Πρεμιέρα αναμένεται να κάνει ο χάρτης υγειονομικής ασφάλειας, τα αποκαλυπτήρια του οποίου θα γίνουν στην επίσημη ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα από τον Νίκο Χαρδαλιά. Η επίσημη πρώτη θα γίνει παρουσία του Κυριάκου Πιερρακάκη ο οποίος θα παρουσιάσει και θα εξηγήσει τις ψηφιακές δυνατότητες του χάρτη.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο χάρτης υγειονομικής ασφαλείας που θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα covid19.gov.gr θα ενημερώνει τους πολίτες για τα μέτρα ανά περιοχή. Στην ουσία θα πρόκειται για έναν ψηφιακό χάρτη της Ελλάδας ο οποίος θα αποτυπώνει τα μέτρα περιορισμού που είναι σε ισχύ των εν ανά δημοτική και περιφερειακή ενότητα της χώρας.
Ο πολίτης θα μπορεί με τον κέρσορα του “ποντικιού” του να πατήσει επάνω σε μια περιοχή και να δει πόσα κρούσματα έχουν εντοπισθεί στην περιοχή και σε τι καθεστώς μέτρων βρίσκεται αυτή. Ο χάρτης θα ενημερώνεται κάθε φορά που αλλάζουν οι αποφάσεις ανά περιοχή για την καταπολέμηση της υγειονομικής κρίσης.
Εφαρμογή που θα αναγνωρίζει το στίγμα και θα ενημερώνει για τα μέτρα στην περιοχή
Παράλληλα, ο χάρτης θα συνοδεύεται και από εφαρμογή, η οποία θα αξιοποιεί το στίγμα τοποθεσίας της συσκευής του εκάστοτε πολίτη και θα τον ενημερώνει για το το ισχύει στην τοποθεσία που βρίσκεται όσον αφορά τα μέτρα κατά της πανδημίας του κορονοϊού, πχ για τον αν θα πρέπει εκεί που βρίσκεται να φορά μάσκα σε εξωτερικό χώρο ή όχι.
Σύμφωνα με όσα είχε προαναγγείλει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ο χάρτης υγειονομικής ασφαλείας και προστασίας θα περιλαμβάνει τέσσερα επίπεδα προληπτικών μέτρων και κανόνων για κάθε περιφερειακή ενότητα της χώρας, χωρίζοντας την χώρα σε περιοχές με υψηλό και χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο.
Πως θα καθορίζονται τα επίπεδα
Ειδικότερα, ο χάρτης θα περιλαμβάνει τέσσερα επίπεδα ετοιμότητας. Κάθε δημοτική και περιφερειακή ενότητα της χώρας θα μπαίνει σε ένα από αυτά ανάλογα με τα περιοριστικά μέτρα και τους κανόνες που ισχύουν σε αυτές. Όπως είχε αποκαλύψει ο κ. Χαρδαλιάς, το επίπεδο 1 θα είναι η “ετοιμότητα”, το επίπεδο 2 “επιτήρηση”, το επίπεδο 3 η “αυξημένη επιτήρηση” και το επίπεδο 4 “αυξημένου κινδύνου”.
Ο καθορισμός του επιπέδου ετοιμότητας θα εξαρτάται από την αυξανόμενη ή μειούμενη τάση επιδημιολογικών μεγεθών όπως ο αριθμός κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους ή ο δείκτης πληρότητας των κλινών σε κάθε περιοχή. Πρακτικά, μια επιβαρυμένη περιοχή από κρούσματα στην οποία παράλληλα είναι ψηλά ο δείκτης πληρότητας του τοπικού συστήματος υγείας θα μπαίνει στο επίπεδο 4 που είναι αυτό του αυξημένου κινδύνου. Αν βελτιώνεται η εικόνα της πανδημίας στην περιοχή θα πηγαίνει στο επίπεδο 3 ή σε όποια άλλο επίπεδο που επιτρέπουν τα νέα δεδομένα.
Τα 4 επίπεδα ετοιμότητας και τα μέτρα ανά επίπεδο
Στο covid19.gov.gr έχουν αναρτηθεί τα προληπτικά μέτρα που αφορούν κάθε επίπεδο και ορίζουν τι ισχύει για τη χρήση μάσκας, τις συναθροίσεις, τα ωράρια καταστημάτων, αλλά και τα σχολεία και τα ΜΜΜ.
Παρόλα αυτά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μιλώντας στον ΣΚΑΪ, σήμερα όχι μόνο απέκλεισε και μάλιστα κατηγορηματικά το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων την Παρασκευή, αλλά άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να διευρυνθεί ως τη μία μετά τα μεσάνυχτα το ωράριο των καταστημάτων εστίασης.
Όταν ρωτήθηκε σχετικά για τα νέα μέτρα, απάντησε μονολεκτικά: Όχι! (δεν θα υπάρξουν).
Η ερώτηση στον κ. Πέτσα τέθηκε με αφορμή ρεπορτάζ στον Τύπο, στα οποία αναφέρεται ότι ο κόκκινος συναγερμός που έχει σημάνει στην Αττική επισπεύδει την ανακοίνωση νέων μέτρων.
Όπως εξήγησε ο κ. Πέτσας, τα μέτρα που εφαρμόζουμε τώρα είναι πάρα πολλά. “Το να φορτώνουμε συνεχώς μέτρα τον πληθυσμό και να μη φροντίζουμε για την πιστή τήρησή τους, θα είναι προβληματικό και ενδεχομένως μπούμερανγκ.”
Για τη χρήση μάσκας
Αναφερόμενος στο θέμα της χρήσης των μασκών ο κ. Πέτσας εμφανίστηκε επιφυλακτικός με τη γενικευμένη χρήση μάσκας, τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους. Μάλιστα σημείωσε πως υπάρχει κίνδυνος να υπάρχει κόπωση στους πολίτες που φορούν τη μάσκα τους σε εσωτερικούς χώρους, εάν απαιτηθεί και η χρήση έξω. Το αποτέλεσμα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος θα ήταν να μην φορούν τη μάσκα γενικά.
Ο κ. Πέτσας επανέλαβε πάντως ότι η Ελλάδα τα πηγαίνει πολύ καλύτερα από άλλες χώρες, παρά τα αυξανόμενα κρούσματα. Η Ελλάδα έχει μια αύξηση κρουσμάτων όπως και οι άλλες χώρες τελευταία είπε, αλλά παραμένει σταθερή.
“Στην Αττική υπάρχει μια πίεση, όμως αυξάνονται οι ΜΕΘ.”
Ανησυχούν ιδιαίτερα οι ειδικοί
Χθες Πέμπτη, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε 436 νέα περιστατικά και έξι νέους θανάτους (συνολικός αριθμός από την αρχή της επιδημίας 430). Στην Αττική εντοπίστηκαν 219 κρούσματα, ενώ αυξημένος ήταν χθες και ο αριθμός των περιστατικών που εντοπίστηκαν στη Θεσσαλονίκη (33). Σε Ιωάννινα, Κοζάνη, Πέλλα, Κιλκίς και Εύβοια καταγράφηκε διψήφιος αριθμός κρουσμάτων.
Με ραντεβού
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την Καθημερινή, στη δύσκολη μάχη για την αντιμετώπιση της πανδημίας το υπουργείο Υγείας “ρίχνει” τις δημόσιες μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της χώρας. Από την ερχόμενη Δευτέρα 103 Κέντρα Υγείας και 42 περιφερειακά ιατρεία, ανά την Ελλάδα, θα δέχονται κατόπιν ραντεβού ασθενείς που έχουν συμπτωματολογία η οποία παραπέμπει σε COVID-19.
Ειδικά για την Αττική, από τη Δευτέρα θα ξεκινήσουν να δέχονται ύποπτα για κορονοϊό περιστατικά 14 Κέντρα Υγείας: 8 στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής (Κ.Υ. Αλεξάνδρας, Αμαρουσίου, Καλλιθέας, Ηλιούπολης, Ζωγράφου, Ραφήνας, Καλυβίων, Πατησίων) και 6 στην 2η Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς και Αιγαίου (Περιστερίου, Καμινίων, Δραπετσώνας, Ελευσίνας, Σαλαμίνας, Βάρης).
Τα Κέντρα Υγείας θα λειτουργούν σε 24ωρη βάση, ή σε δύο βάρδιες από τις 7 το πρωί έως τις 10 το βράδυ. Τα ραντεβού μπορούν να προγραμματίζονται είτε μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας ραντεβού (e-ραντεβού της ΗΔΙΚΑ), όπου υπάρχει πλέον ένδειξη για ιατρείο COVID-19, είτε με τους πενταψήφιους αριθμούς όπως ισχύει σήμερα, είτε με απευθείας επικοινωνία με το Κέντρο Υγείας.
Στόχος είναι να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Οπως δήλωσε χθες ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας που επισκέφθηκε το Κέντρο Υγείας Περιστερίου, η συγκεκριμένη παρέμβαση είναι σημαντική, καθώς “θα στηρίξει και θα δώσει ανάσες και στα νοσοκομεία μας, κυρίως τα νοσοκομεία αναφοράς που έχουν πάρει το μεγαλύτερο βάρος της προσπάθειας μέχρι τώρα, σε ό,τι έχει να κάνει με τον κορονοϊό”.
Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, διευκρίνισε ότι η διαδικασία είναι δυναμική και θα προστίθενται συνεχώς νέα Κέντρα Υγείας που πληρούν τις προϋποθέσεις. Είναι ενδεικτικό ότι επιπλέον 58 Κέντρα Υγείας θα δέχονται ύποπτα για κορωνοϊό περιστατικά από τις 15 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, με την παρέμβαση αυξάνονται και οι ημερήσιες δυνατότητες διενέργειας τεστ των μονάδων Υγείας της Αττικής. Οπως ανέφερε, “αυτή τη στιγμή, ο ημερήσιος μέσος όρος τεστ που γίνεται στα νοσοκομεία της Αττικής είναι περίπου 1.000. Εμείς αυξάνουμε τη δυναμικότητα κατά 500 και μπορεί κάποιος να αναλογιστεί τη βοήθεια που θα δώσουμε στα νοσοκομεία και ειδικά στα νοσοκομεία αναφοράς”.
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!