Στη διάψευση των προσδοκιών της γενικής διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρ. Λαγκάρντ, προχωρά η κυβέρνηση, καθώς δεν πρόκειται, όπως έχει ήδη επιβεβαιωθεί από κυβερνητικά στελέχη, να καταβάλλει τη δόση των 1,53 δισ. ευρώ.
«Προσδοκώ πως, το αργότερο, μέχρι το βράδυ της Τρίτης 30 Ιουνίου η Ελλάδα θα κατορθώσει να καταβάλλει τη δόση στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο», είχε δηλώσει το βράδυ του Σαββάτου η Κρ. Λαγκάρντ… όμως οι προσδοκίες της διαψεύστηκαν.
Η ενοποιημένη δόση των 1,53 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ είχε προκύψει από τη συγχώνευση των τεσσάρων δόσεων – σε μια ενιαία – που όφειλε για τον μήνα Ιούνιο προς το Ταμείο η Ελλάδα.
Η κυβέρνηση είχε καταθέσει το αίτημα για ενοποίηση των δόσεων στις 4 Ιουνίου, ήτοι τη μέρα που έπρεπε να δοθεί η εντολή για την πληρωμή της πρώτης από τις τέσσερις δόσεις προς το Ταμείο.
Τελικά η δόση δεν πληρώνεται, όμως αυτό λίγο δείχνει να απασχολεί την κυβέρνηση.
Άλλωστε το ΔΝΤ έχει ήδη διαμηνύσει πως η καθυστέρηση της εξόφλησης της δόσης από την πλευρά κυβέρνησης δεν συνιστά χρεοκοπία, αλλά ληξιπρόθεσμη οφειλή.
Τι είναι λοιπόν μια ληξιπρόθεσμη οφειλή μπροστά στη νέα πραγματικότητα της Ελλάδας, με την επιβολή capital controls στις τράπεζες, τη μηδενική ρευστότητα της οικονομίας και τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις ενόψει του δημοψηφίσματος της Κυριακής;
Για την ελληνική κυβέρνηση σίγουρα η αποπληρωμή του ΔΝΤ δεν συνιστά προτεραιότητα.
Άλλωστε ανώτατα κυβερνητικά στελέχη διεμήνυαν σε κάθε ευκαιρία πως, αν πρέπει να επιλέξουν ανάμεσα στην καταβολή μισθών και συντάξεων και την αποπληρωμή του ΔΝΤ, θα επέλεγαν σίγουρα το πρώτο.
Τι φέρνει η επόμενη μέρα μιας ληξιπρόθεσμης οφειλής στο ΔΝΤ;
«Εάν δεν πληρωθεί η δόση, η Ελλάδα παραμένει μέλος του ΔΝΤ, διασφαλίζει την πρόσβασή της στην τεχνογνωσία και τις παρεχόμενες υπηρεσίες του Ταμείου, αλλά δεν μπορεί να λάβει νέα κεφάλαια, μέχρις ότου εξοφληθούν οι οφειλές», έχει ήδη καταστήσει σαφές η Κρ. Λαγκάρντ.
Κατά τις πληροφορίες, το ΔΝΤ δεν προτίθεται να χορηγήσει περίοδο χάριτος στην Ελλάδα, παρά το γεγονός πως αυτό είναι κάτι που προβλέπεται από το καταστατικό του.
Για τους τεχνοκράτες της Ουάσιγκτον έχει από καιρό κριθεί πως η περίπτωση της Ελλάδας εμφανίζει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και για τον λόγο αυτό αντιμετωπίζεται ως ξεχωριστή περίπτωση.
Μετά την απόφαση της μη καταβολής της δόσης η Ελλάδα περνάει τυπικά σε καθεστώς αθέτησης πληρωμής και η Κρ. Λαγκάρντ οφείλει να ενημερώσει για τις εξελίξεις το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου.
Ελλάδα και ΔΝΤ συνεργάζονται καθαρά σε τυπικό επίπεδο και ο επανακαθορισμός της «σχέσης» τους κρίνεται επιβεβλημένος.
Οι τόκοι υπερημερίας θα αρχίσουν να «τρέχουν», ενώ όσο ο καιρός θα περνά, οι επιπτώσεις από μια αθέτηση πληρωμής θα αυξάνεται.
Σε ορίζοντα 18 μηνών η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει την ψήφο της στο ΔΝΤ, ενώ στους 24 μήνες είναι πιθανή η αποβολή της από τα μέλη του Ταμείου.
Όμως, όλες αυτές οι επιπτώσεις περνούν σε δεύτερη μοίρα, καθώς η Ελλάδα δοκιμάζει αντοχές απέναντι στην πρωτόγνωρη κατάσταση των capital controls.