Μπορεί η σημερινή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους Περιφερειάρχες στο Μέγαρο Μαξίμου να είχε ως βασικό θέμα στην ατζέντα την ταχύτερη αξιοποίηση τον κονδυλίων του ΕΣΠΑ, όμως έγινε συζήτηση και για το προσφυγικό/μεταναστευτικό και στον κυβερνητικό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της κατάστασης.
Συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «η σημερινή κυβέρνηση ακολουθεί άλλη πολιτική. Αλλάξαμε το νόμο για το άσυλο και τον κάναμε πιο αυστηρό. Ακολουθούμε διαφορετική πολιτική στο ζήτημα της φύλαξης των συνόρων. Προχωράμε στη δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων ώστε να ελέγχουμε ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει» επεσήμανε.
Εκεί που εστίασε επίσης ο Πρωθυπουργός, ήταν στην αλληλεγγύη που πρέπει να επιδείξουν όλοι. Μην ξεχνάμε ότι το προηγούμενο διάστημα υπήρξαν έντονες αντιδράσεις κάποιων τοπικών κοινωνιών σε διάφορα σημεία της χώρας στα οποία επιχειρήθηκε να μετεγκατασταθούν πρόσφυγες και μετανάστες από τα νησιά του Αιγαίου.
«Δεν μεγεθύνουμε το πρόβλημα αλλά δεν το υποτιμούμε κιόλας», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ζήτησε από τους Περιφερειάρχες να δείξουν αλληλεγγύη προς τα νησιά. «Δεν γίνεται να δίνω μάχη και να ζητάω αλληλεγγύη από την Ευρώπη όταν δεν υπάρχει αλληλεγγύη μεταξύ μας», είπε χαρακτηριστικά.
Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, που συμμετείχε και αυτός στην σύσκεψη, είπε, μεταξύ άλλων, ότι «ποσοτικά, δεν είναι μεγάλο το ζήτημα. Κυρίως πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι Έλληνες είναι και αισθάνονται ασφαλείς». Ανέφερε δε ότι προσλαμβάνονται 400 συνοριοφύλακες στον Έβρο, 500 νέοι υπάλληλοι στις υπηρεσίες ασύλου στα νησιά και στην ενδοχώρα και 800 άτομα για τη φύλαξη των συνόρων στα νησιά και για τη φύλαξη των κέντρων.
Σχετικά με την στρατηγική της κυβέρνησης για τις Περιφέρειες, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι εφεξής θα υπάρχει σύνδεση των κονδυλίων με τη διαχειριστική επάρκεια, δηλαδή, οι Περιφέρειες που μετουσιώνουν εγκαίρως τις χρηματοδοτήσεις σε σωστά έργα θα βλέπουν αύξηση των αρμοδιοτήτων τους και αν εκτελούν επιτυχώς τα αυξημένα καθήκοντά τους θα επιβραβεύονται με διεύρυνση των πιστώσεων που τους αναλογούν.
Τονίστηκε επίσης η ανάγκη ενός νέου θεσμικού πλαισίου που θα ενισχύει τις αρμοδιότητες των Περιφερειών και θα ξεκαθαρίζει το πλαίσιο λειτουργίας μεταξύ κεντρικής διοίκησης, αποκεντρωμένης διοίκησης, Περιφέρειας και Δήμου.
Στη διάρκεια της συζήτησης αναπτύχθηκε γόνιμη συζήτηση για τον καλύτερο συντονισμό μεταξύ κεντρικής διοίκησης και Περιφερειών και κατατέθηκαν προτάσεις για την ταχύτερη απορροφητικότητα των κονδυλίων του ΕΣΠΑ.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!