Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων και στο Μαξίμου αναμένεται να “κλειδώσει” το πλάνο αλλά και το χρονοδιάγραμμα που θα ανακοινώσει τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός σε τηλεοπτικό του μήνυμα προς τον ελληνικό λαό.
Στα χέρια του Κυριάκου Μητσοτάκη βρίσκονται ήδη οι εισηγήσεις της επιστημονικής ομάδας του υπουργείου Υγείας, ενώ από νωρίς το πρωί ο πρωθυπουργός θα έχεις διαδοχικές τηλεδιασκέψεις με τους στενούς του συνεργάτες, τον Βασίλη Κικίλια, Νίκο Χαρδαλιά και τον Σωτήρη Τσιόδρα ο οποίος θα αναλύσει το σκεπτικό της εισήγησης των λοιμωξιολόγων, αλλά και με τους συναρμόδιους υπουργούς.
Τα όσα ανησυχητικά συμβαίνουν τα τελευταία 24ωρα στην κλινική στο Περιστέρι με την αύξηση των κρουσμάτων, μπορεί να προβλημάτισαν την κυβέρνηση αλλά ο προγραμματισμός δεν έχει αλλάξει. Στις 4 Μαΐου θα ξεκινήσει με αργά βήματα η έξοδος από την καραντίνα μετά από περίπου 40 ημέρες.
Στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκης και της επιστημονικής ομάδας είναι να κερδίσουν ένα ακόμη στοίχημα, αυτό της ομαλής επιστροφής στην κανονικότητα. Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας τόνισε πως το επόμενο διάστημα θα είναι ιδιαιτέρως κρίσιμο καθώς σημαντικό ρόλο θα παίξει η ατομική ευθύνη. “Έχει έρθει σιγά-σιγά η ώρα να χαλαρώσουμε, για αυτό το κάνουμε όλο αυτό, αλλά δεν θα χαλαρώσουμε τελείως και απότομα. Θα χαλαρώσουμε σταδιακά και ελεγχόμενα. Θα πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε σε επαγρύπνηση, να διατηρήσουμε την επιτυχημένη μας πορεία σαν χώρα, σαν λαός και σαν υγειονομικό σύστημα”
Ανοιχτό παραμένει το θέμα των σχολείων
Το μεγαλύτερο μέρος του παζλ για σταδιακής άρσης των μέτρων έχει ήδη συμπληρωθεί και το μόνο που απομένει είναι το ζήτημα των σχολείων. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ανοίξει όλες οι βαθμίδες, ωστόσο εκείνο που προβληματίζει κυρίως την επιστημονική ομάδα του υπουργείου Υγείας είναι τα παιδιά του δημοτικού.
Οι συγκεκριμένοι μαθητές δύσκολα θα μπορέσουν να τηρήσουν τα αυστηρά μέτρα υγιεινής που θα απαιτηθούν. Παρά το γεγονός πως οι συγκεκριμένες ηλικίες δεν κινδυνεύουν από τη νόσο, ωστόσο είναι πολύ πιθανό να γίνουν δορυφόροι του Κορονοϊού.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες στις 11 Μαΐου θα χτυπήσει το κουδούνι για τους μαθητές της Γ’ λυκείου, θα ακολουθήσουν τις επόμενες μέρες η Α΄ και Β’ λυκείου και στα τέλη του μήνα οι τάξεις του γυμνασίου. Στην περίπτωση που τελικά αποφασιστεί η επανέναρξη των μαθημάτων στο δημοτικό τότε αυτό αναμένεται να συμβεί τον Ιούνιο με την διάρκεια του σχολικού έτους να αυξάνεται μέχρι το τέλος του πρώτου μήνα του καλοκαιριού.
Έναρξη με λιανεμπόριο και κομμωτήρια
Η αρχή προς την μερική κανονικότητα θα γίνει με τα μικρά καταστήματα, τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής. Σειρά θα πάρουν μετά από περίπου 15 ημέρες οι δημόσιες υπηρεσίες – εφορίες, η κανονική λειτουργία των μέσω μεταφοράς και θα ακολουθήσουν οι καφετέριες και τα εστιατόρια τα οποία θα χρησιμοποιούν μόνο τους εξωτερικούς χώρους.
Παράλληλα θα καταργηθούν τα μηνύματα προς το 13033 καθώς θα υπάρξει άρση του απαγορευτικού των μετακινήσεων. Ωστόσο ερώτημα αποτελεί τι θα γίνει με τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες καθώς σε αυτές τις περιπτώσεις όλα δείχνουν πως η καραντίνα θα συνεχιστεί.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός αναμένεται εκτός από τις ανακοινώσεις των μέτρων θα αναφερθεί και στην επόμενα μέρα. Θα δώσει ένα περίγραμμα των οικονομικών επιπτώσεων από την κρίση θέτοντας τους στόχους προκειμένου η χώρα να βγει όσο το δυνατόν γρηγορότερα από την ύφεση.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα εμφανιστεί αισιόδοξος παρά την κρίση τονίζοντας πως η κυβέρνηση έχει κερδίσει τον σεβασμό και την εμπιστοσύνη των ευρωπαίων εταίρων οι οποίοι όλο αυτό το διάστημα μιλούσαν με ιδιαιτέρων θερμά λόγια για τον τρόπο που η ελληνική κυβέρνηση αντιμετώπισε την πανδημία.
Ωστόσο το μείγμα για την επιστροφή στην ανάπτυξη δεν αλλάζει γι’ αυτό το βάρος θα πέσει στις επενδύσεις και στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Μεγάλο “αγκάθι” αποτελεί ο τουρισμός από τον οποίο ανέμενε πολλά η κυβέρνηση για την αύξηση των κρατικών εσόδων, αλλά το πλήγμα από την πανδημία θα είναι ιδιαιτέρως σημαντικό με τις απώλειες να ξεπερνούν το 50%.
Ανησυχία για το Σαββατοκύριακο – Πρωτομαγιά με συνταγή Πάσχα
Οι πολύ καλές καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν αυτό το Σαββατοκύριακο έχουν σημάνει συναγερμό στην Πολιτική Προστασία, γι’ αυτό οι έλεγχοι αναμένεται να αυστηροί, ενώ μπλόκα θα υπάρχουν στους οδικούς άξονες που οδηγούν σε παραλίες. Εκείνο που ανησυχεί τους ειδικούς είναι να μην χαλάσει η καλή εικόνα που υπάρχει στην εξάπλωση της νόσου λίγα 24ωρα πριν αρχίσει η σταδιακή χαλάρωση των μέτρων.
Το τελευταίο δύσκολο εμπόδιο πριν βγούμε από την καραντίνα θα είναι το τριήμερο της πρωτομαγιάς. Η εισήγηση της Πολιτικής Προστασίας είναι να εφαρμοστούν τα αυστηρά μέτρα που υπήρχαν τις ημέρες του Πάσχα, με την επαναφορά της αύξησης των προστίμων και της αφαίρεσης των πινακίδων.
Επίσης η εισήγηση περιλαμβάνει μπλόκα της ΕΛ.ΑΣ σε πάρκα, στο παραλιακό μέτωπο, στον Υμηττό και τα διόδια, ενώ θα υπάρχουν 150 σημεία για περιπολίες. “Μέχρι τις 4 Μαΐου ο στόχος δεν αλλάζει, παραμένει ξεκάθαρος, παραμένει αδιαπραγμάτευτος. Συνεχίζουμε να μένουμε σπίτι για να μη συμβεί ο,τιδήποτε αναπάντεχο, απροσδόκητο, να μη συμβεί λάθος. Συνεχίζουμε να μένουμε σε επαγρύπνηση για να πάρουμε τις ζωές μας πίσω μια ώρα αρχύτερα” τόνισε ο Νίκος Χαρδαλιάς.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!