Με ανατροπές για εκατομμύρια ασφαλισμένους και συνταξιούχους αλλά και ευχάριστες εκπλήξεις μπαίνει το νέο έτος, καθώς μια σειρά από διατάξεις που έχουν ήδη ψηφιστεί επιφέρουν αλλαγές σε όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, εισφορές αλλά και συντάξεις.
Βέβαια, το 2019, τουλάχιστον ασφαλιστικά, αναμένεται να καθοριστεί από τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) όσον αφορά τόσο τα αναδρομικά των περικοπών που έχουν ήδη κριθεί αντισυνταγματικές, όσο και από σειρά κομβικών διατάξεων του νόμου Κατρούγκαλου, που αφορούν τον επανυπολογισμό των συντάξεων, το ύψος των εισφορών σε ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολουμένους και την ένταξη όλων των ταμείων κύριας ασφάλισης στον ΕΦΚΑ.
Εν αναμονή αυτών των αποφάσεων, που ενδέχεται να οδηγήσουν σε μέγιστη δημοσιονομική εκτροπή, η «Κ» παρουσιάζει σήμερα τις «σίγουρες» και «μετρημένες» αλλαγές που φέρνει το νέο έτος σε εκατομμύρια ασφαλισμένους και συνταξιούχους.
Ηδη, 2 εκατομμύρια συνταξιούχοι έλαβαν στο τέλος του 2018 τις συντάξεις Ιανουαρίου και 620.000 εξ αυτών είδαν αυξήσεις στις συντάξεις τους. Οι υπόλοιποι, αναμένεται να δουν, πιθανότατα προς το τέλος του μήνα, στα χαρτιά, το πώς διαμορφώνεται το νέο ποσό της σύνταξής τους, καθώς πρέπει να καταγραφεί η «προσωπική διαφορά» που προκύπτει από τον επανυπολογισμό. Οι περικοπές αποφεύχθηκαν, για την ώρα, για τους περίπου 1,4 εκατ. συνταξιούχους, όμως η σύνταξή τους θα αλλάξει στα χαρτιά, καθώς θα καταγραφεί το «επιπλέον ποσό» που λαμβάνουν.
Στον αντίποδα, βέβαια, αξιοσημείωτα χαμηλές αναμένονται οι νέες συντάξεις. Μάλιστα, πλέον, δεν ισχύει και η μεταβατική περίοδος για αυτούς που έχουν μεγάλες μειώσεις –πάνω από 20%–, καθώς δεν δικαιούνται πλέον «προσωπική διαφορά».
Αλλαγές, με αυξομειώσεις εισφορών, έρχονται για 1,5 εκατ. μη μισθωτούς ασφαλισμένους στον ΕΦΚΑ. Τα ειδοποιητήρια με τις νέες εισφορές αναμένονται εντός του Φεβρουαρίου.
Για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολουμένους και αγρότες, βάση υπολογισμού είναι, πλέον, το 100% του καθαρού φορολογητέου εισοδήματος συν τις καταβλητέες εισφορές του προηγούμενου έτους. Η γενική ελάχιστη εισφορά υπέρ ΕΦΚΑ διατηρείται μεν, στο 20% του κατώτατου μισθού, όμως η αναμενόμενη αναπροσαρμογή του μισθού αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση εισφορών, σε περίπου 1 εκατ. μη μισθωτούς που δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα. Για τους αγρότες, η κατώτατη εισφορά εξακολουθεί να υπολογίζεται στο 70% του όποιου κατώτατου μισθού. Για εισοδήματα άνω των 7.500 ευρώ, οι εισφορές για κύρια ασφάλιση μειώνονται από 20% σε 13,33% του εισοδήματός τους.
Η εισφορά υγείας παραμένει στο 6,95%. Νέοι επιστήμονες με έως 5 έτη δραστηριότητας θα έχουν ασφάλιστρο 13,33%, αλλά διατηρούν την «υποκατώτατη» βάση υπολογισμού, δηλαδή το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα στο 70% του κατώτατου μισθού. Για τους αγρότες το ποσοστό υπολογισμού της εισφοράς για κύρια σύνταξη ορίζεται το 2019 στο 12%.
Η εισφορά για επικουρική σύνταξη για όσους αυτοαπασχολουμένους και ελεύθερους επαγγελματίες έχουν ασφάλιση σε επικουρικό τομέα του ΕΤΕΑΕΠ ορίζεται, από την 1η Ιανουαρίου 2019, στο 7% του νέου βασικού μισθού για όλους (41,02 ευρώ). Αντίστοιχα, η εισφορά για πρόνοια (εφάπαξ) ορίζεται στο 4% του νέου βασικού μισθού (23,44 ευρώ). Οσοι από την 1/1/2019 και εφεξής αμείβονται με τίτλους κτήσης, θα καταβάλλουν εισφορά 20,28% για ασφάλιση και υγεία.
Ανατροπές αναμένονται και στο κόστος των πλασματικών ετών ασφάλισης το 2019, καθώς αυξάνεται για τους δημοσίους υπαλλήλους, ενώ μειώνεται για ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και αυτοαπασχολουμένους.
Αλλαγές υπάρχουν και στα όρια ηλικίας για χιλιάδες ασφαλισμένους, στο πλαίσιο της μεταβατικής περιόδου που ξεκίνησε το 2015 και ολοκληρώνεται το 2022. Η νέα αύξηση ορίων αφορά κυρίως συνταξιοδοτούμενους με 35ετία και 37ετία, γονείς στο Δημόσιο ή το ΙΚΑ, υπάλληλοι με 33 έτη κ.ά. Το 2019 είναι η τελευταία χρονιά κατά την οποία χορηγείται ΕΚΑΣ, και μάλιστα δραματικά περιορισμένο, μόλις στα 12 ευρώ το μήνα.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!