Όταν θα χαλαρώσουν τα περιοριστικά μέτρα, πολίτες και κράτους θα πρέπει να κάνουν κάποια συγκεκριμένα βήματα.
Με τον χρόνο να μετράει αντίστροφα πλέον για την 4η ημέρα του Μαΐου που θα σηματοδοτήσει την χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, η κουβέντα πλέον πηγαίνει στο πως θα γίνει αυτό και πως θα λειτουργούμε από εκείνη την ημέρα.
Σε αυτό λοιπόν αναφέρθηκε, ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος κατά την διάρκεια της φιλοξενίας του στον ΣΚΑΙ.
Όπως είπε λοιπόν, πολίτες και κράτος έχουν να κάνουν συγκεκριμένα πράγματα, προκειμένου η όλη κατάσταση να κυλήσει όσο το δυνατόν πιο ομαλά γίνεται και η μία χαλάρωση να διαδέχεται την άλλη, μετά από ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα…
Από την πλευρά του κόσμου τώρα, ο κ. Γώγος ουσιαστικά έθεσε τέσσερα βήματα…
1. Aπόσταση. Με αυτήν θα ζήσουμε για όσο χρειαστεί. Αν συνεχιστεί η ροη κρουσμάτων παγκοσμίως θα παραμείνει μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο.
2. Yγιεινή των χεριών
3. Όχι φιλιά και επαφές έτσι ώστε να αποφύγουμε την μετάδοση με τα σταγονίδια και το στόμα.
4. Μάσκες όταν είμαστε σε απόσταση λιγότερο από 2 μέτρα καθώς και οπουδήποτε υπάρχει συνωστισμός (σε μαγαζιά, σε υπηρεσίες, σε συγκοινωνίες, καφετέριες κλπ).
Επίσης επισήμανε ότι η υπερμετάδοση γίνεται όταν είμαστε σε κλειστούς χώρους (πχ το λεωφορείο που πήγε στους αγίους τόπους, το γηροκομείο, κλπ δηλαδή σε μέρη με μεγάλη συνάθροιση)
Το κράτος τώρα, που θα τσεκάρει κάθε ώρα και στιγμή την κατάσταση, προκειμένου να αποφευχθεί η παρεκτροπή, θα κάνει τα εξής…
1. Άμεση διάγνωση σε οποιοδήποτε βήχει ή κάνει πυρετό με στόχο να περιοριστούν τα κρούσματα.
2. Δειγματοληπτικοί έλεγχοι. Είναι έτοιμα μέχρι και λεωφορειακά έτσι ώστε να δούμε πόσοι άνθρωποι έχουν ανοσία.