Ετοιμη εμφανίζεται η Ελλάδα να κεφαλαιοποιήσει τα οφέλη που έχει εισπράξει σε διεθνές επίπεδο από την έγκαιρη και επιτυχημένη διαχείριση της κρίσης της πανδημίας του κορωνοϊού. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει αβίαστα και σε ό,τι αφορά στην πορεία της ζήτησης από το εξωτερικό για την αγορά ακινήτων, καθώς όχι μόνο δεν έχει υποχωρήσει, όπως θα περίμενε κανείς, αλλά αντιθέτως κινείται και έντονα ανοδικά σε σχέση με το 2019.
Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι εισέρρευσαν στη χώρα 1,45 δισ. ευρώ για την απόκτηση ακινήτων από ξένους επενδυτές, μια αύξηση της τάξεως του 29,4% σε σχέση με το 2018, και το 1,128 δισ. ευρώ, ποσό που επίσης ήταν ρεκόρ.
Σύμφωνα με στοιχεία που επεξεργάστηκε το δίκτυο ηλεκτρονικών αγγελιών ακινήτων Spitogatos (www.spitogatos.gr), για λογαριασμό της «Κ», προκύπτει ότι κατά τον μήνα Απρίλιο, οι αναζητήσεις ακινήτων από ξένους υποψήφιους αγοραστές όχι μόνο δεν υποχώρησαν σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα, αλλά αντιθέτως εμφανίζονται και αυξημένες κατά 19,3%. Μάλιστα, προς το τέλος του μήνα, η άνοδος αυτή είχε αρχίσει να προσεγγίζει ακόμα και το 30%, δηλαδή έβαινε αυξανόμενη, τάση η οποία διατηρείται και κατά τις πρώτες ημέρες του Μαΐου. Οπως προκύπτει δηλαδή, το αγοραστικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό για την αγορά ακινήτων στην Ελλάδα εξακολουθεί να κινείται ανοδικά, σε μια πρωτόγνωρη συγκυρία όχι μόνο για την ελληνική αλλά και για την παγκόσμια οικονομία.
Τον Φεβρουάριο, προτού δηλαδή αρχίσουν να γίνονται ορατά τα σημάδια της πανδημίας διεθνώς, οι αναζητήσεις ακινήτων στην Ελλάδα κινούνταν με ετήσιο ρυθμό αύξησης της τάξεως του 20% σε σχέση με το 2019. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Spitogatos.gr, τον Μάρτιο καταγράφηκε πτώση κατά 20,5%, σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα, η οποία όπως φαίνεται, διαγράφηκε τον αμέσως επόμενο μήνα. Στο πλαίσιο αυτό, η θετική δημοσιότητα που εισέπραξε διεθνώς η Ελλάδα για την επιτυχή αντιμετώπιση του πρώτου αυτού κύματος του κορωνοϊού, φαίνεται πως διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο και στη θετική διάθεση των ξένων αγοραστών ακινήτων απέναντι στην ελληνική αγορά.
Οσον αφορά την προέλευση της ζήτησης από το εξωτερικό, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Spitogatos, η Γερμανία αποτελεί τη χώρα με τη μεγαλύτερη κινητικότητα, ενώ ακολουθούν, κατά σειράν, το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ, η Κύπρος και η Αυστραλία. Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι χώρες που εμφανίζονται στην κορυφή είναι κυρίως εκείνες που διαθέτουν ισχυρή ελληνική ομογένεια, ή είναι εύκολα προσβάσιμες (π.χ. ακόμα και οδικώς).
Εντύπωση προκαλεί και η απουσία της Κίνας όχι μόνο από τις πρώτες θέσεις των χωρών απ’ όπου καταγράφεται η μεγαλύτερη ζήτηση, αλλά και από την πρώτη 20άδα, ενώ πέρυσι βρισκόταν εντός των πρώτων 10 χωρών. Παρότι τα προηγούμενα χρόνια το πρόγραμμα Golden Visa είχε προσελκύσει μεγάλο αριθμό αγοραστών, φαίνεται πως η πανδημία θα βάλει «φρένο» στη σχετική κινητικότητα, τουλάχιστον για το 2020, λόγω και της δυσκολίας των μετακινήσεων.
Οι προορισμοί
Η γερμανική «πρωτιά» αντανακλά την κατακόρυφη βελτίωση της εικόνας της Ελλάδας, αλλά και το γεγονός ότι ανέκαθεν η Γερμανία ήταν από τους βασικούς «αιμοδότες» του ελληνικού τουρισμού και συνεπώς και της αγοράς εξοχικών κατοικιών. Παράλληλα, την τελευταία διετία, έχει ενισχυθεί και η προβολή των ελληνικών ακινήτων στη Γερμανία, μέσω της σχετικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας προώθησης Ferimmo. Στελέχη της τελευταίας αναφέρουν στην «Κ» ότι από τη γερμανική αγορά μεγαλύτερο ενδιαφέρον για αγορά ακινήτων καταγράφουν τόσο οι παραδοσιακά αγαπημένοι προορισμοί των Γερμανών, όπως η Κρήτη, η Πελοπόννησος, το Πήλιο, τα Επτάνησα (Κέρκυρα), όσο και νέες περιοχές όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, η Χαλκιδική, οι Κυκλάδες (Πάρος, Μύκονος, Τήνος) και τα Δωδεκάνησα (Ρόδος). Είναι χαρακτηριστικό ότι το τελευταίο οκτάμηνο η επισκεψιμότητα στην εν λόγω πλατφόρμα αυξήθηκε κατά 100%. Στη Ferimmo φιλοξενούνται πλέον πάνω από 23.000 αγγελίες ακινήτων στην Ελλάδα, ενώ τον τελευταίο χρόνο προστέθηκαν 12.000 νέες αγγελίες. Η εταιρεία συνεργάζεται με το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο και με τον Σύλλογο Μεσιτών Αθηνών/Αττικής.
Ασφαλώς, οι δυσκολίες που θα υπάρξουν φέτος στις μετακινήσεις τουριστών ή επενδυτών από χώρα σε χώρα, θα λειτουργήσουν ως τροχοπέδη στην ολοκλήρωση πολλών συναλλαγών, ιδίως από τη στιγμή που δεν είναι εφικτή η ηλεκτρονική αγοραπωλησία ακινήτων. Ωστόσο, όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς, σε πολλές περιπτώσεις θα γίνουν ενδεχομένως κάποια προσύμφωνα, τα οποία θα επισημοποιηθούν σε μεταγενέστερο χρόνο.
Ηδη, άλλωστε, εκκρεμεί η ολοκλήρωση αρκετών συναλλαγών που είχαν δρομολογηθεί, μέσω προσυμφώνων τους μήνες που προηγήθηκαν του ξεσπάσματος της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ενας ακόμα λόγος που έχει ωθήσει τους ξένους επενδυτές προς την Ελλάδα, ιδίως φέτος, είναι η δυσμενής θέση στην οποία βρίσκονται πλέον παραδοσιακές αγορές εξοχικής κατοικίας στη Μεσόγειο και στον ευρωπαϊκό Νότο γενικότερα, όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Γαλλία.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!