Τα στελέχη της κυβέρνησης, και ειδικότερα του οικονομικού επιτελείου, έχουν ήδη προαναγγείλει ότι δεν πρόκειται να συνεχιστεί ως είχε το πρόγραμμα επιδότησης με 800 ευρώ εργαζομένων σε αναστολή σύμβασης, αλλά μελετά άλλους τρόπους ενίσχυσης των επιχειρήσεων.
Στα “σκαριά” βρίσκεται κυβερνητικό σχέδιο για τη στήριξη των επιχειρήσεων και εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα ενόψει της αναμενόμενης σταδιακής άρσης της αναστολής λειτουργίας μιας σειράς κλάδων της οικονομίας.
Βασικός άξονας του σχεδίου αυτού, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει το capital.gr και προέρχονται από αρμόδια στελέχη του υπουργείου Εργασίας, θα είναι η κάλυψη ενός ποσοστού της ενδεχόμενης απώλειας του μισθού των εργαζομένων στις επιχειρήσεις οι οποίες θα ανοίξουν ξανά – ίσως και από τον επόμενο μήνα – ύστερα από σχεδόν δύο μήνες προσωρινού “λουκέτου” με κρατική εντολή λόγω κορωνοϊού.
Το κόστος ενός τέτοιου πλάνου δημόσιας επιδότησης μέρους της μισθοδοσίας των επιχειρήσεων που θα επαναλειτουργήσουν θα καλυφθεί από πόρους ύψους 1,4 δισ. ευρώ, τους οποίους έχει διασφαλίσει η ελληνική κυβέρνηση από το νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα “SURE”. Αντικείμενο του προγράμματος αυτού είναι η παροχή δανείων στις πληττόμενες από τον κορωνοϊό χώρες-μέλη της Ε.Ε. με στόχο την «υποστήριξη προσωρινών σχημάτων απασχόλησης» προκειμένου «να προστατευτούν θέσεις απασχόλησης», έτσι ώστε εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι «να αποφύγουν τον κίνδυνο της ανεργίας και της μείωσης του εισοδήματός τους».
Με άλλα λόγια η κυβέρνηση, αντλώντας δανειακές επιχορηγήσεις από το κοινοτικό πρόγραμμα “SURE”, θα μπορεί να αναλάβει μεταβατικά, δηλαδή στο πλαίσιο τής “βήμα το βήμα” επιστροφής της αγοράς σε μια κατάσταση σχετικής “ομαλότητας” (μετά την εν εξελίξει “καραντίνα”) να πληρώσει ένας μέρος του μισθού που, πιθανόν, θα χάσει ένας υπάλληλος μιας επιχείρησης μετά την επαναλειτουργία της, εφόσον συμφωνήσει με τον εργοδότη χαμηλότερο μισθό σε σχέση με εκείνον που είχε προ καραντίνας.
Έτσι, όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, αν, για παράδειγμα, μια επιχείρηση επαναλειτουργήσει, και μάλιστα υπό ορισμένους περιοριστικούς όρους, και συμφωνήσει, προσωρινά τουλάχιστον, με τον εργαζόμενό της, αντί για μισθό 1.000 ευρώ, να λάβει μισθό 500 ευρώ (π.χ. λόγω αλλαγής στους όρους της σύμβασής του), το κράτος θα μπορεί να καλύπτει ένα κομμάτι – κατά 50%, σύμφωνα με ένα σενάριο – του μισθού που θα χάσει ο εργαζόμενος. Σε αυτή την περίπτωση, το κράτος θα καταβάλει τα 250 ευρώ από τα 500 ευρώ που θα χάσει ο εργαζόμενος σε σχέση με το προ κορωνοϊού καθεστώς.
Στο πλαίσιο του ίδιου, σχεδιαζόμενου πακέτου στήριξης, εξετάζεται και το ενδεχόμενο κάλυψης από το κράτος και του αντίστοιχου μέρους των ασφαλιστικών εισφορών. Με βάση το παραπάνω παράδειγμα, το κράτος θα μπορούσε να αναλάβει τις εισφορές οι οποίες αντιστοιχούν στα 250 ευρώ, ενώ οι εισφορές που αντιστοιχούν στα 500 ευρώ που θα καταβάλει ο εργοδότης θα πληρωθούν από τον ίδιο μαζί με τον εργαζόμενο.
Συνεπώς, για τις επιχειρήσεις οι οποίες θα επαναλειτουργήσουν, έστω και με την εφαρμογή κάποιου (κατά περίπτωση) περιοριστικού πλαισίου, θα πάψει να ισχύει η αποζημίωση των 800 ευρώ για τους εργαζομένους των οποίων ανεστάλη η σύμβαση εργασίας, αλλά και η αποζημίωση των 800 ευρώ για τους εργοδότες με έως 20 άτομα προσωπικό.
Τι θα ισχύσει για όσους παραμείνουν κλειστοί
Ωστόσο, οι αποζημιώσεις προς τους υπό αναστολή εργαζομένους και τους εργοδότες με έως 20 άτομα προσωπικό θα συνεχίσουν να ισχύουν και τον Μάιο, εφόσον οι επιχειρήσεις αυτές παραμείνουν και τον επόμενο μήνα κλειστές.
Οι ενισχύσεις αυτές, σύμφωνα με το πιθανότερο σενάριο, θα αναπροσαρμοστούν, όμως, σε μηνιαία βάση (δηλαδή για 30 ημέρες).
Σε αυτή την περίπτωση, θα ανέλθουν στα 533 ευρώ και όχι στα 800 ευρώ, τα οποία καλύπτουν 45 μέρες.
Υπενθυμίζεται ότι η αποζημίωση των 800 ευρώ αφορούσε διάστημα 45 ημερών, από τα μέσα Μαρτίου έως τα τέλη Απριλίου. Συνεπώς, για διάστημα 30 ημερών θα αντιστοιχήσουν τα 2/3 των 800 ευρώ (δηλαδή 533 ευρώ). Για τις επιχειρήσεις, θα καλυφθούν οι εισφορές των υπό αναστολή εργαζομένων για έναν επιπλέον μήνα, υπολογισμένες επί των ονομαστικών αποδοχών τους. Επίσης, θα δοθεί παράταση και για τις εισφορές του Απριλίου. Έτσι, θα πρέπει να πληρωθούν τον ερχόμενο Νοέμβριο, αντί για τέλη Μαΐου.
Τι είναι το “SURE”
Το κοινοτικό πρόγραμμα “SURE” στόχο έχει, σύμφωνα με τις αποφάσεις της Ε.Ε., τον «περιορισμό της απότομης αύξησης των δημόσιων δαπανών» που αφορούν τη «διατήρηση της απασχόλησης».
Αφορά, συγκεκριμένα, «δάνεια», τα οποία «θα βοηθήσουν» τα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη «να καλύψουν τα κόστη τα οποία συνδέονται άμεσα με τη δημιουργία ή την επέκταση εθνικών προσωρινών σχημάτων εργασίας» και «άλλων παρόμοιων μέτρων τα οποία έχουν τεθεί σε εφαρμογή για τους αυτοαπασχολούμενους» λόγω της τρέχουσας κρίσης.
Πεποίθηση στις Βρυξέλλες είναι πως με αυτόν τον τρόπο «μπορεί να αποφευχθεί ένα προσωρινό σοκ λόγω περισσότερο σοβαρών και μακροχρόνιων αρνητικών συνεπειών στην οικονομία και την αγορά εργασίας». Επίσης, μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση των «οικογενειακών εισοδημάτων» και της «παραγωγικής ικανότητας», αλλά και του «ανθρωπίνου κεφαλαίου των επιχειρήσεων» και «συνολικά της οικονομίας».
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!