Να μην μείνει κανείς εργαζόμενος χωρίς εισόδημα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Αυτός είναι ο στόχος του νέου πλαισίου στήριξης της εργασίας που μπαίνει σε εφαρμογή από τις αμέσως επόμενες ημέρες. Μετά την ψήφιση της σχετικής τροπολογίας, αναμένεται η έκδοση των σχετικών υπουργικών αποφάσεων ώστε να περάσουν στο στάδιο της υλοποίησης. Το σχέδιο “πατάει” σε τέσσερις επιμέρους πυλώνες οι οποίοι έχουν κοινό στόχο να μην υπάρξουν απολύσεις:
1. Αντί ο εργοδότης να διώξει εργαζόμενο, να του ζητήσει να εργαστεί για λιγότερες ώρες. Ο εργοδότης θα μειώσει κατά 34% το δικό του κόστος ενώ ο μισθός του εργαζόμενου θα μειωθεί -παρά τις μειωμένες ώρες εργασίες- το πολύ κατά 16,5%. Ο υπουργός Εργασίας υπολόγισε τη μείωση στις καθαρές αποδοχές αποδοχές από 16,5% έως και…0% με τη μηδενική απώλεια να αφορά σε αυτούς που και σήμερα αμείβονται με τον κατώτατο μισθό. Πρακτικά, κανένας εργαζόταν προ κορονοϊού με μειωμένο ωράριο δεν θα βάζει στην τσέπη του λιγότερα από 550 ευρώ καθαρά.
2. Περίπου 80.000 εργαζόμενοι εποχικής απασχόλησης κυρίως στον τουρισμό, είναι υποχρεωτικό να επαναπροσληφθούν από τους εργοδότες τους. Αν όμως οι τελευταίοι δεν μπορούν να τους αξιοποιήσουν (γιατί θα έχουν μειωμένες κρατήσεις είτε γιατί δεν θα ανοίξουν καν τις τουριστικές μονάδες) θα μπορούν να τους βάζουν σε καθεστώς αναστολής. Αυτό σημαίνει ότι θα αμείβονται με 534 ευρώ και πλήρη ασφαλιστική δικαιώματα παρά το γεγονός ότι δεν θα εργάζονται.
3. Για τους εποχικούς υπαλλήλους που δεν υπάρχει υποχρέωση επαναπρόσληψης, θα καταβάλλεται επίδομα ανεργίας για επιπλέον τρεις μήνες. Αυτοί, θα αμείβονται με 360 έως 400 ευρώ μέσω του επιδόματος ανεργίας.
4. Ο τέταρτος πυλώνας έχει να κάνει με την παράταση του προγράμματος αναστολής συμβάσεων εργασίας μέχρι και το τέλος Ιουλίου. Και πάλι η αμοιβή θα διαμορφώνεται στα 534 ευρώ ανά μήνα.
Όπως πάντως προκύπτει από αυτούς τους τέσσερις πυλώνες πολλές δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι θα κληθούν να ζήσουν τους επόμενους μήνες με αποδοχές που θα κυμαίνονται από 360 ευρώ τον μήνα έως και 550 ευρώ τον μήνα. Αυτό, αναμένεται να επηρεάσει τη ζήτηση.
To πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ θα λειτουργήσει για το χρονικό διάστημα από 15.06.2020 έως 15.10.2020. Οι επιχειρήσεις – εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που εντάσσονται στο μηχανισμό “ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ”, σύμφωνα με τις οριζόμενες προϋποθέσεις, μπορούν να προβαίνουν για έναν ή περισσότερους μήνες, εντός του χρονικού διαστήματος του μηχανισμού, σε μείωση του χρόνου εβδομαδιαίας εργασίας μέχρι και 50%, μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων τους, που έχουν εξαρτημένη σχέση εργασίας πλήρους απασχόλησης κατά την ημερομηνία δημοσίευσης του υπό ψήφιση νομοσχεδίου. Στους εργαζόμενους, καταβάλλεται στους εργαζόμενους των επιχειρήσεων-εργοδοτών που εντάσσονται στον μηχανισμό, οικονομική ενίσχυση βραχυχρόνιας εργασίας σε ποσοστό 60% επί των καθαρών αποδοχών των εργαζομένων που αντιστοιχούν στο χρόνο κατά τον οποίο δεν εργάζονται καθώς και αναλογία του επιδόματος αδείας και του επιδόματος Χριστουγέννων έτους 2020, υπολογιζόμενα επί της οικονομικής ενίσχυσης βραχυχρόνιας εργασίας που ανέρχεται στο 60% των μειωμένων αποδοχών των εργαζομένων. Αναπληρώνεται από τον κρατικό προϋπολογισμό η διαφορά, που προκύπτει, σε περίπτωση που οι καθαρές αποδοχές, μετά την ανωτέρω προσαρμογή υπολείπονται του καθαρού νομοθετημένου κατώτατου μισθού ή ημερομισθίου. Επιβάλλεται στις επιχειρήσεις – εργοδότες, που κάνουν χρήση του μηχανισμού, η υποχρέωση να μην προβούν σε καταγγελία των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων που εντάσσονται σε αυτόν καθώς και να διατηρήσουν τους ονομαστικούς μισθούς αυτών κατά το χρονικό διάστημα ένταξής τους.
Για τους εποχικά εργαζόμενους που έχουν δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης προβλέπονται τα εξής: Οι εργοδότες-επιχειρήσεις που επαναπροσέλαβαν εργαζόμενους, οι οποίοι απασχολήθηκαν κατά το έτος 2019, με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας, σε κύρια και μη κύρια ξενοδοχειακά και τουριστικά καταλύματα εποχικής λειτουργίας, κατά τη θερινή τουριστική περίοδο του έτους 2020 έχουν δικαίωμα από 1.06.2020 έως 30.09.2020 να θέσουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας μέρους ή του συνόλου του προσωπικού της επιχείρησης. Οι εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τίθενται σε αναστολή είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού. Το ανωτέρω μέτρο καταλαμβάνει και τους εργαζόμενους-οδηγούς τουριστικών λεωφορείων.
1. να ανακαλέσουν οριστικά την αναστολή συμβάσεων εργασίας μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων, με βάση το ποσοστό πληρότητας για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και τις επιχειρήσεις τουριστικών λεωφορείων και
2. να μην προβούν σε καταγγελία των συμβάσεων εργασίας και σε περίπτωση πραγματοποίησής της, αυτή είναι άκυρη.
Οι συμβάσεις εργασίας των ανωτέρω εργαζομένων επιχειρήσεων- εργοδοτών, που δεν θα επαναλειτουργήσουν τίθενται σε αναστολή και οι εργαζόμενοι αυτοί είναι δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού, το ύψος της οποίας ορίζεται στο ποσό των 534 ευρώ για κάθε μήνα αναστολής της σύμβασης εργασίας.
Για τους εποχικά εργαζόμενους χωρίς δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης προβλέπονται τα εξής: Καταβάλλεται μηνιαία έκτακτη αποζημίωση ποσού ίσου προς το τελευταίο μηνιαίο επίδομα ανεργίας που έλαβαν, στους εποχικά εργαζόμενους του τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου, που απασχολήθηκαν κατά το έτος 2019, με πλήρη ή μερική απασχόληση, και για τους οποίους δεν υπάρχει υποχρέωση επαναπρόσληψης, εφόσον έλαβαν τακτική επιδότηση ανεργίας, διάρκειας τριών μηνών και πέντε (5) ημερών, εντός του διαστήματος από τον Σεπτέμβριο 2019 και έως το Φεβρουάριο 2020. Η αποζημίωση καταβάλλεται για τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο 2020, εφόσον οι ανωτέρω δικαιούχοι παραμένουν εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (Ο.Α.Ε.Δ.) για το αντίστοιχο διάστημα.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!