Στα 11,6 τρισ. δολάρια υποχώρησαν τον Μάρτιο τα συναλλαγματικά διαθέσιμα των κεντρικών τραπεζών, καταγράφοντας πτώση από το ρεκόρ των 12,03 τρισ. δολαρίων στο οποίο είχαν φθάσει τον Αύγουστο του 2014.
Η μεταβολή σηματοδοτεί μια αντιστροφή της τάσης των κεντρικών τραπεζών, ιδιαιτέρως των αναπτυσσόμενων χωρών όπως της Κίνας και της Ρωσίας, να αυξάνουν τα διαθέσιμά τους. Την περασμένη δεκαετία οι κεντρικές τράπεζες προσέθεταν κατά μέσον όρο 824 δισ. δολάρια στα διαθέσιμά τους κάθε χρόνο. Η εξέλιξη μπορεί να συνεπάγεται πολλές επιπτώσεις για τις διεθνείς αγορές.
Θα μπορούσε να δυσκολέψει την προσπάθεια των αναδυόμενων αγορών να αυξήσουν την προσφορά χρήματος στο εσωτερικό τους και να τονώσουν την ανάπτυξη όταν χρειάζεται. Σύμφωνα με την Credit Suisse, αφαιρουμένων των διακυμάνσεων των συναλλαγματικών ισοτιμιών, οι αναπτυσσόμενες χώρες που διαθέτουν περίπου τα 2/3 των παγκοσμίων διαθεσίμων δαπάνησαν περίπου 54 δισ. δολάρια το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους, καταγράφοντας ρεκόρ από την αρχή της χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Η Κίνα, που διατηρεί την πρώτη θέση ως παγκόσμια δύναμη διαθεσίμων, ευθύνεται για το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης, όταν οι κεντρικές τράπεζες πουλούσαν δολάρια για να εξισορροπήσουν τις εκροές κεφαλαίων και να περιφρουρήσουν τα νομίσματά τους.
Τον Δεκέμβριο τα διαθέσιμά της είχαν μειωθεί σε 3,8 τρισ. δολάρια από το ρεκόρ των 4 τρισ. δολαρίων στο οποίο είχαν φθάσει τον Ιούνιο. Τα διαθέσιμα της Ρωσίας μειώθηκαν κατά 25% το 2014, υποχωρώντας τον Μάρτιο στα 361 δισ. δολάρια, ενώ η Σαουδική Αραβία, τρίτος μεγαλύτερος κάτοχος διαθεσίμων μετά την Κίνα και την Ιαπωνία, από τον Αύγουστο ώς σήμερα έχει δαπανήσει 10 δισ. δολάρια περιορίζοντας τα διαθέσιμά της σε 721 δισ. δολάρια.
πηγη: Καθημερινή
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!