Πέρασαν από το Υπουργικό οι νέες βαριές “καμπάνες” – Πάνε Βουλή για τελική έγκριση
Όπως σας ενημέρωσε η Newsbomb από το πρωί, το Υπουργικό θα εξέταζε και θα ενέκρινε σήμερα τις νέες πολύ βαριές ποινές για τροχαίες παραβάσεις.
Όπως και έγινε. Το Υπουργικό αποφάσισε λοιπόν την αύξηση ποινών για τροχαία αδικήματα. Την απόφαση ανακοίνωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου. Πλέον απομένει η τελική έγκριση από τη Βουλή.
Η ανακοίνωση του Υπουργικού:
Την αύξηση των ποινών για τροχαία αδικήματα ενέκρινε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο, όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Νικολάου είπε, μεταξύ άλλων, ότι το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα νομοσχέδια που αφορούν στη σημαντική αύξηση των ποινών και προστίμων για τροχαία αδικήματα.
Από ένα ευρώ, στα πέντε ευρώ το χιλιόμετρο το πρόστιμο
Όπως είπε, για παράδειγμα, για υπέρβαση του ορίου ταχύτητας που είναι από τα σημαντικότερα αδικήματα που διαπράττονται, η τιμή για την εξώδικη ρύθμιση αυξάνεται από το ένα ευρώ το χιλιόμετρο, σε πέντε ευρώ το χιλιόμετρο.
300 ευρώ το κινητό, 300 ευρώ η ζώνη
Για τη χρήση κινητού τηλεφώνου από 85 ευρώ το εξώδικο αυξάνεται σε 300 ευρώ ή στην περίπτωση οδήγησης χωρίς ζώνη ασφαλείας από 85 ευρώ σε 300 ευρώ.
200 ευρώ χωρίς κράνος και παράνομη στάθμευση
Το ίδιο συμβαίνει και για την οδήγηση δίκυκλου χωρίς κράνος, το ίδιο και στην περίπτωση που κάποιος παραβιάζει φωτεινό σηματοδότη, όπως και για στάθμευση σε διάβαση πεζών ή σε χώρο αναπήρων, όπου το πρόστιμο από 85 ευρώ αυξάνεται σε 200 ευρώ.
«Πρέπει να δεχθούμε ότι η αύξηση των ποινών έχει αποτρεπτικό χαρακτήρα», είπε ο κ. Υπουργός, προσθέτοντας ότι «έχουμε εισαγάγει στη νομοθεσία κάποιο συνδυασμό αδικημάτων, όπως το να οδηγεί κανείς με υπερβολική ταχύτητα και υπό την επήρεια αλκοόλ. Πρέπει αυτοί να αντιμετωπίσουν τη σοβαρότητα του νόμου. Δεν είναι δυνατόν να έχουμε περιπτώσεις που εγκατέλειψαν τη σκηνή δυστυχήματος. Αν προκληθεί θάνατος λόγω της εγκατάλειψης, σε αυτή την περίπτωση είναι ποινή για ανθρωποκτονία. Δεν μπορούμε να μιλάμε για ποινές των δύο-τριών χρόνων όπως ισχύει σήμερα».
Άμεσα στο δικαστήριο
Πρόσθεσε ότι για κάποια σοβαρά αδικήματα προβλέπεται και η δυνατότητα κάποιος να οδηγείται άμεσα στο δικαστήριο μέσα σε 24 ώρες και να ζητείται να εκδοθεί διάταγμα απαγόρευσης οδήγησης, ενώ για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών θα κατακρατείται το όχημα.
Ο κ. Υπουργός επεσήμανε ότι «έχουμε εξαντλήσει και εφαρμόσει διάφορεςστρατηγικές και πολιτικές. Έχουμε προβεί σε μια προσπάθεια επιμόρφωσης των νέων με αλλαγές στα σχολικά προγράμματα, σε εκστρατεία στοχευμένη με μηνύματα στα ΜΜΕ, στο διαδίκτυο και άλλα για να στείλουμε κάποια μηνύματα, προχωρούμε με τη λειτουργία της σχολής επιμόρφωσης για ενίσχυση με ψυχολογικές παρεμβάσεις σε όσους διέπραξαν τέτοια αδικήματα. Όμως υπάρχει ανάγκη για πιο δραστικά μέτρα όπως η αύξηση των ποινών. Με αυτό τον τρόπο θα μεταφερθεί το σωστό μήνυμα».
Πρόσθεσε ότι τα σχετικά νομοσχέδια, τα οποία διαμορφώθηκαν κατόπιν διαβούλευσης με εμπλεκόμενους φορείς, περιλαμβανομένης και της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Μεταφορών, θα σταλούν στη Βουλή των Αντιπροσώπων για έγκριση.
Τέλος, ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι το ζήτημα αυτό «είναι θέμα που αφορά όλους και οφείλουμε όλοι μαζί να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση».
Χαρακτηριστικά:
Η χρήση κινητού τηλεφώνου θα επισύρει πρόστιμο 300 ευρώ (τώρα είναι 85)
Η μη χρήση κράνους ασφαλείας θα επισύρει πρόστιμο 300 ευρώ (τώρα είναι 85) συν 3 -6 βαθμούς ποινής.
Αυξάνονται τα εξώδικα για το όριο ταχύτητας ανάλογα με το ύψος της παράβασης. Δηλαδή:
Ταχύτητα (υπέρβαση κατά 50%): αύξηση σε 5 ευρώ/χλμ & βαθμών ποινής 3-6
– Ταχύτητα (υπέρβαση κατά 75%): από 3 ευρώ/χλμ & 3-6 βαθμούς ποινής,5ευρώ/χλμ & 4-8 βαθμούς ποινής
Με στέρηση ελευθερίας θα τιμωρούνται οι παραβάτες που θα συλλαμβάνονται για χρήση ναρκωτικών ή οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλης. Δηλαδή, οι παραβάτες θα αντιμετωπίζουν ποινές φυλάκισης τεσσάρων ετών και πρόστιμο ύψους 15.000 ευρώ. Εάν επαναληφθούν τα αδικήματα σε διάστημα δυο – τριών ετών οι ποινές θα διπλασιάζονται μαζί με στέρηση άδειας 2 – 12 μηνών.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!