Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε στις 2 μετά τα μεσάνυχτα η πολύωρη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τους επικεφαλής των Θεσμών Γιούνκερ – Ντράγκι- Λαγκάρντ, τον Κλάους Ρέγκλινγκ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης και τον πρόεδροτου Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Κανένας από τους συμμετέχοντες δεν έκανε την παραμικρή δήλωση – γεγονός που υποδηλώνει την κρισιμότητα της κατάστασης.
Η συνάντηση θα συνεχισθεί σήμερα στις 11, με στόχο να επιτευχθεί σύγκλιση απόψεων πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup.
Σήμερα ουσιαστικά μέσα σε μερικές ώρες θα πρέπει να γίνουν όσα δεν έγιναν σε πέντε μήνες. Ουσιαστικά μετά και την σύσκεψη του Α. Τσίπρα με τους επικεφαλής των Θεσμών το Eurogroup θα λάβει προτάσεις τις οποίες μέσα σε δύο με τρεις ώρες θα πρέπει να έχει εγκρίνει ώστε να πάει με θετική πρόταση στη Σύνοδο Κορυφής που ξεκινάει στις 17:00 ο πρόεδρος Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Πολλοί ωστόσο αναφέρουν ότι το σημερινό Eurogroup δεν θα είναι το τελευταίο καθώς οι δύο πλευρές έχουν ακόμη πολλές διαφορές και ο χρόνος δεν επαρκεί.
Ξημερώματα πια και η κυβέρνηση διαμηνύει ότι το κείμενο των πέντε σελίδων των Θεσμών δεν γίνεται αποδεκτό και πως εμμένει στις θέσεις της.
Ο λόγος και πάλι στα τεχνικά κλιμάκια που συνεδριάζουν από τις 07:00 το πρωί ώστε να βρεθεί μια γέφυρα μεταξύ των δύο πλευρών.
Επί της ουσίας ζητούνται ισοδύναμα αλλά και μέτρα ώστε να κλείσει η διαφορά περίπου 600 εκατομμυρίων ευρώ που μπορεί όμως να φτάνει ως και το 1 δισ. εάν το ΔΝΤ επιμείνει σε ορισμένα θέματα.
Εάν όλα πάνε καλά στις 10:00 ο Α. Τσίπρας θα έχει ξανά συνάντηση με τους επικεφαλής των Θεσμών στις 10:00 το πρωί ώστε να κλείσουν όποια ανοιχτά θέματα σε πολιτκό επίπεδο με στόχο να υπάρξει τελικό κείμενο που θα μελετηθεί στο Eurogroup και θα πάρει την έγκριση των υπουργών Οικονομικών το μεσημέρι.
Η ελληνική πλευρά φάνηκε τα ξημερώματα ωστόσο να αποχωρεί εκνευρισμένη από το τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Ο Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνάντηση με τους προέδρους των Θεσμών ελάχιστα λεπτά μετά τις 02:00 τα ξημερώματα αποχώρησε χωρίς να κάνει κάποια δήλωση. Κάποιοι κύκλοι μιλούν μάλιστα για αιφνιδιασμό της κυβέρνησης καθώς οι Θεσμοί έδειξαν άκαμπτοι στις απαιτήσεις τους.
Παρά την επιβεβαίωση της πολιτικής βούλησης των ηγετών μέσω της Συνόδου Κορυφής για επίτευξη λύσης και την αποδοχή της ελληνικής πρότασης ως βάσης συζήτησης από το Eurogroup, η αναπομπή του ζητήματος σε τεχνικό επίπεδο στους Θεσμούς οδηγησε σε «έμφραγμα»,
Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι εξετάζεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο και το σενάριο αποχώρησης του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα, ενδεχομένως με ενεργοποίηση της ρήτρας πρόωρης αποπληρωμής των δανείων του. Σε αυτό το σενάριο ανθίσταται ακόμα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αλλά εκτιμάται ότι θα ενεργοποιηθεί για την αποφυγή Graccident.
Ο Αλέξης Τσίπρας έχει ζητήσει και νέα έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, στην οποία ωστόσο δεν φαίνεται να συναινεί η Άνγκελα Μέρκελ.
Την ίδια ώρα ωστόσο “βλέπουν” ότι εάν δεν υπάρξει συμφωνία έως το Σάββατο, τότε η Ελλάδα δεν θα λάβει τα απαιτούμενα χρήματα, προκειμένου να αντεπεξέλθει στις δανειακές της υποχρεώσεις. Αυτός είναι και ο μεγάλος φόβος και έτσι έχει πυκνώσει ο χρόνος της διαπραγμάτευσης.
“Έως την Δευτέρα, η συμφωνία πρέπει να έχει εγκριθεί τόσο από το ελληνικό, όσο και από το γερμανικό κοινοβούλιο” τονίζεται χαρακτηριστικά.
Τα αγκάθια της διαπραγμάτευσης:
Οι δανειστές ζητούν έσοδα στο 1% του ΑΕΠ από τον ΦΠΑ, ενώ η ελληνική πλευρά ανέβασε τον πήχη ως το 74%
Το ΔΝΤ επιμένει να πάει και η εστίαση στο 23% του ΦΠΑ
Οι δανειστές επιμένουν οι αλλαγές στον ΦΠΑ να έρθουν από 1η Ιουλίου
Παράλληλα η πλευρά των δανειστών επιμένει να υπάρξει προκαταβολή φόρου 100% σε όλες τις επιχειρήσεις και τις ατομικές, αλλά και φορολόγηση 28% στα κέρδη των επιχειρήσεων.
Απαιτούν εδώ και τώρα ισοδύναμα για να μην υπάρξει η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στα Ασφαλιστικά Ταμεία, αλλά και πλήρης εξάλειψη των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, μαζί με κατάργηση ή αντικατάσταση του ΕΚΑΣ ως το 2017.
Σε επίπεδο εισφορών οι δανειστές βάζουν τον πήχη στο 6% στις εισφορές υγείας των συνταξιούχων, ενώ απαιτούν και κατάργηση όλων των εισφορών υπέρ τρίτων.
Αντιστάσεις εντός και εκτός
Προβλήματα υπάρχουν και στο εσωτερικό της κυβέρνησης με τον Γιάνη Βαρουφάκη να αρνείται να υπογράψει μια συμφωνία με έντονα υφεσιακά μέτρα και δραματική αύξηση των εσόδων από νέους φόρους.
Προβλήματα υπάρχουν όμως και εντός της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης, με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να παραμένει «μπλαντέρ». παίζοντας ταυτόχρονα το ρόλο του ισορροπιστή.
Αντιθέτως στην κατεύθυνση της επίτευξης συμφωνίας ακόμα και με αυξημένο πολιτικό και κοινωνικό κόστος πιέζουν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης και και ο υπουργός Οικονομίας Γ.Σταθάκης.
Διαφορές απόψεων και αντιπαραθέσεις εξακολουθούν να υπάρχουν και μεταξύ των Θεσμών. Διαφορετικές προσεγγίσεις υπάρχουν για τη φορολόγηση των επιχειρήσεων και τη μείωση του μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο.
Προγραμματισμένες εκρήξεις
Οι αντιδράσεις του Αλέξη Τσίπρα, όπως αυτές διαρρέονται, με στόχο τη δημιουργία κλίματος, είναι ενδεικτικές της έντασης των διαπραγματεύσεων αλλά και της διάστασης απόψεων με τους Θεσμούς.
Ο πρωθυπουργός δείχνει να επανέρχεται στη σκληρή στάση εκτιμώντας πλέον ότι οι τοποθετήσεις των δανειστών είτε στοχεύουν να δυναμιτίσουν τη συμφωνία, είτε εξυπυρετούν εγχώρια διαπλεκόμενα συμφέροντα. Αυτά φέρεται να είπε ο πρωθυπουργός σε συνεργάτες του, όπως διέρρευσε στα media κυβερνητική πηγή.
Ανοιχτά ζητήματα
-Δεν έχει συμφωνηθεί αμοιβαία αποδεκτή διατύπωση για το ζήτημα του χρέους
– Δεν έχει υπαρξει ακόμη συμφωνία για το θέμα της παράτασης. Οι Ευρωπαίοι προτείνουν τρίμηνη επιμήκυνση και η ελληνική πλευρά ζητά τουλάχιστον εξάμηνο
– Διαφωνία υπάρει και για το χρόνο έναρξης ισχύος της απόφασης για κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. Αν δεν ικανοποιηθεί η απαίτησή τους να ισχύσει από 1ης Ιουνίου, οι Ευρωπαίοι ζητούν ισοδύναμα αντισταθμιστικά μέτρα
– Η απόκλιση για το δημοσιονομικό κενό ανέρχεται στα 600 εκατ. ευρώ
– Παραμένει η διαφορά για τον ΦΠΑ στην εστίαση. Στο 23% ζητούν να ανέβει οι πιστωτές με το επιχείρημα ότι με την αύξησή του στο 13% χάθηκαν 200 εκατ.ευρώ
– Οι δανειστές συζητούν το ενδεχόμενο κατάργησης του ΕΚΑΣ εφ’ όσον υπάρξει εξορθολογισμός -σύμφωνα με τις διατυπώσεις των εταίρων- των υψηλών συντάξεων