Τη δυνατότητα στους δανειολήπτες που βρέθηκαν να βαρύνονται με ένα δάνειο το οποίο αδυνατούν να εξυπηρετήσουν να κάνουν μια «νέα αρχή» και να εξυπηρετήσουν την υποχρέωσή τους πληρώνοντας λιγότερα χρήματα σε μηνιαία βάση θα προσφέρει η «πλατφόρμα» ρύθμισης των κόκκινων δανείων κύριας κατοικίας. Αργά χθες το βράδυ, τράπεζες και κυβέρνηση κατέληξαν σε συμφωνία όπως αναφέρει και το non paper που εκδόθηκε αργά τη νύχτα: «στη συνάντηση των αρμόδιων υπουργών με τους εκπροσώπους των ελληνικών συστημικών τραπεζών, επήλθε συμφωνία για το πλαίσιο προστασίας της α’ κατοικίας που θα διαδεχθεί το άρθρο 9 του νόμου 4346/2015. Η κοινή πρόταση θα διαβιβαστεί στους εποπτικούς θεσμούς του τραπεζικού συστήματος με στόχο η διαδικασία νομοθέτησης να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου»
Με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες, το βασικό κριτήριο υπαγωγής στη ρύθμιση θα είναι το ύψος του δανείου (δηλαδή τον τρέχον υπόλοιπο) το οποίο δεν θα μπορεί να ξεπερνά τις 130.000 ευρώ. Επίσης, η αντικειμενική αξία του ακινήτου δεν θα μπορεί να ξεπερνά τις 250.000 ευρώ. Με βάση αυτά τα δύο κριτήρια, καλύπτεται πολύ μεγάλος αριθμός δανειοληπτών κύριας κατοικίας ενώ εξαιρούνται δανειολήπτες που «σήκωσαν» μεγάλα ποσά από τις τράπεζες χωρίς στη συνέχεια να επιδιώξουν να τα αποπληρώσουν.
Για όσους πληρούν τα δύο βασικά κριτήρια –συν το εισοδηματικό το οποίο θα κυμαίνεται ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση- θα δημιουργούνται τέσσερις «ευκαιρίες» ρύθμισης.
1. Πρώτον η μείωση του επιτοκίου η οποία θα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 2%
2. Δεύτερον η αύξηση της διάρκειας αποπληρωμής του δανείου. Η διάρκεια επιμήκυνσης θα μπορεί να φτάνει και στα 25 χρόνια.
3. Τρίτον το «κούρεμα» του δανείου υπό την προϋπόθεση ότι το υπόλοιπό του θα ξεπερνά σε κάθε περίπτωση το 120% της αξίας του ακινήτου και
4. Τέταρτον η επιδότηση της δόσης. Το ύψος της επιδότησης θα μπορεί να αντιστοιχεί ακόμη και στο ένα τρίτο της δόσης όπως αυτή θα διαμορφώνεται μετά τη ρύθμιση.
Το εισοδηματικό όριο θα κυμαίνεται ως εξής:
1. Στα 12.500 ευρώ για τον εργένη
2. Στα 21.000 ευρώ για τον παντρεμένο
3. Στα 26.000 ευρώ για το ζευγάρι με ένα παιδί ενώ το όριο θα προσαυξάνεται περαιτέρω ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών. Δεν έχει γίνει ακόμη σαφές αν θα ισχύουν τα ίδια όρια για την ένταξη στη ρύθμιση και για την επιδότηση της δόσης.
Το πώς θα λειτουργούν όλα αυτά στην πράξη, φαίνεται από το ακόλουθο παράδειγμα. Η οικογένεια με ένα παιδί που έχει ένα υπόλοιπο στεγαστικού δανείου 100.000 ευρώ, είχε μέχρι τώρα να αντιμετωπίσει μια δόση 691 ευρώ εξαιτίας του ότι το δάνειο επιβαρυνόταν με επιτόκιο 3% για την υπόλοιπη διάρκεια αποπληρωμής του που έφτανε στα 15 χρόνια. Τι θα μπορεί να ζητήσει αυτό το νοικοκυριό μέσω της πλατφόρμας; Για παράδειγμα, το επιτόκιο να πέσει στο 2% και η διάρκεια αποπληρωμής να φτάσει στα 30 χρόνια. Αυτά από μόνα τους αρκούν για να ρίξουν τη δόση στα 370 ευρώ. Αν μάλιστα είναι και τα εισοδήματα τέτοια που να επιτρέπουν την επιδότηση, τότε από τα 370 ευρώ, περίπου τα 120 θα τα βάζει το δημόσιο και τα υπόλοιπα 250 το νοικοκυριό. Έτσι, και η τράπεζα θα κερδίζει (καθώς σήμερα δεν εισπράττει τίποτα ενώ τώρα θα λαμβάνει 370 ευρώ τον μήνα) και η οικογένεια θα αποκτήσει μια ευκαιρία να σώσει το σπίτι της και το δημόσιο θα αποφύγει το να βρεθεί μια οικογένεια στον δρόμο.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!