Στο στόχαστρο τηςΑνεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδωνβρίσκονται οι βραχυχρόνιες μισθώσεις (π.χ. τύπου Airbnb), καθώς στοιχεία που έχει στη διάθεσή της δείχνουν ότι ακόμη δεν έχουν δηλωθεί στην πλατφόρμα που έχει ανοίξει το υπουργείο Οικονομικών όλα τα ακίνητα που αφορούν στις νέου τύπου μισθώσεις.
Στο πλαίσιο αυτό οι εφοριακοί έχουν ξεκινήσει διαδικασίες εντοπισμούπεριπτώσεων φοροδιαφυγής, ακολουθώντας την τακτική που εφαρμόζουν και σε καταστήματα σε τουριστικές περιοχές, δηλαδή παριστάνουν οι ίδιοι τους πελάτες.
Κλείνουν ένα δωμάτιο για μία-δύο ημέρες και στη συνέχεια, πραγματοποιώντας διασταυρώσεις διαπιστώνουν αν ο ιδιοκτήτης του ακινήτου που μίσθωσαν το έχει δηλώσει στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ και φυσικά αν εμφανίζει με ακρίβεια τα ενοίκια που εισπράττει.
Ήδη στα ακίνητα τύπου Airbnb πραγματοποιήθηκε από την ΑΑΔΕ δράση εντοπισμού φορολογουμένων οι οποίοι εκμισθώνουν διαμερίσματα μέσω κάποιας ηλεκτρονικήςπλατφόρμας βραχυχρόνιας μίσθωσης και αποκρύπτουν τα εισοδήματα που εισπράττουν. Πραγματοποιήθηκε επικοινωνία με τους υποχρέους ώστε να προχωρήσουν εκούσια στην εκπλήρωση των φορολογικών τους υποχρεώσεων.
Όπως διαπίστωσε η ΑΑΔΕ, οικειοθελώς συμμορφώθηκε το 76% σε πλήθος 50 υποθέσεων, με τους φορολογουμένους να δηλώνουν εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων συνολικού ποσού 882.443 ευρώ. Από τα στοιχεία αυτά προέκυψε ότι 38 ιδιοκτήτες ακινήτων δεν είχαν δηλώσει μέσο εισόδημα 23.222 ευρώ από βραχυχρόνιες μισθώσεις.
Αξίζει να τονιστεί ότι εφέτος οι φορολογούμενοι που αποκτούν εισοδήματα από βραχυχρόνια μίσθωση μόλις ξεκινήσουν τη διαδικασία συμπλήρωσης της φορολογικής δήλωσης 2019 θα δουν ένα μήνυμα ειδοποίηση στην οθόνη του υπολογιστή τους ότι θα πρέπει να δηλώσουν τα ποσά από τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων ενώ κατά τη συμπλήρωση του εντύπου Ε2 ως μήνυμα θα εμφανίζεται και το ποσό που έχουν δηλώσει μέσω του ηλεκτρονικού Μητρώου Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων της ΑΑΔΕ. Η φορολογία που επιβάλλεται κυμαίνεται από 15% έως 45%.
Όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν μπορέσουν να δικαιολογήσουν τα χρήματα που απέκτησαν από τη βραχυχρόνια μίσθωση και την τουριστική εκμετάλλευση των ακινήτων τους θα βρίσκονται αντιμέτωποι με τσουχτερά πρόστιμα και πρόσθετους φόρους.
Σύμφωνα με στελέχη της φορολογικής διοίκησης, αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα εκτιμάται ότι διατίθενται πάνω από 130.000 καταλύματα με τη μορφή της βραχυχρόνιας μίσθωσης ενώ έως τα τέλη Ιανουαρίου 2019, οπότε και είχε ολοκληρωθεί ο χρόνος για την εμπρόθεσμη δήλωση των ακινήτων που το 2018 διατέθηκαν προς βραχυχρόνια μίσθωση, ο αριθμός που δηλώθηκε ήταν 51.513. Δηλαδή κάτω από τα μισά. Οι ενεργές αγγελίες για βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων μόνο στην Αθήνα ξεπερνούν τις 6.500, όταν πριν από έναν χρόνο ο αριθμός τους μόλις και ξεπερνούσε τις 2.500.
Το συνολικό ποσό των ενοικίων που εισπράχθηκε το 2018 από την εκμετάλλευση ακινήτων που διατέθηκαν με τη μορφή της βραχυχρόνιας μίσθωσης ανέρχεται σε περίπου 186 εκατ. ευρώ, ενώ έναν χρόνο πίσω, το 2017, το αντίστοιχο ποσό ήταν μόλις 62 εκατ. ευρώ.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!