άλλων, ο κ. Σκουρλέτης, τόνισε ότι «θα κινηθούμε στον αντίποδα των μνημονιακών επιταγών και κατευθύνσεων, γιατί αυτό είναι επιλογή του λαού». «Όσοι άνθρωποι έχουν αντισυνταγματικά απολυθεί θα επαναπροσληφθούν», τόνισε από την πλευρά του ο υπερυπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης. Αυτά, πρόσθεσε, είναι γνωστά και τετριμμένα αρκεί να τα εφαρμόσουμε κιόλας.
Την άμεση ανάκληση όσων απολύσεων από το Δημόσιο έγιναν αντισυνταγματικά, προανήγγειλε την Τρίτη και ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργος Κατρούγκαλος. Την κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος από τις επικουρικές συντάξεις, αλλά και όλες τις μνημονιακές δεσμεύσεις που μειώνουν τις συντάξεις και αυξάνουν τα όρια ηλικίας, προανήγγειλε, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης. Παράλληλα, κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνηση από τα πρώτα ν/σ που θα φέρει στη Βουλή είναι η επαναφορά της 13ης σύνταξης για όσους συνταξιούχους λαμβάνουν μέχρι 700 ευρώ το μήνα, δηλαδή το δώρο των Χριστουγέννων. Διευκρίνισε ότι αυτό δεν θα συμβεί για το Πάσχα. Ο κ. Στρατούλης είπε ότι με το πρώτο νομοσχέδιο που θα φέρει στη Βουλή θα επιστραφούν τα 360 ευρώ στους ηλικιωμένους ανασφάλιστους του ΟΓΑ. Για μας, είπε ο υπουργός, «mail Χαρδούβελη» δεν υπάρχει, ούτε για τα όρια ηλικίας, ούτε για τη μείωση συντάξεων. Επίσης, ο υπουργός είπε ότι εκτός από τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές θα καταργηθεί και η «ρήτρα θανάτου». «Έχουμε πει ότι πρώτο μέλημα της κυβέρνησης θα είναι να σταματήσει η μείωση των συντάξεων, και δεύτερο η επαναφορά της 13ης σύνταξης».
Tο ζήτημα των ανασφάλιστων, αλλά και οι πολιτικές που πρέπει να ακολουθηθούν σε τομείς όπως το φάρμακο είναι στις πρώτες προτεραιότητες του νέου υπουργού Υγείας, Παναγιώτη Κουρουμπλή όπως είπε το πρωί στο Mega. Ο κ.Κουρουμπλής είπε ότι θα στείλει αίτημα σήμερα στα νοσοκομεία ώστε μέσα στις τρεις επόμενες ημέρες να τον ενημερώσουν απολογιστικά για την κατάσταση τους και τις ανάγκες τους. Όσον αφορά τα φάρμακα ο κ.Κουρουμπλής εκτίμησε ότι με την παρέμβαση της νέας ηγεσίας του υπουργείου Υγείας θα προκύψουν αρκετά οφέλη τα οποία, όπως υπογράμμισε θα επανεπενδυθούν στο σύστημα, ενώ σε ερώτηση αν θα υπάρξει μείωση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στην αγορά φαρμάκων ο κ. Κουρουμπλής απάντησε ότι η νέα κυβέρνηση θα δει τι δυνατότητες υπάρχουν, οι οποίες και εξαρτώνται από τις προτεραιότητες που θέτει.
Tη διακοπή κάθε ιδιωτικοποίησης στη ΔΕΗ και τον ΑΔΜΗΕ προανήγγειλε μιλώντας στo Mega το πρωί ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης. Όπως διευκρίνισε η ΔΕΗ, θα επανέλθει στο δημόσιο ως δημόσια επιχείρηση που θα λειτουργεί προς όφελος της ανάπτυξης με κριτήρια αποκλειστικά παραγωγικά και περιβαλλοντικα. «Θα είναι μία καινούργια ΔΕΗ που θα βοηθήσει σημαντικά την ανάγκη να προχωρήσει η χώρα σε παραγωγική ανασυγκρότηση» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λαφαζάνης. Σε ερώτηση τι θα γίνει με τα έσοδα από την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας που είχαν συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό του 2015, υπενθύμισε ότι πολλές άλλες ιδιωτικοποιήσεις έχουν ναυαγήσει και ότι στον προϋπολογισμό γράφονται διάφορα κονδύλια που τελικά δεν εισπράττονται. «Το θέμα δεν είναι πουλήσουμε τη ΔΕΗ για να βάλουμε κάτι στον προϋπολογισμό, γιατί αυτά τα εσοδα τα πληρώνουμε ακριβά» τόνισε ο κ. Λαφαζάνης και προανήγγειλε την άμεση έναρξη του προγράμματος για τη χορήγηση δωρεάν ρεύματος στους αναξιοπαθούντες. «Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε το ρεύμα πιο φθηνό για να τονώσουμε την ανταγωνιστικότητα και να βοηθήσουμε τα νοικοκυριά» πρόσθεσε ο κ. Λαφαζάνης σε άλλη συνέντευξη στον ΣΚΑΙ.
Σε ερώτηση αν αυτές οι εξαγγελίες πρόκειται να προκαλέσουν προβλήματα στις διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους, ο υπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνηση λογοδοτεί μόνο στον ελληνικό λαό χάρη στους αγώνες και την ψήφο του οποίου εξελέγη. «Δεν συμφωνούμε με το πνεύμα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, το οποίο έχει δυσμενείς επιπτώσεις όχι μόνο στα αγροτικά όσο αφορά την οικονομία της δικής μας χώρας, αλλά και γενικότερα» τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χουντής. «Ανάλογες αντιδράσεις, λόγω των συνεπειών των κυρώσεων, έχουν και άλλες χώρες της ΕΕ» σημειώνει ο κ. Χουντής και προσθέτει: «Τις ενστάσεις μας, επί της ουσίας πια θα τις διατυπώσει στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς. Υπάρχει μια βιασύνη ορισμένων κρατών-μελών, αυτή η βιασύνη αποτυπώθηκε στη δήλωση με την οποία η νέα ελληνική κυβέρνηση εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της… καθώς εξεδόθη ανακοίνωση-δήλωση των αρχηγών των κρατών, χωρίς να ενημερωθεί η Ελλάδα ή χωρίς να πάρουν τη γνώμη του Έλληνα πρωθυπουργού. Ήξεραν ότι είμαστε σε μεταβατική κατάσταση και μπορούσε να ληφθεί υπόψη και η γνώμη του πρωθυπουργού», τονίζει ο κ. Χουντής.
«Eίναι άλλο η αστυνόμευση ενός κοινωνικού κινήματος και άλλο η αστυνόμευση μιας τρομοκρατικής οργάνωσης» τόνισε μιλώντας στον ΑΝΤ1 το πρωί ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης. Υπογράμμισε, επίσης, πως δεν πιστεύει «τα περί αφοπλισμού». Ο κ.Πανούσης σημείωσε ότι η φιλοσοφία του «δεν έχει να κάνει με το να μην έχει όπλο ο αστυνομικός, αλλά πρέπει να έχει εκπαιδευτεί για να ξέρει τι θα το κάνει αυτό το όπλο» όπως είπε χαρακτηριστικά.
Ο αναπληρωτής υπουργός, σημείωσε ότι πρόκειται για την προσωπική και επιστημονική του άποψη και όχι για κάποια απόφαση. «Η κεντρική τοποθέτηση της κυβέρνησης είναι ότι θα σταματήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις των υποδομών που εξυπηρετούν και μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη της χώρας» δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών Χρίστος Σπίρτζης, αναφορικά με το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων των περιφερειακών αεροδρομίων. Παρέπεμψε πάντως στις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Ο κ. Σπίρτζης, μιλώντας στο Mega, ανέφερε ότι οι προτεραίοτητές του ως υπουργού, θα είναι αυτά που έχουν ειπωθεί έως τώρα από το ΤΕΕ και τον επιστημονικό κόσμο. Πρέπει,είπε, να γίνουν ιεραρχήσεις των προγραμμάτων και των δημοσίων επενδύσεων και των έργων και πρόσθεσε ότι τα έργα πρέπει να υπηρετούν την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Ανέφερε, τέλος, ότι σε θεσμικό επίπεδο θα δούμε πολλούς τομείς που τα τελευταία 4-5 χρόνια είχαν αποδιοργανωθεί πλήρως με απανωτές διατάξεις.
{loadposition mypos1}
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!