Την παράταση του ελληνικού προγράμματος στήριξης έως και τον Μάρτιο του 2016, εξετάζουν οι πιστωτές της Ελλάδας, σύμφωνα με τη Wall Street Journal η οποία επικαλείται ευρωπαϊκές πηγές.
Ωστόσο, οι διαφωνίες για το ποιοι θα πρέπει να είναι οι όροι που θα συνοδεύουν μία τέτοια παράταση είναι αυτές που καθυστερούν να προχωρήσει το εν λόγω ενδεχόμενο, επιμένουν οι ίδιες πηγές.
Υπενθυμίζεται ότι -μετά την παράταση του Φεβρουαρίου- το ελληνικό πρόγραμμα ολοκληρώνεται στις 30 Ιουνίου, γεγονός που ενισχύει τις ανησυχίες ότι η Ελλάδα δεν θα κατορθώσει να αποπληρώσει τα χρέη της μετά από αυτή την ημερομηνία και να παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης.
Το δημοσίευμα της Wall Street Journal
Προκειμένου η Ελλάδα να μην ξεμείνει από μετρητά, οι πιστωτές εξετάζουν το ενδεχόμενο να προσφέρουν στη χώρα τα 10,9 δισ. ευρώ που υπάρχουν στον ESM -και προορίζονται για τυχόν ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.
«Με αυτόν τον τρόπο η Ελλάδα θα έχει χρηματοδότηση έως και τον Μάρτιο του 2016», υποστηρίζει μία από τις πηγές, τονίζοντας ότι η παραπάνω πρόταση έγινε στον Έλληνα πρωθυπουργό κατά τη συνάντησή του την περασμένη εβδομάδα με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Γιούνκερ: Χωρίς εναλλακτικές προτάσεις από την Ελλάδα, δεν έχει νόημα η συνάντηση της Τετάρτης
Πάντως, νωρίτερα τη Δευτέρα και λίγες μόνο ώρες έπειτα από τις διαβεβαιώσεις του Έλληνα κυβερνητικού εκπροσώπου Γαβριήλ Σακελλαρίδη, πως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας διατηρεί άριστες φιλικές σχέσεις με τον πρόεδρο της Κομισιόν, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, έσπευσε να διευκρινίσει πως «πρέπει κανείς να τηρεί κάποιους συγκεκριμένους κανόνες» και όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, «κάποιος όπως εγώ που επί μήνες προσπαθεί να στήσει γέφυρες, χρειάζεται και το ελληνικό μέρος της γέφυρας και αυτό δεν το βλέπω αυτή τη στιγμή».
Μάλιστα, σε δηλώσεις του στο κανάλι Ν27, στο περιθώριο της Συνόδου των G7 απέκλεισε ένα ενδεχόμενο Grexit, ωστόσο υπογράμμισε πως χρειάζονται εναλλακτικές προτάσεις από την Ελλάδα και τόνισε ότι στην περίπτωση που δεν τις έχουμε, «δεν θα έχει νόημα να πραγματοποιηθεί η συνάντηση της Τετάρτης».
Νωρίτερα, ο κ. Σακελλαρίδης είπε πως σχετικά με το τηλεφώνημα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στον πρόεδρο της Κομισιόν, παρά τις δηλώσεις του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο πρωθυπουργός δεν τον πήρε ποτέ τηλέφωνο, προσθέτοντας ότι «υπάρχουν επαφές και σε χαμηλότερο επίπεδο συνεργατών του Έλληνα πρωθυπουργού με συνεργάτες του κυρίου Γιούνκερ».
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!