Δώρο Πάσχα: Μέχρι τις 30 Ιουνίου θα πρέπει να καταβάλλουν ολόκληρο το δώρο Πάσχα στους εργαζόμενούς οι επιχειρήσεις που είτε έχει ανασταλεί η λειτουργία τους με εντολή δημόσιας αρχής είτε βάσει των ΚΑΔ του υπουργείου Οικονομικών πλήττονται από τις συνέπειες του κορονοϊού.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Dikaiologitika News αυτό θα προβλέπει σχετική νομοθετική ρύθμιση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων την οποία θα ανακοινώσουν σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης και Εργασίας Γιάννης Βρούτσης. Θα σημειώνεται μάλιστα ότι την περίοδο της αναστολής της επιχείρησης θα την καταβάλλει το κράτος προκειμένου οι εργαζόμενοι να μην έχουν καμία μείωση στο ποσό του δώρου Πάσχα.
Ωστόσο οι επιχειρήσεις που είναι ανοιχτές και δεν περιλαμβάνονται στους ΚΑΔ του υπουργείου Οικονομικών θα πρέπει να καταβάλλουν κανονικά το δώρο Πάσχα μέχρι την Μ. Τετάρτη 15 Απριλίου. Να σημειωθεί ότι οι επιχειρήσεις που δεν θα καταβάλλουν μέσα στις ημερομηνίες αυτές, 15 Απριλίου για όσες είναι ανοιχτές και δεν επηρεάστηκαν από τον κορωνοϊό και 30 Ιουνίου για τις επιχειρήσεις που πλήττονται θα έχουν τις σχετικές κυρώσεις.
Έτσι το Δώρο Πάσχα θα καταβληθεί κανονικά μέχρι την μεγάλη Τετάρτη για επιχειρήσεις όπως σούπερ μάρκετ, τροφίμων, φαρμακεία, φαρμακευτικές εταιρείες και γενικότερα όλες όσες δεν έχουν επηρεαστεί αρνητικά από τις συνέπειες του κορωνοϊού. Έτσι το δώρο Πάσχα θα καταβληθεί αργότερα από την Μεγάλη Τετάρτη μόνο για όσες επιχειρήσεις έχουν πληγεί με ανοιχτή ημερομηνία που θα επιλέξει ο εργοδότης και μέχρι τις 30 Ιουνίου.
Συνεπώς, οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις που έκλεισαν ή που βάσει ΚΑΔ πλήττονται δικαιούνται ολόκληρο το δώρο Πάσχα. Ωστόσο οι εργαζόμενοι που δεν έχουν συμπληρώσει στην εργασία τους το διάστημα από 1″η Ιανουαρίου μέχρι 30 Απριλίου γιατί για παράδειγμα έληξε η σύμβαση τους δικαιούνται αναλογία του Δώρου ανάλογα με το διάστημα που έχουν εργαστεί.
Συγκεκριμένα το δώρο Πάσχα είναι αναλογία ημερομισθίων από την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους μέχρι 30 Απριλίου επίσης του τρέχοντος έτους. Το διάστημα αυτό ο εργαζόμενος πληρώνεται τον μισό μισθό ή 15 ημερομίσθια αν πληρώνεται με ημερομίσθιο.
Όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου δικαιούνται να λάβουν από τον εργοδότη τους Δώρο Πάσχα.
Για τον υπολογισμό του ποσού του Δώρου Πάσχα λαμβάνεται υπ’ όψη ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών δηλαδή αν αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό.
Σε περίπτωση όμως που η σχέση εργασίας κάποιου μισθωτού με τον εργοδότη του, δεν είχε διάρκεια ολόκληρο το προαναφερόμενο χρονικό διάστημα που αναφέραμε είτε γιατί αποχώρησε οικιοθελώς από την εργασία του, είτε γιατί απολύθηκε, δικαιούται να λάβει αναλογία Δώρου η οποία υπολογίζεται ως εξής: Προκειμένου για αμειβόμενο με μισθό, ποσό ίσο με 1/15 του μισού μηνιαίου μισθού ή ένα ημερομίσθιο ανάλογα με το συμφωνημένο τρόπο αμοιβής, για κάθε 8 ημερολογιακές ημέρες. Σε περίπτωση που κάποιος εργαστεί λιγότερο από οκτώ ημέρες δικαιούται ανάλογο κλάσμα για Δώρο Πάσχα. Για το Δώρο Πάσχα αποδίδονται εισφορές υπέρ ΕΦΚΑ (ΙΚΑ) και Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών. Το Δώρο Πάσχα σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να καταβληθεί σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!