Νέες φορολογικές ελαφρύνσεις στην ακίνητη περιουσία χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων δρομολογεί η κυβέρνηση με όχημα την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών και τη διεύρυνση του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού σε 7.000 περιοχές. Την ίδια ώρα αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών δηλώνει κατηγορηματικά πως «οι θέσεις της κυβέρνησης είναι καθαρές, δεν τίθεται θέμα ούτε μείωσης του αφορολογήτου ούτε των συντάξεων» μετά τις σχετικές προτροπές του Πόουλ Τόμσεν από το ΔΝΤ, ενώ ξεκαθαρίζει επίσης πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση για νέα περαίωση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων.
Οπως έχουν γράψει «ΤΑ ΝΕΑ» και επιβεβαιώθηκε χθες από τον αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών, η κυβέρνηση προωθεί νέες ελαφρύνσεις στους φόρους ακινήτων ταυτόχρονα με την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών ακινήτων και την επέκταση του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού σε 7.000 περιοχές όπου σήμερα δεν εφαρμόζεται. Η «άσκηση» αυτή αναμένεται πως θα οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των εσόδων που θα βεβαιώνονταν εάν το τοπίο των συντελεστών φόρου στον ΕΝΦΙΑ και τις υπόλοιπες επιβαρύνσεις που συνδέονται με τα ακίνητα παρέμενε αμετάβλητο.
Μείωση συντελεστών
Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών όμως, παράλληλα με την προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στα νέα δεδομένα της αγοράς θα υπάρξει μείωση των συντελεστών υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ ώστε αφενός να μη σημειωθούν επιβαρύνσεις στα χαμηλά και μεσαία στρώματα και επιπρόσθετα να υπάρξουν πρόσθετες ελαφρύνσεις. Θεωρείται δεδομένο όμως ότι για βίλες σε περιοχές όπως το Πόρτο Χέλι, η Μύκονος, η Σαντορίνη αλλά και η Ανάβυσσος, όπου σήμερα δεν εφαρμόζεται σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού, η επέκταση του συστήματος θα οδηγήσει σε σημαντική αύξηση του ΕΝΦΙΑ, καθώς σήμερα παρατηρείται η στρέβλωση ακίνητα πολυτελείας να καταβάλλουν φόρο γκαρσονιέρας.
Ο αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε χθες ότι έως τον Μάιο του 2020 θα έχει ολοκληρωθεί η προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών και ανάλογα με τα αποτελέσματα «η άσκηση αυτή μπορεί να μας βοηθήσει να προχωρήσουμε σε μεγαλύτερη μείωση των συντελεστών για τους φόρους ακινήτων».
Η ίδια πηγή συμπλήρωσε πως «η αίσθηση είναι ότι θα προκύψει δημοσιονομικός χώρος ο οποίος θα αξιοποιηθεί επ’ ωφελεία των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων». Ανεπίσημες εκτιμήσεις ανεβάζουν τα έξτρα έσοδα τα οποία θα μπορούσαν να προκύψουν από τις αντικειμενικές αξίες έως και στα 400 εκατ. ευρώ, δημιουργώντας προσδοκίες για ισόποσες μειώσεις, καθώς η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους πως δεν επιδιώκει υπερπλεονάσματα και ο όποιος έξτρα δημοσιονομικός χώρος προκύπτει θα επιστρέφεται στην οικονομία και στην κοινωνία. Επί του παρόντος οι νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου Οικονομικών επικεντρώνονται στο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο «θα ψηφιστεί τον Νοέμβριο» και στο νομοσχέδιο με το οποίο θα ενεργοποιείται το σχέδιο «Ηρακλής» για τη μείωση των κόκκινων τραπεζικών δανείων.
Επαφές
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο αρμόδιος υφυπουργός Γιώργος Ζαββός είχαν κύκλο επαφών με εκπροσώπους επενδυτικών οίκων, τραπεζών και οίκων αξιολόγησης στην Ουάσιγκτον στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ και όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές εισέπραξαν πολύ θερμά σχόλια για το σχέδιο «Ηρακλής».
Η ψήφιση του σχετικού νόμου σε συνδυασμό με το κλείσιμο της τέταρτης μεταμνημονιακής αξιολόγησης βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας του υπουργείου Οικονομικών ώστε στις 4 Δεκεμβρίου στη συνεδρίαση του Eurogroup, στη βάση μιας θετικής έκθεσης των θεσμών, να δρομολογηθούν οι αποφάσεις αφενός για την αλλαγή χρήσης των κερδών από ANFAs και SMPs , αφετέρου για μείωση των στόχων πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021.
Στο πλαίσιο της επιτυχούς ολοκλήρωσης της τέταρτης αξιολόγησης άλλωστε, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει αποστείλει στους θεσμούς πλαίσιο προτάσεων για τη μείωση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τους ιδιώτες και κυρίως για τη δημιουργία συνθηκών αποτροπής δημιουργίας νέων οφειλών. Στόχος δεν είναι μόνο η μείωση του στοκ των 2,3 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου, ανέφερε ο αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, αλλά κυρίως η δημιουργία ενός μηχανισμού ώστε να μη δημιουργούνται νέα ληξιπρόθεσμα.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!