Στις 23 Μαρτίου θα ξεκινήσει ουσιαστικά η δίκη για την πολύκροτη υπόθεση των «ιερών» ανταλλαγών της Μονής Βατοπεδίου στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.
Το δικαστήριο προχώρησε σε διακοπή, προκειμένου να οριστεί άλλη δικαστική αίθουσα, για να μπορεί να φιλοξενήσει τους συνηγόρους και τα 13 πρόσωπα που κάθονται στο εδώλιο (έχει αποβιώσει μία από τους κατηγορουμένους), μεταξύ των οποίων ο ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ, ο μοναχός Αρσένιος, η συμβολαιογράφος Αικατερίνη Πελέκη και οι δικηγόροι Διονύσιος και Δημήτριος Πελέκης.
Με την έναρξη της διαδικασίας δήλωσε παράσταση πολιτικής αγωγής το ελληνικό Δημόσιο, το οποίο σύμφωνα με τους συνηγόρους του, διεκδικεί ποσό 234 εκατ. ευρώ.
Όπως ανέφεραν, το παραπάνω ποσό αφορά στις πραγματικές αξίες των συνολικά 76 ακινήτων που έδωσε το Δημόσιο για να παραλάβει τη λίμνη Βιστωνίδα, ενώ στο κατηγορητήριο η αξία, με βάση τις τιμές των συμβολαίων, προσδιορίζεται στα 69,4 εκατ. ευρώ. Το Δημόσιο πλην της περιουσιακής του ζημίας διεκδικεί επίσης και ποσό 1,8 εκατ. ευρώ «εις ολόκληρον» για την ηθική βλάβη που υπέστη από τις πράξεις των κατηγορουμένων.
Όπως ανέφεραν οι εκπρόσωποι του Δημοσίου, για την υπόθεση έχουν κατατεθεί 28 αγωγές, με τις οποίες το Δημόσιο αμφισβητεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Μονής επί της λίμνης, και επίσης ζητά την ακυρότητα των πράξεων ανταλλαγών. Παρόντες στο δικαστήριο ήταν και οι πρώην υπουργοί Σωκράτης Ξυνίδης, Γιώργος Πεταλωτής και Αλέξανδρος Κοντός, οι οποίοι είναι στον κατάλογο των μαρτύρων της υπόθεσης.
Στους 13 κατηγορουμένους το βούλευμα αποδίδει κατά περίπτωση κατηγορίες ηθικού ή φυσικού αυτουργού σε πράξεις απιστίας και ψευδείς βεβαιώσεις σχετικά με τις ανταλλαγές ακινήτων, και συγκεκριμένα της λίμνης Βιστονίδας και παρόχθιων εκτάσεων με άλλα ακίνητα-φιλέτα του Ελληνικού Δημοσίου. Οι ενέργειες των 14 κατηγορουμένων, κατά το κατηγορητήριο, έπληξαν τα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου.
Στο σκαμνί μαζί με τους προαναφερόμενους θα καθίσουν: ο πρώην πρόεδρος της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου (ΚΕΔ), καθηγητής Πέτρος Παπαγεωργίου, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΚΕΔ, Κωνσταντίνος Γκράτσιος, και ο πρώην διευθυντής της Υπηρεσίας Διαχείρισης Ακινήτων της ΚΕΔ, Γεώργιος Μητρόπουλος, ο πρώην γενικός γραμματέας του τότε υπουργείου Γεωργίας, Κωνσταντίνος Σκιαδάς, και η πρώην διευθύντρια του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταματούλα Μαντέλη.
Δίπλα τους θα καθίσουν ακόμα κατηγορούμενα πρώην και νυν στελέχη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ), όπως είναι ο τέως αντιπρόεδρος του ΝΣΚ Γρηγόρης Κρόμπας, ο τέως σύμβουλος Χριστόδουλος Μπότσιος, καθώς και τα μέλη του, Στέφανος Δέτσης και Ιωάννης Διονυσόπουλος.
Πάντως με το ίδιο βούλευμα απαλλάχθηκε ο πρώην διευθυντής του γραφείου τού τότε πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, Ιωάννης Αγγέλου, ενώ -παρά την απαλλακτική εισαγγελική πρόταση- παραπέμφθηκαν και στενοί συγγενείς της Αικατερίνης Πελέκη, στην οποία έχει επιβληθεί αμετάκλητα μερική παύση από την ιδιότητα της συμβολαιογράφου, αφού συνέταξε παράνομα συμβόλαια ανταλλαγής ακινήτων.
Τα συμβόλαια αυτά δεν μπορούσαν να συνταχθούν για λόγους προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς. Αξίζει να σημειωθεί ότι η υπόθεση του Βατοπεδίου έχει απασχολήσει δύο εξεταστικές επιτροπές της Βουλής (2008 και 2010) και μία προανακριτική (2011).
Efsyn.gr
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!