Η επόμενη ημέρα μετά και τη σταδιακή άρσης των μέτρων έναντι του κορωνοϊού βρίσκει τους επιτελείς στην κυβέρνηση και ειδικότερα το υπουργείο Τουρισμού να μελετά τρόπους, ώστε να αναχαιτιστούν οι οικονομικές συνέπειες στο ελληνικό τουριστικό προϊόν, με δεδομένη την έναρξη της νέας σεζόν από τον Ιούλιο.
Ήδη από την Παρασκευή, ο αρμόδιος υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, έσπευσε να επισημάνει ότι για τη φετινή, τουλάχιστον, περίοδο, θα αλλάξει ο τρόπος, με τον οποίο θα ταξιδεύουμε και θα κάνουμε διακοπές κι αυτό εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.
Υπενθυμίζεται πως η χώρας μας δεσμεύεται απολύτως ως προς τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα ισχύσουν, τα οποία συνέταξε η κυβέρνηση σε συνεργασία με την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων του ΕΟΔΥ.
Τα πρωτόκολλα αυτά έχουν ήδη παραδοθεί στους φορείς του τουρισμού για διαβούλευση και υποβολή προτάσεων από την πλευρά τους.
Οι εννέα βασικοί κανόνες
Τα κυριότερα σημεία των πρωτοκόλλων αυτών, σύμφωνα με όσα παρουσίασε ο κ. Θεοχάρης, περιλαμβάνουν τα εξής:
Για τις πτήσεις:
- Απαραίτητη προϋπόθεση για να επιβιβαστεί ένας επιβάτης από το εξωτερικό σε πτήση με προορισμό την Ελλάδα, είναι να έχει λάβει το αργότερο εντός των τελευταίων 72 ωρών πιστοποιητικό υγειονομικού χαρακτήρα ότι δεν είναι φορέας του κορωνοϊού. Χωρίς αυτό δεν θα γίνεται επιβίβαση.
- Η χωρητικότητα των πτήσεων από, προς και εντός της Ελλάδας θα είναι πλήρης, χωρίς να υπάρχουν κενές θέσεις, προκειμένου, όπως είπε, να είναι οικονομικά βιώσιμες οι αερομεταφορές
- Για πτήσεις έως τεσσάρων ωρών δεν θα σερβίρεται φαγητό στους επιβάτες, αλλά μόνο συσκευασμένα σνακ
- Οι τουρίστες θα αναχωρούν από τη χώρα χωρίς κανέναν έλεγχο, προκειμένου να μην έχουμε τον κίνδυνο εγκλωβισμού τους και παραμονής σε καραντίνα στην Ελλάδα, κάτι το οποίο θα αποτελούσε αντικίνητρο για την επιλογή της χώρας μας ως τόπου διακοπών.
Για τα καταλύματα:
- Το υπουργείο Τουρισμού θα μισθώσει ένα τουριστικό κατάλυμα σε κάθε τουριστική περιοχή της χώρας, το οποίο θα λειτουργεί ως «ξενοδοχείο καραντίνας», όπου θα μεταφέρονται τουρίστες που διαπιστώνεται ότι είναι φορείς του κορωνοϊού
- Κάθε ξενοδοχείο – τουριστικό κατάλυμα θα υποχρεωθεί να συμβληθεί με γιατρό, ο οποίος είτε διά ζώσης είτε με τηλεϊατρική θα διαπιστώνει εάν ένας τουρίστας πρέπει να υποβληθεί σε τεστ για κορωνοϊό. Τα τεστ για κορωνοϊό θα έχουν αποτέλεσμα το αργότερο εντός 6 ωρών, προκειμένου όποιος διαπιστώνεται θετικός να μεταφέρεται σε «ξενοδοχεία καραντίνας».
- Θα γίνει ειδική εκπαίδευση του προσωπικού κάθε ξενοδοχείου σε ειδικούς κανόνες υγιεινής
- Δεν θα υπάρχουν μπουφέδες στα ξενοδοχεία, αλλά μόνο σερβίρισμα, πλην ίσως των πολύ μικρών ξενοδοχείων
- Οι ξαπλώστρες θα είναι αραιωμένες και θα έχουν κάλυμμα μιας χρήσης για κάθε λουόμενο.
Το στοίχημα για τον Τουρισμό
Προφανώς, τα πιο δύσκολα ζητήματα σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών του κορωνοϊού, είναι αφενός η πιστή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, κάτι που ξεκαθάρισε ο κ. Θεοχάρης, μιλώντας στο CNNi, αφετέρου η ανάγκη οι τουρίστες να υποβάλλονται σε τεστ για τον Covid 19 στις χώρες αναχώρησής τους προς την Ελλάδα, κάτι που επεσήμανε ο ίδιος στη γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).
Το θέμα αυτό φαίνεται πως απασχολεί έντονα τόσο τη χώρα μας όσο και την Κύπρο, με τον κ. Θεοχάρη να βρίσκεται σε ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας με κυβερνητικά στελέχη και τουριστικούς παράγοντες στη Μεγάλονησο.
Ενδεικτικά, το Σάββατο ο κ. Θεοχάρης συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψη με θέμα τον Τουρισμό Ελλάδας-Κύπρου την επόμενη ημέρα της κρίσης του κορωνοϊού, η οποία πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία των ελληνικών τουριστικών γραφείων.
Σε αυτήν συμμετείχαν, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, συμμετείχαν ο Υφυπουργός Τουρισμού της Κύπρου, Σάββας Περδίος, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συνδέσμων Γραφείων Ταξιδίων και Τουρισμού (FedHATTA) Λύσανδρος Τσιλίδης, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (ΗΑΤΤΑ), Νικόλαος Κελαϊδίτης και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων Κύπρου (ACTA) Βασίλης Σταματάρης.
Η κύρια πρόταση αφορά στη δημιουργία συγκεκριμένων ταξιδιωτικών πακέτων κινήτρων, τόσο για Έλληνες όσο και για Κύπριους, για να ταξιδέψουν στην άλλη χώρα. Οι δύο χώρες είχαν την καλύτερη δυνατή συμπεριφορά και εξέλιξη όσον αφορά την επιδημία του Covid-19, έτσι το άνοιγμα των συνόρων τους προβλέπεται να γίνει σχετικά σύντομα και σχεδόν ταυτόχρονα, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.
Είναι σαφές ότι οι αριθμοί που θα επιτευχθούν με αυτές τις πρωτοβουλίες δεν θα είναι ιδιαίτερα μεγάλοι, λόγω των υγειονομικών και ταξιδιωτικών πρωτοκόλλων, όμως το παράδειγμα των δύο χωρών επιδιώκεται να λειτουργήσει ως κίνητρο και για άλλες χώρες, έτσι ώστε να στραφούν προς την Ελλάδα και την Κύπρο ως πρώτους προορισμούς μετά την επανεκκίνηση του ευρωπαϊκού και του παγκόσμιου τουρισμού.
Η στροφή προς τον εσωτερικό τουρισμό δεν είναι δυνατόν να κρατήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα στις χώρες που θα τον αποφασίσουν και η εξαιρετικά καλή επιδημιολογική εικόνα Ελλάδας και Κύπρου είναι πολύ σοβαρός παράγοντας για να προσελκύσει τους ταξιδιώτες άλλων χωρών, όπως υποστηρίζουν οι Έλληνες τουριστικοί πράκτορες.
Ο τελικός στόχος είναι το άνοιγμα των τουριστικών αγορών των δύο χωρών από και προς κάθε κατεύθυνση και σε αυτό έγινε δεκτό ότι θα συμβάλει σε πολύ μεγάλο βαθμό το να προταθούν λειτουργικά και εύκολα στην εφαρμογή τους πρωτόκολλα, αλλά και να σχεδιαστούν και πακέτα που θα περιλαμβάνουν και κάτι άλλο από την συνηθισμένη συνταγή του ήλιου και της θάλασσας, όπως για παράδειγμα εναλλακτικές μορφές τουρισμού στην ενδοχώρα.
Οι φορείς θα συνεργαστούν στενά μεταξύ τους και θα παραμείνουν σε συνεχή επαφή για να αναπτύξουν τα κριτήρια αυτής της προσπάθειας, τα οποία θα προωθήσουν στη συνέχεια στα δύο αρμόδια Υπουργεία για την αποδοχή και την υποστήριξή τους.
Η συγκεκριμένη συνάντηση ακολούθησε άλλες συναντήσεις και συζητήσεις μεταξύ των φορέων του κλάδου των τουριστικών γραφείων των δύο χωρών, κατά τις οποίες είχαν σχεδιαστεί με αδρές γραμμές προτάσεις για από κοινού δράσεις, οι οποίες μπορούν να συμβάλουν στην επανεκκίνηση του τουρισμού και στις δύο χώρες.
Οι εκπρόσωποι των δύο χωρών βλέπουν θετικά τις συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, και υποσχέθηκαν να πράξουν ό,τι είναι δυνατό από την πλευρά τους προκειμένου αυτές να υλοποιηθούν.
«Κλειδί» οι αποφάσεις της Κομισιόν για τα τουριστικά vouchers
Οι πρωτοβουλίες Ελλάδας και Κύπρου στο μέτωπο του Τουρισμού έρχονται λίγες μόλις ημέρες πριν από τις κρίσιμες αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το τουριστικό προϊόν στο σύνολο της Ευρώπης των 27.
Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Κομισιόν σχεδιάζει την επανεκκίνηση των ταξιδιών και του τουρισμού παρά τον κορωνοϊό. Ειδικότερα, τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μπορούσαν να εγγυηθούν κουπόνια για ταξίδια που ακυρώθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού και να αρχίσουν να αίρουν τους εσωτερικούς συνοριακούς περιορισμούς στην προσπάθεια να διασώσουν ένα μέρος της καλοκαιρινής τουριστικής περιόδου, θα πει την ερχόμενη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ο τουρισμός, που υπό κανονικές συνθήκες συμβάλλει σχεδόν στο ένα δέκατο του ΑΕΠ της ΕΕ, είναι από τους τομείς που έχουν πληγεί περισσότερο από την επιδημία. Η Γερμανία και άλλα κράτη-μέλη έχουν καλέσει για μια αναστολή των κανονισμών της ΕΕ που αναγκάζουν τις αποστραγγισμένες από ρευστό αεροπορικές εταιρείες και την ξενοδοχειακή βιομηχανία να προσφέρουν πλήρη αποζημίωση για πτήσεις και ταξίδια που έχουν ακυρωθεί αντί για κουπόνια για μελλοντικά ταξίδια.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πει στα κράτη μέλη να εγγυηθούν τα κουπόνια ώστε αυτά να γίνουν πιο ελκυστικά για τους πελάτες, σύμφωνα με έγγραφο στρατηγικής που έχει δει το πρακτορείο Reuters πριν από την επίσημη δημοσιοποίησή του που αναμένεται την Τετάρτη.
«Προκειμένου να δοθούν κίνητρα για τους επιβάτες και τους ταξιδιώτες ώστε να δεχθούν κουπόνια αντί αποζημίωσης, τα κουπόνια πρέπει να προστατεύονται από τη χρεωκοπία του εκδότη και να μπορούν να εξαργυρωθούν μέχρι το τέλος της ισχύος τους», αναφέρει το προσχέδιο του εγγράφου.
«Η προστασία από τη χρεοκοπία πρέπει να διασφαλίζεται στο εθνικό επίπεδο και τα κουπόνια με εγγύηση πρέπει να είναι προσβάσιμα σε όλους τους επιβάτες και τους ταξιδιώτες», προσθέτει.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πει επίσης στα 27 κράτη-μέλη να άρουν σταδιακά τους εσωτερικούς συνοριακούς περιορισμούς και να επανεκκινήσουν κάποια ταξίδια προκειμένου να βοηθήσουν τον δοκιμαζόμενο τουριστικό τομέα.
Ο τουρισμός αποφέρει κανονικά περίπου 150 δισεκατομμύρια ευρώ κάθε σεζόν από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο με περίπου 360 εκατομμύρια διεθνείς αφίξεις, σύμφωνα με την Επιτροπή.
Όμως τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης είναι τώρα κλειστά και αναμένεται να παραμείνουν έτσι για τα μη απαραίτητα ταξίδια τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Ιουνίου, βάσει ενός επείγοντος μέτρου που είχε ληφθεί προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού.
«Η ξενοδοχειακή βιομηχανία μας αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα», αναμένεται να πει η Κομισιόν προειδοποιώντας ότι 6,4 εκατ. θέσεις εργασίας μπορεί να χαθούν στον τομέα που έχει καταγράψει απώλειες εσόδων που ξεκινούν απο το 50% για τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια και φθάνουν το 90% για τις κρουαζιέρες και τις αεροπορικές εταιρείες.
Με τίτλο «Η Ευρώπη χρειάζεται ένα διάλειμμα», η τουριστική στρατηγική της Επιτροπής θα καλέσει για στοχευμένους περιορισμούς που θα αντικαταστήσουν μια γενική απαγόρευση των ταξιδιών και θα επιδιώξει μια σταδιακή άρση των εσωτερικών συνοριακών ελέγχων όπου η υγειονομική κατάσταση έχει βελτιωθεί.
«Μέχρι να είναι διαθέσιμο ένα εμβόλιο ή μια θεραπεία, οι ανάγκες και τα οφέλη του ταξιδιού και του τουρισμού πρέπει να σταθμιστούν έναντι των κινδύνων να διευκολυνθεί και πάλι η εξάπλωση του ιού… με πιθανό αποτέλεσμα μια επαναφορά των μέτρων περιορισμού», αναφέρεται στο προσχέδιο της Κομισιόν.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!