Αναστάτωση προκλήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το διυπουργικό νομοσχέδιο, όταν αρχικά ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 και εν συνεχεία η Ελληνική Λύση και το Κίνημα Αλλαγής διαμαρτυρήθηκαν για τροπολογίες που εισήγαγε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, και αποχώρησαν από τη συζήτηση.
Πρώτος και σε έντονο ύφος, ο Νίκος Καραθανασόπουλος, από πλευράς ΚΚΕ, είπε πως το κόμμα του καταγγέλλει το προεδρείο της Βουλής, κάνοντας λόγο για μια «απαράδεκτη διαδικασία».
Ο Παύλος Πολάκης, σε αυστηρό τόνο, έκανε επίσης λόγο για «απαράδεκτες πρακτικές» και ανακοίνωσε την αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ από τη συζήτηση.
Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχουν τρία προβληματικά σημεία στην τροπολογία αυτή:
1. Η κυβέρνηση καταργεί τον «βάσιμο λόγο απόλυσης», ήτοι την αιτιολόγηση της απόλυσης.
2. «Χαλαρώνει» η προστασία των εργαζομένων σε εργολαβικές επιχειρήσεις.
3. Το τρίτο σημείο αφορά στο γεγονός ότι στενεύουν οι προθεσμίες για προσφυγή στο Σώμα Επιθέωρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ).
Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ είπαν στο CNN Greece ότι «η κυβέρνηση εκτελεί συμβόλαιο για τον ΣΕΒ και ότι ο λόγος της αποχώρησης ήταν ότι οι συγκεκριμένες τροπολογίες κατατέθηκαν την τελευταία στιγμή στη Βουλή.
Από την πλευρά του, ο Γιάνης Βαρουφάκης χαρακτήρισε τις τροπολογίες ως «κήρυξη πολέμου στον πολιτικό πολιτισμό», ενώ απευθυνόμενος στον κ. Βρούτση είπε: «Κάνατε τεράστιο ατόπημα, κύριε υπουργέ. Υπό τις συνθήκες αυτές, το ΜέΡΑ25 αποχωρεί από τη συζήτηση».
Το θέμα με τις τροπολογίες στηλίτευσε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Βασίλης Κεγκέρογλου, κάνοντας λόγο για διαδικασίες που γίνονται «κατά παράβαση του Κανονισμού της Βουλής», επισημαίνοντας πως για σοβαρά ζητήματα που αφορούν τον πυρήνα των εργασιακών σχέσεων, πρέπει να αποφανθεί πρωτίστως η αρμόδια Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.
«Ο σεβασμός στη Δημοκρατία που δεν υπήρχε επί ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι δυνατό να μην τηρηθεί από εσάς», είπε σε αυστηρό τόνο ο κ. Κεγκέρογλου απευθυνόμενος στην κυβέρνηση.
Ο Κυριάκος Βελόπουλος ανακοίνωσε και αυτός την αποχώρηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του από τη συζήτηση.
Τι περιλαμβάνει η επίμαχη τροπολογία
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, η τροπολογία που εισήγαγε στο διυπουργικό νομοσχέδιο ο Γιάννης Βρούτσης αφορά στην κατάργηση των άρθρων 48 και 58 του Ν.4611/2019, δηλαδή στην κατάργηση του λεγόμενου «κόφτη» επί των προσλήψεων.
Κατά τις ίδιες πηγές, «με το άρθρο 48 του ν. 4611/2019, της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που ήρθε προς ψήφιση τον Μάϊο, λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές, πλέον υπάρχει μία μόνον επιλογή: η καταγγελία της σύμβασης να γίνεται μόνο για «βάσιμο λόγο», ενώ με το άρθρο 58 του ίδιου νόμου επιδεινώνεται ραγδαία μια βασική παθογένεια του ελληνικού συστήματος, που είναι οι καθυστερήσεις στην έκδοση δικαστικών αποφάσεων».
Εξάλλου, με δεύτερη τροπολογία, ρυθμίζονται ζητήματα αποφυγής καταβολής υψηλών συντάξεων, με πλαφόν 4.608 ευρώ στο συνολικό ακαθάριστο ποσό μηνιαίας κύριας σύνταξης ή περισσοτέρων της μίας συντάξεων λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου, που χορηγούνται από τον ΕΦΚΑ και εφόσον μέρος του χρόνου ασφάλισης διανύθηκε ή ανάγεται έως και τις 31/12/2016.
Βάσει της τροπολογίας, το νέο ανώτατο όριο σύνταξης ορίζεται στο 12πλάσιο της εθνικής σύνταξης, που αντιστοιχεί σε 20 έτη ασφάλισης, δηλαδή, στις 4.608 ευρώ, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται τα ποσά των χορηγούμενων από τον ΕΦΚΑ επιδομάτων αναπηρίας.
Τέλος, η τροπολογία επισημαίνει ότι το σχετικό ανώτατο όριο εφαρμόζεται και επί των συντάξεων που έχουν χορηγηθεί μέχρι την έναρξη ισχύος του νόμου 4387/2016 (12/5/2016) ή ανατρέχουν στην ανωτέρω ημερομηνία.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!
Η επίθεση στα εργατικά δικαιώματα ξεκίνησε. Και μια λεπτομέρια η τροπολογία κατατέθηκε 17:30 ενώ η ψηφοφορία είχε προγραμματιστεί για τις 18:00 μετά από 2 ώρες παράταση από τον αρχικό προγραμματισμό για 16:00. Δυο τροπολογίες από 20-30 σελίδες η καθεμία, ούτε να τις διαβάσεις δεν προλαβαίνεις. Αλλά τι να περιμένει κανείς από άτομα που ψήφισαν μνημόνια χωρίς καν να τα διαβάσουν.