Μέχρι τις ΗΠΑ έχει φθάσει η φήμη του συντοπίτη μας Κώστα Σκρέκα. Ο Πρώην Υπουργός μίλησε στο έγκυρο αμερικανικό οικονομικό περιοδικό Forbes, το οποίο θεωρείται υψηλού κύρους και κυκλοφορεί σε όλο τον κόσμο.
Αυτό μόνο τυχαίο δεν είναι. Ο Τρικαλινός Βουλευτής έχει καταφέρει να χτίσει τα τελευταία χρόνια ένα μεγάλο κύκλο διεθνών επαφών σε ανώτατο επίπεδο. Πρόκειται για σημαντικές διεθνείς επαφές και σχέσεις που είναι πολύ χρήσιμες τόσο για τα Τρίκαλα όσο και για την Ελλάδα την επόμενη μέρα.
Ο διεθνούς φήμης Ελληνοαμερικανός οικονομολόγος, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, Πάνος Μουρδουκούτας, συζήτησε εκτενώς με τον Κώστα Σκρέκα σχετικά με τις απαραίτητες πολιτικές για την ανάκαμψη και τη βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
Στο επίκεντρο της συζήτησης ήταν οι πολιτικές για τη μείωση της ανεργίας, την ελάφρυνση των φορολογικών βαρών, καθώς και για την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας.
Ακολουθεί το δημοσίευμα:
Forbes: Οι Έλληνες θέλουν ευκαιρίες, όχι επιδόματα
Του Panos Mourdoukoutas
Οι νεαροί Έλληνες θέλουν θέσεις εργασίας και ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας για να δημιουργήσουν πλούτο για τους ίδιους και για τη χώρα τους. Δεν έχουν ανάγκη από επιδόματα για να αντιμετωπίζουν τη φτώχεια.
Αυτό είναι το μήνυμα που προκύπτει από τις πρόσφατες Ευρωεκλογές και εκλογές τοπικής αυτοδιοίκησης, στις οποίες οι νέοι ψηφοφόροι γύρισαν την πλάτη τους στις πολιτικές επιδομάτων του κυβερνώντος ΣΥΡΙΖΑ.
Γι’ αυτόν τον λόγο, άλλωστε, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ άλλαξε το ηλικιακό όριο συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία στα 17 έτη, από τα 18. Αλλά και μοίρασε όλων των ειδών τα επιδόματα σε άνεργους και υποαπασχολούμενους Έλληνες ψηφοφόρους.
Η αριστερίστικη κυβέρνηση ήλπιζε να επιβληθεί της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τη βοήθεια αυτών των νέων ψηφοφόρων. Ωστόσο, αυτό δεν είχε αποτέλεσμα για τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι νέοι Έλληνες ψηφοφόροι επέλεξαν τη δεξιά παράταξη της Νέας Δημοκρατίας, η οποία κυριάρχησε με διαφορά 9 μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.
“Κάθε κοινωνία χρειάζεται ένα σύστημα κοινωνικής πρόνοιας”, λέει ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, βουλευτής της ΝΔ, Κώστας Σκρέκας. “Αυτό το σύστημα θα ανακατανείμει τον πλούτο και θα βοηθήσει τους νέους να αντιμετωπίσουν τα βραχυπρόθεσμα προβλήματα της ανεργίας. Αλλά δεν γίνεται να αναδιανέμει πλούτο όταν δεν υπάρχει. Και δεν γίνεται να υποκατασταθούν θέσεις εργασίας με επιδόματα. Πρέπει να δημιουργήσουμε ευκαιρίες απασχόλησης αναβαθμίζοντας την οικονομία”.
Σε μια οικονομία όμως που βρίσκεται πολλά χρόνια σε στασιμότητα πολλά μπορούν να ειπωθούν. Τι χρειάζεται λοιπόν η ελληνική οικονομία ουσιαστικά για να γίνουν πράξη όλα αυτά;
“Απαιτείται μια μεγάλη στρατηγική που θα ευθυγραμμίζει τις φιλοδοξίες, τις δυνατότητες και τους πόρους της χώρας”, τονίζει ο Σκρέκας. “Πρώτον, πρέπει να περικόψουμε τους φόρους εισοδήματος, και να επιτρέψουμε στους ανθρώπους να αποταμιεύουν το μεγαλύτερο τμήμα όσων κερδίζουν. Θα πρέπει επίσης να μειώσουμε τη φορολογία στα προϊόντα, από τα καφέ και τα εστιατόρια έως τα σούπερ μάρκετ. Δεύτερον, είναι απαραίτητο να απαλλαγούμε από τις φορολογικές-ασφαλιστικές απαιτήσεις που στραγγαλλίζουν τις μικρές επιχειρήσεις. Τρίτον, να απαλλαγούμε από πολιτικές που εμποδίζουν την ανάπτυξη της νεανικής επιχειρηματικότητας και καινοτομίας”.
Σε αυτό το σημείο αξίζει να προσθέσουμε πως η Ελλάδα κατατάσσεται μεταξύ των 30 κορυφαίων χωρών διεθνώς για το αναβαθμισμένο ανθρώπινο κεφάλαιό της. Ένας σημαντικός παράγοντας που συνηγορεί σε αυτήν τη βαθμολογία είναι το υψηλό γενικό και ανώτατο επίπεδο σπουδών και γνώσεων του ελληνικού λαού, χάρη στο οποίο έχει δημιουργηθεί ένα δημιουργικό και καινοτόμο εργατικό δυναμικό περιζήτητο σε όλη την παγκόσμια οικονομία.
Ο Γιάννης Διονυσόπουλος, ένας νέος μηχανικός και επιχειρηματίας, συμφωνεί με τον Κώστα Σκρέκα πως είναι αναγκαίο να απαλλαγούμε από πολιτικές που πνίγουν την επιχειρηματικότητα. Όπως λέει και ο ίδιος, “ο συνδυασμός υψηλών εισφορών, των αντιφατικών και συγκρουόμενων νόμων και ενός γραφειοκρατικού μηχανισμού είναι οι βασικοί φραγμοί της επιχειρηματικότητας και της ανάπτυξης”.
Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Μανιατάκης, ιδρυτής του Μανιατάκειου Ιδρύματος, υποστηρίζει πως η γραφειοκρατία και η αναποτελεσματικότητα του κράτους είναι αυτό που εμποδίζει τη χώρα να ξαναμπεί σε τροχιά ανάπτυξης. “Η Ελλάδα πρέπει να μεταρρυθμίσει το κράτος της και να ελαχιστοποιήσει-διευκολύνει την αλληλεπίδραση των πολιτών με τις κρατικές υπηρεσίες”
Εν τω μεταξύ, τα κόμματα αναμένουν το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου.