Τους άξονες του κυβερνητικού σχεδίου για την στήριξη του τουρισμού θα παρουσιάσει στις 6 το απόγευμα ο πρωθυπουργός με τηλεοπτικό του μήνυμα στον ελληνικό λαό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα περιγράψει την άσχημη εικόνα που επικρατεί τόσο στην χώρα μας όσο και την παγκόσμια οικονομία από την πανδημία, κάνοντας λόγο για μεγάλη ύφεση η οποία όμως σύντομα θα δώσει την θέση της στην ανάκαμψη που θα ξεκινήσει το 2021.
Παράλληλα θα αναφερθεί στο σημαντικό πλήγμα που έχει ήδη υποστεί ο τουρισμός που αποτελεί την βαριά βιομηχανία για την χώρα μας. Βασιζόμενος στο τρίπτυχο ρευστότητα, απασχόληση και φορολογία ο πρωθυπουργός θα ξεδιπλώσει την στρατηγική του για τη διάσωση των τουριστικών επιχειρήσεων και των θέσεων εργασίας. Στην συνέχεια οι υπουργοί Οικονομικών, Εργασίας και Τουρισμού θα εξειδικεύσουν τα μέτρα που θα ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Σχέδιο “ομπρέλα” για τουρισμό: Μείωση ΦΠΑ, κατάργηση τέλους διανυκτέρευσης, επίδομα σε εργαζόμενους
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και τις μεταφορές από το 24% στο 13%, αναστολή του τέλος διανυκτέρευσης, επιδότηση ξενοδοχειακών μονάδων ανάλογα με τις κλίνες που θα χρησιμοποιήσουν, επίδομα για τους εργαζομένους και μετά το τέλος της σεζόν, στήριξη των επιχειρήσεων που δεν θα μπορέσουν να ανοίξουν και επέκταση του κοινωνικού τουρισμού μέχρι τον Οκτώβριο.
Παράλληλα θα επιδοτηθούν οι ακτοπλοϊκές γραμμές για τα δρομολόγια προς τα ακριτικά νησιά προκειμένου να διορθωθεί η ζημιά καθώς τα πλοία θα ταξιδεύουν λόγω της νόσου με πληρότητα 50%.
Μέτρα προστασίας
Επίσης θα ανακοινωθούν μια σειρά από μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας και την αποφυγή της διασποράς του κορονοϊού. Σε κάθε τουριστική περιοχή θα υπάρχει ξενοδοχείο αναφοράς που θα χρησιμοποιηθεί στην περίπτωση που υπάρξουν κρούσματα.
Σε κάθε τουριστικό κατάλυμα θα υπάρχει γιατρός, ενώ θα ενισχυθούν και τα κέντρα υγείας των νησιών, τα οποία χωρίζονται, σε μικρή, μεσαία και μεγάλη επικινδυνότητα, ανάλογα με το πόσο ενισχυμένες είναι οι δομές που υπάρχουν.
Παράλληλα τα κλινοσκεπάσματα και οι πετσέτες θα αλλάζουν καθημερινά, το πρωινό θα σερβίρεται σε μπουφέ αλλά οι πελάτες θα κατεβαίνουν σταδιακά στην αίθουσα για να αποφευχθεί ο συνωστισμός, ενώ κανόνες θα υπάρξουν και για την λειτουργία της πισίνας.
Άνοιγμα ξενοδοχείων και αεροδρομίων
Την 1η Ιουνίου θα ανοίξουν τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας και στις 10 Ιουνίου θα πάρουν σειρά τα εποχιακά καταλύματα, τα οποία σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό θα άνοιγαν την 1η Ιουλίου. Η πολύ καλή επιδημιολογική εικόνα που επικρατεί στην χώρα μας έκαναν τους λοιμωξιολόγους να ανάψουν το πράσινο φως προκειμένου να λειτουργήσουν 20 μέρες νωρίτερα.
Το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος θα αρχίσει να μπαίνει σε κανονικούς ρυθμούς στις 15 Ιουνίου και την 1η Ιουλίου θα ανοίξουν τα περιφερειακά αεροδρόμια. Το μόνο που απομένει είναι τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα ισχύσουν για την άφιξη των τουριστών που θα έρθουν από χώρες που έχουν πληγεί σημαντικά από τον κορονοϊό.
Ενίσχυση οδικού τουρισμού
Η κυβέρνηση ποντάρει στην ενίσχυση του οδικού τουρισμού καθώς βλέπει πως οι τουρίστες αποφεύγουν να ταξιδέψουν με το αεροπλάνο και επιλέγουν ως μέσο το αυτοκίνητο που θεωρείται υγειονομικά πιο ασφαλές. Στην Ελλάδα, άλλωστε, σχεδόν τα 10 από τα 30 εκατομμύρια επισκέπτες επισκέπτονται οδικώς την χώρα μας επιλέγοντας κυρίως τη Βόρεια, Κεντρική και Δυτική Ελλάδα, τονώνοντας τις τοπικές οικονομίες. Παράλληλα υπάρχουν συνομιλίες προκειμένου να εκδοθούν ταξιδιωτικές οδηγίες με χώρες που έχουν την ίδια επιδημιολογική εικόνα με την Ελλάδα, όπως το Ισραήλ και την Αυστρία.
Άλλωστε στην τετραμερή τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες μεταξύ της Ελλάδας της Βουλγαρίας της Σερβίας και της Ρουμανίας, αποφασίστηκε το άνοιγμα των συνόρων την 1η Ιουνίου. Οι προτάσεις περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την άφιξη των τουριστών από τις συγκεκριμένες χώρες με την συμπλήρωση μιας απλής βεβαίωσης. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν σε συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στη Βουλγαρία μεταξύ των αρχηγών των τεσσάρων κρατών.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!