Κόκκινο θα χτυπήσει ο ανταγωνισμός σε πέντε οµάδες σχολών όλων των επιστημονικών πεδίων που επιλέγονται από τουλάχιστον 30.000 υποψηφίους καθώς η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας μείωσε τον αριθμό των εισακτέων για το ερχόμενο ακαδημαϊκό έτος και αναμένεται μεγάλη αύξηση στις βάσεις εισαγωγής το 2015.
Οι 5 ομάδες σχολών (Παιδαγωγικές, Ιατρικές, Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Ναυτιλιακές, Φιλολογίας) περιλαμβάνουν συνολικά 31 τμήματα που «απλώνονται» και στα πέντε επιστημονικά πεδία, χαρακτηρίζονται υψηλής ζήτησης και τα περισσότερα από αυτά απαιτούν καλές έως άριστες βαθμολογίες.
Όπως αναφέρει το Έθνος, η µμείωση των εισακτέων αποφασίστηκε προκειμένου να µην επιβαρυνθούν και άλλο μεγάλα πανεπιστημιακά ιδρύματα και ειδικά περιζήτητα τμήματα τα οποία δέχθηκαν την τελευταία χρονιά µεγάλο αριθµό πρόσθετων φοιτητών λόγω μετεγγραφών.
Αλλώστε, η μείωση των εισακτέων στα κεντρικά ΑΕΙ ήταν πάγιο αίτημα των διοικήσεων των ιδρυμάτων.
Το «ψαλίδι» στις θέσεις εισακτέων μπορεί να μην είναι μεγάλο, ωστόσο, οι υποψήφιοι που ενδιαφέρονται για την εισαγωγή στα 31 τμήματα που παρουσιάζουμε σήμερα, θα συναντήσουν αυξημένο ανταγωνισμό σε σχέση με πέρυσι, αφού θα διαγωνιστούν για μικρότερο αριθμό θέσεων.
Τα Παιδαγωγικά Τμήματα Δημοτικής Εκπαίδευσης, τα οποία σε πείσμα των καιρών, των προσλήψεων που γίνονται με το… σταγονόμετρο και των χαμηλών απολαβών για τους εκπαιδευτικούς συνεχίζουν να προσελκύουν χιλιάδες υποψηφίους.
Την περσινή χρονιά διατέθηκαν συνολικά 1.900 θέσεις τις οποίες διεκδίκησαν σχεδόν 11.000 υποψήφιοι. Τη φετινή χρονιά οι ενδιαφερόμενοι θα βρουν και στα 9 παιδαγωγικά τμήματα 195 λιγότερες θέσεις (1705).
Η μεγαλύτερη μείωση καταγράφεται στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας καθώς «αγγίζει» το 43% σε σχέση με πέρυσι αφού έχασε 75 θέσεις. Από τα 9 τμήματα, στα 7 καταγράφεται μείωση θέσεων, στο Καποδιστριακό διατηρείται ο περσινός αριθμός εισακτέων (200), ενώ μόνο στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου καταγράφεται αύξηση κατά 30 θέσεις.
Στις Ιατρικές, όπου παρατηρούνται κάθε χρόνο οι υψηλότερες βάσεις εισαγωγής (στο τμήμα της Αθήνας διαμορφώθηκε πέρυσι στα 19.233 μόρια) και προσελκύουν τους πιο άριστους υποψηφίους, η μεσοσταθμική μείωση στις 7 σχολές έφτασε το 8,2%.
Από τους 1.150 φοιτητές που απορρόφησαν πέρυσι τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, φέτος θα δεχτούν 1.055. Η μεγαλύτερη μείωση σημειώνεται στο τμήμα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (-30 θέσεις), ακολουθεί το αντίστοιχο στο Δημοκρίτειο (-25) και της Κρήτης (-25). Στον αντίποδα, το τμήμα Ιατρικής του Καποδιστριακού θα δεχτεί 5 περισσότερους φοιτητές σε σχέση με το 2014.
Στα 6 τμήματα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, τα οποία είναι για «λίγους και καλούς» καθώς απαιτούν και την εξέταση σε ειδικά μαθήματα, οι θέσεις μειώθηκαν σε σχέση με πέρυσι κατά 95 ή αλλιώς κατά 11,9%.
Ο πήχης για την εισαγωγή στη σχολή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου θα μπει αρκετά ψηλότερα από το 2014 καθώς θα εισαχθούν 40 λιγότεροι φοιτητές, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 26,6% των θέσεων.
Ευκολότερη θα είναι η πρόσβαση στα έτσι κι αλλιώς πιο χαμηλόβαθμα τμήματα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Αριστοτελείου, Θεσσαλίας και Πολυτεχνείου Κρήτης αφού οι θέσεις σε αυτά μειώθηκαν κατά 5 έως 10.
Εντύπωση προκαλεί -λόγω των καλών προοπτικών στην αγορά εργασίας- η μείωση στα τρία πανεπιστημιακά τμήματα που σχετίζονται με τις Ναυτιλιακές Σπουδές, τα οποία χάνουν το 15,2% των θέσεων τους.
Η μεγαλύτερη μείωση καταγράφεται στο τμήμα Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών Αιγαίου (-40 ), ακολουθεί το Ναυτιλιακών Σπουδών Πειραιά (-30) και το Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ (-10). Τα τρία αυτά τμήματα επιλέχθηκαν πέρυσι από 6.800 υποψηφίους.
Τέλος, στις Φιλολογικές Σχολές που δηλώθηκαν στο περσινό μηχανογραφικό δελτίο από σχεδόν 6.500 υποψηφίους, οι διαφοροποιήσεις είναι ελάχιστες καθώς το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε την ανακατανομή των θέσεων.
Είναι ενδεικτικό ότι οι θέσεις μειώνονται σε 3 από τα 6 τμήματα (Αριστοτέλειο, Ιωαννίνων, Κρήτης) και αυξάνονται στην Αθήνα, την Πάτρα και στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Πάντως, ο συνολικός αριθμός των θέσεων είναι μειωμένος κατά 20 σε σχέση με πέρυσι και το νέο ακαδημαϊκό έτος θα απορροφηθούν 1.305 φοιτητές.
Τα πανεπιστήμια με τη μεγαλύτερη μείωση θέσεων
Τo Πανεπιστήμιο της Πάτρας είχε φέτος τη μεγαλύτερη μείωση των εισακτέων από όλα τα πανεπιστήμια της χώρας και μάλιστα σε εντυπωσιακό βαθμό αφού του «αφαιρέθηκαν» συνολικά 710 θέσεις συγκριτικά με πέρυσι, ενώ την ίδια στιγμή στο πανεπιστήμιο της Αθήνας που έχει «φρακάρει» από τον τεράστιο αριθμό φοιτητών, αφαιρέθηκαν μόνο 185 θέσεις.
Από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας, σχετικά με τον φετινό αριθμό των εισακτέων προκύπτει ότι με εξαίρεση δυο πανεπιστήμια το Αιγαίου και Πελοποννήσου που πήραν επιπλέον θέσεις (90 και 10 αντίστοιχα) και το Μακεδονίας που πήρε ακριβώς όσες και πέρυσι θέσεις (800), σε όλα τα υπόλοιπα ο αριθμός των εισακτέων μειώθηκε.
Μετά το πανεπιστήμιο της Πάτρας, λιγότερους φοιτητές από πέρυσι (-345) θα πάρει το Αριστοτέλειο, το Θεσσαλίας (-290), το Κρήτης (-240), το Ιωαννίνων (-190 ) κ.ά. Στα πανεπιστήμια που εδρεύουν στην Αττική, επίσης, μειώθηκε ο αριθμός των εισακτέων αλλά όχι σημαντικά. Το ΕΚΠΑ θα πάρει 185 λιγότερους φοιτητές, το Οικονομικό 135, το ΕΜΠ 95, το Χαροκόπειο 75, το Πάντειο 45 και το Καλών Τεχνών 15.
newsbomb
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!