«Εντείνεται η οργή στην Ελλάδα για το Airbnb», είναι ο τίτλος εκτενούς δημοσιεύματος της Stuttgarter Zeitung που εστιάζει στην εκτόξευση των ενοικίων και στη φοροδιαφυγή. Το άρθρο αναφέρεται στη ραγδαία εξάπλωση του Airbnb στην Ελλάδα: «Όλο και περισσότεροι ενοικιαστές χάνουν τα σπίτια τους, διότι μέσα από διαδικτυακές πλατφόρμες οι ιδιοκτήτες νοικιάζουν τα ακίνητα τους σε τουρίστες. Η κυβέρνηση προτίθεται να λάβει μέτρα».
Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, «[…] μετά από οκτώ χρόνια ύφεσης, κατά τα οποία οι τιμές των ακινήτων στις ελληνικές μεγαλουπόλεις όπως την Αθήνα, τον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη μειώθηκαν κατά μέσο όρο κατά 42%, οι δουλειές με τα διαμερίσματα πάνε και πάλι καλά. Σύμφωνα με υπολογισμούς της Τράπεζας της Ελλάδας, στην Αθήνα οι τιμές των ακινήτων αυξήθηκαν πέρσι κατά μέσο όρο κατά 4,2%. Οι τιμές των ενοικίων αυξήθηκαν μάλιστα σαφώς γρηγορότερα από τις τιμές πώλησης, στην Αθήνα κατά 17% σύμφωνα με τον ‘Σπιτόγατο’. Σε δημοφιλείς συνοικίες του κέντρου τα ενοίκια εκτοξεύθηκαν έως και κατά 35% αναφέρουν ειδικοί της αγοράς. Οι αυξήσεις αυτές είναι αποτέλεσμα της προέλασης διαδικτυακών επιχειρήσεων όπως του Airbnb, Home Away και Booking.com. Τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα γνώρισε μια πρωτοφανή ανάπτυξη στον τουρισμό. Από το 2008 ο αριθμός των τουριστών διπλασιάστηκε. Και όλο και περισσότεροι τουρίστες κλείνουν τις διανυκτερεύσεις τους όχι μέσω των ταξιδιωτικών γραφείων, αλλά μέσα από τις πλατφόρμες τύπου Airbnb».
Οργιάζει η φοροδιαφυγή
Σε δημοφιλείς συνοικίες του κέντρου της Αθήνας τα ενοίκια εκτοξεύθηκαν έως και κατά 35% αναφέρουν ειδικοί της αγοράς. Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγε η συμβουλευτική Grand Thornton για λογαριασμό της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, στην Ελλάδα προσφέρονται σήμερα περίπου 70.000 καταλύματα μέσα από τις πλατφόρμες αυτές. Σύμφωνα με την εταιρία, ο τζίρος του ο κλάδου ανήλθε πέρσι στα 1,9 δισ. ευρώ.
Με βραχυχρόνιες μισθώσεις σε τουρίστες οι ιδιοκτήτες ακινήτων βγάζουν τρεις έως τέσσερις φορές περισσότερες απ΄ ό,τι με κανονικούς ενοικιαστές. Πόσο μάλλον που πολλοί κρύβουν τα έσοδά τους από το υπουργείο Οικονομικών».
Την κατάσταση επιδεινώνει, σύμφωνα με το δημοσίευμα και το αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον από πολίτες χωρών εκτός ΕΕ και κυρίως Κινέζων, Ρώσων και Τούρκων. Με κίνητρο, περισσότερο, τη χρυσή βίζα, «[…] αγοράζουν στην Αθήνα ολόκληρους δρόμους, πετάνε τους ενοικιαστές στο δρόμο, ανακαινίζουν τα διαμερίσματα και τα νοικιάζουν μέσα από τις διαδικτυακές πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, όπως καταγγέλλουν οι ντόπιοι».
Όπως επισημαίνεται, η τάση της βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι γνωστή από άλλες ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις, όπως τη Ρώμη, τη Βαρκελώνη ή τη Βουδαπέστη. «Αλλά στην Αθήνα η κατάσταση γίνεται πιο δύσκολη επειδή τα εισοδήματα μειώθηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης κατά μέσο όρο κατά 30%. Η κυβέρνηση προτίθεται να λάβει μέτρα και σχεδιάζει τη ρύθμιση της βραχυχρόνιας μίσθωσης».
Με πληροφορίες από Deutsche Welle
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!