«Λέμε όχι όσοι μείνουμε, αν δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης, θα είναι σαν να δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στη Συμφωνία των Πρεσπών. Ο κ. Κόκκαλης αποφάσισε να πάρει το αεροπλάνο και να πάει στην Κίνα. Δεν θα περιμένουμε να μάθουμε τα νέα από την Κίνα. Όποιος ανταλλάξει την κυβερνητική του θέση με την ψήφο εμπιστοσύνης, θα διαγραφεί από τους ΑΝΕΛ».
Ωστόσο, την ιδια στιγμή δεν βάζει θέμα κομματικής πειθαρχίας για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση (πλην των υπουργών του) διευκολύνει τον Τσίπρα να περάσει τη Συμφωνία των Πρεσπών.
«Η πρόταση για ψήφο εμπιστοσύνης θεωρώ τίθεται από υπερευαισθησία του πρωθυπουργού», όπως είπε
«Οι ΑΝΕΛ δεν μετριώνται από τον αριθμό των βουλευτών αλλά από την ψυχή των πολιτών. Καμία λύση με τη χρήση του όρου Μακεδονία ήταν η απόφαση στο πρώτο και το τρίτο συνέδριο. Για αυτό το λόγο σήμερα ανακοίνωσα στον πρωθυπουργό ότι οι ΑΝΕΛ αποχωρούμε από την κυβέρνηση. Μια κυβέρνηση την οποία πονάμε, που την είδαμε να συγκρούεται με τη διαπλοκή και τη διαφθορά, που έβγαλε τη χώρα από τα Μνημόνια. Αλλά αν δώσουμε την εμπιστοσύνη μας είναι σαν να δίνουμε εμπιστοσύνη στη Συμφωνία των Πρεσπών.
Οι ΑΝΕΛ είναι σαν τη Λερναία Ύδρα, κάθε φορά που μας διαλύουν, διπλασιαζόμαστε!
Όπως είπε ο υπουργός Άμυνας «τώρα ήρθε η ώρα θα παραδώσουμε την καρέκλα. Να σπάσουμε την καρέκλα», επαναλαμβάνοντας πως χιλιάδες έχουν χάσει τη ζωή τους για τη Μακεδονία και δεν μπορεί να συμφωνήσει με τον όρο “Βόρεια Μακεδονία”».
Ο Πάνος Καμμένος ζήτησε να ψηφιστεί η Συμφωνία των Πρεσπών από 180 βουλευτές και να γίνει δημοψήφισμα.
Ο Πάνος Καμμένος εξαπέλυσε βολές κατά του Νίκου Κοτζιά, λέγωντας ότι «αντισυνταγματικά εκχώρησε εθνική κυριαρχία» και έκανε την εκτίμηση ότι πάνω από το 80% του ελληνικού λαού είναι κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Tην Τρίτη, όπως είπε θα γίνει η τελετή παράδοσης – παραλαβής στο υπουργείο Άμυνας, από τον Ευάγγελο Αποστολάκη.
«Κάναμε μία έντιμη συμφωνία με τον Αλέξη Τσίπρα για να σώσουμε τη χώρα από την πτώχευση» τόνισε ο Πάνος Καμμένος, προσθέτοντας ότι στα τέσσερα αυτά χρόνια δεν έχουν ανταλλάξει ούτε μία κακή κουβέντα με τον πρωθυπουργό.
Ο Πάνος Καμμένος ζήτησε συγγνώμη από τον Παύλο Χαϊκάλη γιατί, όπως είπε, ενώ ήταν πετυχημένος υπουργός, τον αδίκησε και τον άφησε εκτός ψηφοδελτίων.
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αν καταψηφίσουν ή εάν απέχουν από την ψήφο εμπιστοσύνης, ανέφερε ότι ο ίδιος, ο κύριος Κατσίκης και η κυρία Τσαρουχά, θα καταψηφίσουν. Ο Πάνος Καμμένος, δεν αναφέρθηκε στον Κώστα Ζουράρι και στο τί εκείνος θα πράξει.
«Ο ΠτΔ είναι πρόσωπο που ενώνει και θα τον επισκεφτώ για να τον ενημερώσω», είπε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ.
«Έχω επαφές με άλλους βουλευτές που θα έρθουν κοντά μου», απάντησε στο ενδεχόμενο αποχώρησης βουλευτών από τους ΑΝΕΛ.
Όπως είπε «ζήτησα από τον πρωθυπουργό να απομακρυνθούν όλα τα στελέχη των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση».
Αναφερόμενος στην κυρία Κουντουρα και τον κύριο Κόκκαλη είπε: «Η κ. Κουντουρά με είχε ενημερώσει ότι θα λείπει σε αποστολή, αλλά ξέχασε το τηλέφωνό της στον αστυνομικό της. Κάποιοι δεν ήταν καν βουλευτές. Αυτοί δεν μπορούν να μείνουν στην κυβέρνηση. Κάποιον που τον κάνεις υπουργό και σε εγκαταλείπει πρώτος, δεν μπορεί ο εταίρος σου να τον κρατήσει. Μιλάω για τον κ. Κόκκαλη και την κα. Κουντουρά. Είμαστε περήφανοι για τη δουλειά που έχει κάνει στο υπουργείο Τουρισμού, έγινε υπουργός πετυχημένη εξαιτίας των ΑΝΕΛ. Και τον Κόκκαλη, εγώ τον έκανα υπουργό, ελπίζω τώρα που είναι στην Κίνα να διαβάσει για την τακτική του πολέμου».
«Η κ. Κουντουρά με είχε ενημερώσει ότι θα λείπει σε αποστολή, αλλά ξέχασε το τηλέφωνό της στον αστυνομικό της», σχολίασε.
«Αν ο κ. Μητσοτάκης κάνει πρόταση μομφής με δημόσια δήλωση ότι δεν θα δεχθεί κανέναν σύνθετο όνομα με τον όρο Μακεδονίας του υπογράφω την πρόταση μομφής», ανέφερε.
Σε ποιους βουλευτές ποντάρει ο Τσίπρας για τις 151 ψήφους εμπιστοσύνης
«Θρυαλλίδα» των πολιτικών εξελίξεων αποτέλεσε η ανακοίνωση αποχώρησης του Πάνου Καμμένου από την κυβέρνηση, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό, η οποία δεν κράτησε ούτε καν μία ώρα (40 λεπτά για την ακρίβεια).
Αμέσως μετά, ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης της ελληνικής Βουλής σε μια κοινοβουλευτική διαδικασία που θα ανοίξει την Τρίτη και θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Πέμπτης με την ψηφοφορία. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόθεση του Μαξίμου είναι μαζί με την ψήφο εμπιστοσύνης να έρθει γρήγορα στη Βουλή και η ψήφιση για την Συμφωνία των Πρεσπών. Σημειώνεται πως είναι ορατό το ενδεχόμενο ακόμη και για την μεθεπόμενη εβδομάδα.
Το Μέγαρο Μαξίμου, όμως, διαμηνύει ότι η άρση εμπιστοσύνης εκ μέρους του Πάνου Καμμένου, δεν θα δημιουργήσει ανατροπές, καθώς και πάλι διασφαλίζεται απόλυτη πλειοψηφία εντός του ελληνικού Κοινοβουλίου. Αυτό φρόντισε να υπογραμμίσει και ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, διαβεβαιώνοντας ότι οι πολίτες πρέπει να είναι βέβαιοι ότι «αυτή η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε αυτά τα οποία έχει πει και μεγάλες κοινωνικές κατηγορίες θα δουν, πράγματι, αλλαγές στην ίδια τους τη ζωή».
Εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ λάβει πλειοψηφία 151 βουλευτών, θα ακολουθήσει ανασχηματισμός την προσεχή Παρασκευή ενώ το Σάββατο θα ορκιστεί η νέα κυβέρνηση. Ποιοι είναι, όμως, οι έξι βουλευτές που ενδέχεται να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Τσίπρα μαζί με τους 145 της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ;
Μετρώντας τους «έξι» θα πρέπει κανείς να συμπεριλάβει την υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Αικατερίνη Παπακώστα- Σιδηροπούλου. Σύμφωνα με τα λεγόμενά της είναι βέβαιο ότι θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση στην οποία μετέχει, ενώ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να ψηφίσει και υπέρ της «Συμφωνίας των Πρεσπών».
Ο Πάνος Καμμένος φαίνεται να έχει χάσει τρεις δικούς του βουλευτές, μεταξύ των οποίων ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, η οποία λείπει στο εξωτερικό και δεν απαντάει στα τηλεφωνήματα του Πάνου Καμμένου. «Έχει ξεχάσει το κινητό της στον αστυνομικό της», σχολίασε δεικτικά ο Καμμένος. Και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης βρίσκεται στο πλευρό της κυβέρνησης, με αποτέλεσμα να δέχεται τα πυρά του επικεφαλής των ΑΝΕΛ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, ο οποίος έχει ταχθεί κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών αποσυνδέοντας, όμως, τη στάση του για τη στήριξη της κυβέρνησης.
Στην ίδια γραμμή βρίσκεται, όμως, ακόμα ένας βουλευτής από την Κ.Ο των ΑΝΕΛ που θα μπορούσε να στηρίξει την κυβέρνηση, αλλά όχι την συνθήκη των Πρεσπών. Είναι ο Κώστας Ζουράρις ο οποίος έχει δηλώσει: «Δεν υπάρχει περίπτωση ποτέ να ρίξω αριστερή κυβέρνηση, με το βάρος το οικογενειακό που κουβαλώ και την προσωπική μου περιπέτεια». Ο Πάνος Καμμένος, μάλιστα, ξεκαθάρισε ότι παρ’ ότι ο Κώστας Ζουράρις βρίσκεται δίπλα του, διαφωνούν σε αυτό το ζήτημα.
Ποιος βουλευτής, όμως, θα μπορούσε να είναι ο 151ος που θα έδινε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Τσίπρα; Συζητιόταν αρκετά το όνομα του Γιάννη Σαρίδη της Ένωσης Κεντρώων. Ο ίδιος, όμως, ξεκαθάρισε πρόσφατα: «Καταψηφίζω τη Συμφωνία των Πρεσπών και αν η κυβέρνηση μετά το ραντεβού του κ. Τσίπρα με τον κ. Καμμένο ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, πριν έρθει η συμφωνία των Πρεσπών στη βουλή, δεν πρόκειται να πάρει από εμένα ψήφο εμπιστοσύνης και ας πάμε σε εκλογές για να αποφασίσει ο λαός τι θα γίνει με αυτό το θέμα». Σε περίπτωση που φανεί συνεπής δεν πρέπει να υπολογίζεται.
Άλλη μία ψήφο ίσως είναι αυτή του βουλευτή του Ποταμιού Σπύρου Δανέλλη, ο οποίος εμφανίζεται να στηρίζει και τη Συμφωνία των Πρεσπών. Κυβερνητικές πηγές πάντως κάνουν λόγο ακόμα και για 152 άτομα, καθώς εδώ και εβδομάδες έχουν πάρει φωτιά τα τηλέφωνα του Μεγάρου Μαξίμου, ενώ έχουν διεξαχθεί αρκετές μυστικές συναντήσεις.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!