Η τελική λίστα με τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης έφτασε στις Βρυξέλλες “εγκαίρως”, δήλωσε μέσω twitter ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μ. Σχοινάς. Η ελληνική επιστολή από τον υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας, Γιάνη Βαρουφάκη, προς στον πρόεδρο της Ευρωομάδας Γ. Ντάισελμπλουμ, την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ έφτασε τα μεσάνυχτα της Δευτέρας στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με πηγές της Κομισιόν, η λίστα των προτάσεων είναι επαρκώς περιεκτική (sufficiently comprehensive) ώστε να αποτελέσει ένα αξιόπιστο σημείο εκκίνησης για μια επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης, όπως ζητήθηκε από την Ευρωομάδα στην τελευταία συνεδρίασή της. Ως “ιδιαίτερα ενθαρρυντικό” στοιχείο χαρακτηρίζεται η ισχυρή δέσμευση για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς.
Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι περαιτέρω εξειδίκευση των μεταρρυθμίσεων αναμένεται να κατατεθεί και να συμφωνηθεί πριν από τα τέλη Απριλίου σύμφωνα και με την ανακοίνωση της Ευρωομάδας της περασμένης εβδομάδας. Υπογραμμίζουν επίσης ότι η αποφασιστική και άμεση εφαρμογή όλων των δεσμεύσεων όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις αποτελούν κλειδί για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Μετά την παραλαβή της ελληνικής πρότασης το Euroworking Group θα συνεδριάσει και θα εισηγηθεί στο Eurogroup, το οποίο θα συνεδριάσει μέσω τηλεδιάσκεψης το απόγευμα, θετικά ή αρνητικά επί των ελληνικών προτάσεων. Παράλληλα, το μεσημέρι συνεδριάζει στην Αθήνα το Κυβερνητικό Συμβούλιο. Το απόγευμα έχει προγραμματιστεί τηλεδιάσκεψη του Eurogroup το οποίο θα κληθεί να επικυρώσει τη συμφωνία. Επειτα, ορισμένα εθνικά κοινοβούλια, μεταξύ των οποίων και το γερμανικό, θα πρέπει να ψηφίσουν την παράταση του προγράμματος. Σε κάθε περίπτωση, η διαδικασία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 28 Φεβρουαρίου που λήγει το υφιστάμενο πρόγραμμα.
Στελέχη με γνώση των μαραθώνιων διαβουλεύσεων του σαββατοκύριακου αναφέρουν ότι «δεν είμαστε απαισιόδοξοι» ως προς το ενδεχόμενο επίτευξης συμφωνίας σήμερα. Ο κεντρικός άξονας των αλλαγών που θέλει να προωθήσει η κυβέρνηση αφορούν στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής – κυρίως στο λαθρεμπόριο – και της εισφοροδιαφυγής. Από τις δράσεις αυτές αναμένουν στο οικονομικό επιτελείο ότι θα μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν και μεγάλο μέρος του προγράμματός τους.
Επίσης, μεταξύ άλλων, η κυβέρνηση προωθεί τις ρυθμίσεις για την περαιτέρω ανεξαρτητοποίηση του φορολογικού και φοροεισπρακτικού μηχανισμού, ενώ στις πρωτοβουλίες που επιδιώκει να αναλάβει είναι και η αντιμετώπιση του προβλήματος των «κόκκινων δανείων».
Kathimerini.gr
{loadposition mypos1}
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!