Τα νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα είναι 11, συνολικά ανέρχονται σε 4.012, σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ.
Από αυτά τα 11 κρούσματα, μόλις τα 2 εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας.
Αναλυτικότερα:
– δυο κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
– τρία εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,
– τρία κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης,
– δύο κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,
– ένα στην περιφερειακή ενότητα Καρπάθου
Οι νεκροί είναι 196, αφού το τελευταίο 24ωρο έχει καταγραφεί ένας νέος θάνατος, που όμως δεν έχει συμπεριληφθεί στην ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, αφού ο ασθενής κατέληξε μετά τις 15:00. Οι διασωληνωμένοι ασθενείς είναι 12.
Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ
Σήμερα ανακοινώνουμε 11 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 2 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου τις χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 4012, εκ των οποίων το 54.7% αφορά άνδρες.
1112 (27.7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2051 (51.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
12 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 58 ετών. 2 (16.7%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 75.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 124 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 1 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 195 θανάτους συνολικά στη χώρα. 63 (32.3%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Η συνεχιζόμενη αύξηση των κρουσμάτων από τις εισόδους της χώρας εξακολουθεί να προβληματίζει τους επιδημιολόγους με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να προχωρήσει σε νέα μέτρα στα χερσαία σύνορα.
Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος οι έλεγχοι θα αφορούν και τους Έλληνες και τους ομογενείς πολίτες.
Από τα μεσάνυχτα της Τρίτης προς Τετάρτη 22 Ιουλίου έως και την Τρίτη 4 Αυγούστου 2020, η είσοδος στην Ελληνική Επικράτεια για ουσιώδεις μετακινήσεις επιτρέπεται μόνο από τα συνοριακά σημεία ελέγχου Κακκαβιάς, Κρυσταλλοπηγής, Ευζώνων, Προμαχώνα, Νυμφαίας και Κήπων.
Στέλιος Πέτσας
Οι Έλληνες πολίτες, όσοι έχουν άδεια παραμονής, οι κάτοχοι Ειδικού Δελτίου Ταυτότητας Ομογενούς υποχρεούνται και αυτοί να συμπληρώνουν το Passenger Locator Form (PLF) στην ηλεκτρονική διεύθυνση https:// travel.gov.gr καθώς και την ηλεκτρονική προαναγγελία σύντομης μετακίνησης, στην ίδια διεύθυνση.
Οι εργάτες γης, σε περίπτωση που βρίσκονται στη χώρα και εξέλθουν της Ελληνικής Επικράτειας πριν από τις 4 Αυγούστου 2020, δεν θα έχουν ξανά το δικαίωμα εισόδου μέχρι νεωτέρας.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάλεσε τους Έλληνες πολίτες να μην επισκέπτονται αυτό το διάστημα τις βαλκανικές χώρες που είναι επιδημιολογικά επιβαρυμένες.
“Η Ελλάδα είναι – και θα παραμείνει – μια υγειονομικά ασφαλής χώρα.
Πήραμε – και θα παίρνουμε όποτε χρειαστεί – με αίσθημα ευθύνης κάθε απαραίτητο μέτρο, ακούγοντας πάντα τη γνώμη των ειδικών.” δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Αύριο η ενημέρωση από τον Ν. Χαρδαλιά
Επανέρχεται την Τρίτη αύριο 1 το μεσημέρι η ενημέρωση από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά. Την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι έλεγχοι για τα μέτρα προστασίας.
Το διάστημα από τις 17 Ιουλίου μέχρι και σήμερα, διενεργήθηκαν από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, την Ελληνική Αστυνομία και την Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή 2.884 έλεγχοι σε όλη την Ελλάδα, διαπιστώθηκαν παραβάσεις σε 144 περιπτώσεις, επιβλήθηκαν 161 πρόστιμα ύψους 38.250 ευρώ και διοικητικές κυρώσεις αναστολής λειτουργίας 30 ημερών συνολικά.
Εμβόλιο Οξφόρδης: Μεγάλες ελπίδες μετά τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα
Το εμβόλιο της Οξφόρδης οδήγησε στην παραγωγή αντισωμάτων και λευκών αιμοσφαιρίων που μπορούν να καταπολεμήσουν τον κορονοϊό.
Το εμβόλιο της Οξφόρδης κατά του κορανοϊού που αναπτύχθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει προκαλέσει μια ισχυρή ανοσολογική απόκριση κατά τις ανθρώπινες δοκιμές, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα στο ιατρικό περιοδικό The Lancet.
Πιο συγκεκριμένα, μελέτες που έγιναν σε περίπου 1.077 άτομα έδειξαν ότι το εμβόλιο της Οξφόρδης οδήγησε στην παραγωγή αντισωμάτων και λευκών αιμοσφαιρίων που μπορούν να καταπολεμήσουν τον κορονοϊό.
Τα ευρήματα είναι πολύ ελπιδοφόρα, αλλά είναι ακόμη πολύ νωρίς για να μάθουμε αν αυτό είναι αρκετό για να προσφέρει προστασία και βρίσκονται σε εξέλιξη μεγαλύτερες δοκιμές.
Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ήδη παραγγείλει 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου.
Οι ερευνητές της Οξφόρδης, σε συνεργασία με τον φαρμακευτικό γίγαντα AstraZeneca, αποκαλούν το πειραματικό τους εμβόλιο ChAdOx1 nCoV-19. Συνδυάζει γενετικό υλικό από τον κορανοϊό με έναν τροποποιημένο αδενοϊό που είναι γνωστό ότι προκαλεί λοιμώξεις στους χιμπατζήδες.
Ο καθηγητής Adrian Hill, διευθυντής του Ινστιτούτου Jenner του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, δήλωσε στο CNBC τη Δευτέρα ότι η ισχυρή ανοσοαπόκριση σημαίνει ότι το εμβόλιο είναι πιο πιθανό να παρέχει προστασία από τον ιό, αν και τίποτα δεν είναι εγγυημένο. Είπε ότι οι επιστήμονες ελπίζουν να ξεκινήσουν ανθρώπινες δοκιμές στις Ηνωμένες Πολιτείες τις επόμενες εβδομάδες.
“Χρησιμοποιούμε μία δόση και δύο δόσεις του εμβολίου”, είπε στο “Worldwide Exchange”. “Φαίνεται ότι και οι δύο δίνουν χρήσιμες ανοσολογικές αντιδράσεις παρόλο που μετά από δύο δόσεις βλέπουμε ισχυρότερες ανοσολογικές αντιδράσεις. θα παρακολουθούνται αυτά τα άτομα και θα ξεκινήσουν δοκιμές αλλού. Ας ελπίσουμε στις ΗΠΑ τις επόμενες εβδομάδες. ”
Το πιθανό εμβόλιο από την Οξφόρδη είναι ένα από τα τουλάχιστον 100 που αναπτύσσονται σε όλο τον κόσμο για το Covid-19, το οποίο έχει μολύνει περισσότερους από 14 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και έχει σκοτώσει τουλάχιστον 606.206, σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins.
Τουλάχιστον 23 από αυτά τα εμβόλια βρίσκονται ήδη σε δοκιμές σε ανθρώπους, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Την περασμένη εβδομάδα, η εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna κυκλοφόρησε πολλά υποσχόμενα δεδομένα σχετικά με την πιθανή δοκιμή εμβολίων με κορονοϊό, λέγοντας ότι δημιούργησε μια “ισχυρή” ανοσοαπόκριση. Αυτή η δοκιμή περιελάμβανε 45 υγιείς συμμετέχοντες και διεξήχθη από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας.
REUTERS
Η AstraZeneca συνεργάζεται με βιομηχανικούς εταίρους για την παραγωγή και διανομή 2 δισεκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου της Οξφόρδης, ανέφερε τον Ιούνιο.
Η φαρμακοβιομηχανία αυξάνει την παραγωγή, ενώ οι δοκιμές βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη, έτσι ώστε το εμβόλιο να μπορεί να διανεμηθεί δημόσια όσο το δυνατόν νωρίτερα εάν λειτουργεί, σύμφωνα με τον Richard Hatchett, CEO του Coalition for Epidemic Preparedness Innovations, ο οποίος συνεργάζεται με την AstraZeneca για την παραγωγή του φαρμάκου.
Ενώ τα δεδομένα της Οξφόρδης είναι πολλά υποσχόμενα, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι παραμένουν ερωτήματα σχετικά με το πώς ανταποκρίνεται το ανθρώπινο σώμα μόλις μολυνθεί από τον ιό. Οι απαντήσεις, λένε, μπορεί να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη εμβολίων, συμπεριλαμβανομένης της ταχύτητας διάδοσης στο κοινό.
Ένα κρίσιμο ερώτημα μεταξύ των επιστημόνων είναι αν τα αντισώματα που παράγονται ως απάντηση στο Covid-19 προσφέρουν προστασία έναντι της μόλυνσης ξανά.
Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι τα αντισώματα παρέχουν κάποιο βαθμό προστασίας από τη λήψη του Covid-19, αλλά δεν μπορούν να το πουν αυτό οριστικά από τότε που ο ιός ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά μόλις πριν από έξι μήνες. Δεν έχει μελετηθεί σε βάθος και ορισμένοι ασθενείς φαίνεται να έχουν μολυνθεί ξανά μετά την ανάρρωση από το Covid-19.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!