Σε μια σειρά από σημαντικές συσκέψεις του κεντρικού οικονομικού πυρήνα την Τετάρτη εξετάστηκαν οι εξελίξεις στο ελληνικό ζήτημα και ορίστηκαν οι στρατηγικές με ορίζοντα το δημοψήφισμα της Κυριακής.
Η ΕΚΤ δίνει χρόνο με ασφυξία
Αμετάβλητο άφησε, και χθες το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας το ανώτατο όριο δανεισμού των ελληνικών τραπεζών μέσω του Μηχανισμού Έκτακτης Ρευστότητας.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η ΕΚΤ παραμένει έτοιμη να επανεξετάσει την κατάσταση όποτε κριθεί αναγκαίο.
Πάντως η σημερινή απόφαση αναμένεται να οξύνει το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές τράπεζες ακόμη και μετά την επιβολή περιορισμών στην ανάληψη μετρητών.
Ο χρησμός του EFSF την Παρασκευή με το βλέμμα στην Κυριακή
Eισήγηση στα κράτη μέλη της ευρωζώνης να μην κάνουν χρήση αλλά να επιφυλαχθούν των δικαιωμάτων τους απέναντι στην Ελλάδα μετά την αθέτηση των δανειακών της υποχρεώσεων προς το ΔΝΤ, έκανε σήμερα και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) Κλάους Ρέγκλινγκ, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές.
Όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, ο επικεφαλής του EFSF πρότεινε να μην ζητήσουν την άμεση εξόφληση του δανείου προς την Ελλάδα αλλά να διατηρήσουν το δικαίωμα τους να ενεργήσουν σε μεταγενέστερο στάδιο, χωρίς να προσδιορίζει το χρονικό διάστημα.
Τέλος, η εν λόγω εισήγηση αναμένεται να επισημοποιηθεί την Παρασκευή κατά τη συνεδρίαση του ΔΣ του EFSF.
Και η Moody’s στον χορό
Υπενθυμίζεται ότι χθες ο οίκος αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας Moody’s υποβάθμισε το μακροπρόθεσμο κρατικό αξιόχρεο της Ελλάδας σε Caa3 (από Caa2) με αρνητική προοπτική, λόγω των “κινδύνων” που συνδέονται με τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος. Το βραχυπρόθεσμο αξιόχρεο παρέμεινε αμετάβλητο και παραμένει Not Prime (NP).
Η ενέργεια αυτή του οίκου αφορά τα αξιόγραφα που διακρατεί ο ιδιωτικός τομέας, σύμφωνα με την ανακοίνωση του οίκου.
“Η ανακοίνωση του δημοψηφίσματος δημιουργεί έναν επιπρόσθετο κίνδυνο, πιο πιεστικό για τους ιδιώτες πιστωτές”, ανέφερε ο οίκος.
Το ξεκαθάρισμα της Λαγκάρντ
Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε σήμερα ότι η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει σε οικονομικές μεταρρυθμίσεις πριν οι ευρωπαίοι εταίροι της χώρας εξετάσουν την απομείωση του δημοσίου χρέους της.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, η Λαγκάρντ ερωτήθηκε τι κατά τη γνώμη της πρέπει να προηγηθεί: οι δεσμεύσεις της Αθήνας για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων ή η ελάφρυνση του χρέους της από τα κράτη μέλη της ευρωζώνης.
“Δοθέντος του πού βρισκόμαστε, υποψιάζομαι ότι θα ήταν πολύ προτιμότερο να δούμε μια σοβαρή πρωτοβουλία για την προώθηση μεταρρυθμίσεων και έπειτα από αυτό να ακολουθήσει η άλλη πλευρά”, μειώνοντας το ελληνικό χρέος, απάντησε η Λαγκάρντ.
Η κυβέρνηση της Ελλάδας καλούσε τους τελευταίους μήνες να υπάρξει συμφωνία για την απομείωση του χρέους της στις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ, πριν ανακοινώσει το δημοψήφισμα.
Ερωτηθείσα πώς αξιολογεί με την αξιοπιστία της ελληνικής κυβέρνησης, η Κριστίν Λαγκάρντ απάντησε “δεν έχουμε καμία επιλογή όσον αφορά το ποιος εκπροσωπεί μια χώρα. Αντιμετωπίζουμε όλες τις εκλεγμένες κυβερνήσεις… ως θεμιτούς εταίρους μας στις διαπραγματεύσεις”.
Εξάλλου η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για την πιο πρόσφατη πρόταση της Αθήνας.
“Έχουμε λάβει τόσες πολλές ‘τελευταίες’ προτάσεις, που έχουν επικυρωθεί, ακυρωθεί, αλλάξει, τροποποιηθεί, τις τελευταίες ημέρες, που είναι ιδιαίτερα αβέβαιο ποια θα είναι η τύχη αυτής της τελευταίας πρότασης” της Αθήνας, έκρινε η Κριστίν Λαγκάρντ.
“Υπάρχει μια δημοκρατική διαδικασία η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, και νομίζω ότι αυτό θα συμβάλλει ευελπίστως να υπάρξει περισσότερη σαφήνεια, λιγότερη αβεβαιότητα για το τι θέλει ο ελληνικός λαός, και πόσο κύρος διαθέτει η ελληνική κυβέρνηση”, είπε ακόμη η Λαγκάρντ ερωτηθείσα για το δημοψήφισμα της Κυριακής.
Μετά την Κυριακή…
Η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup που εξέτασε τη νέα ελληνική πρόταση, παραπέμπει τις αποφάσεις για μετά το δημοψήφισμα της Κυριακής.
Οι Ευρωπαίοι υποστήριξαν ότι η ελληνική πρόταση είναι στη σωστή κατεύθυνση, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, μετά την έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, διάρκειας μιας ώρας.
«Οι Ευρωπαίοι είπαν ότι η ελληνική πρόταση είναι στη σωστή κατεύθυνση, αλλά ζητούν περισσότερα στοιχεία ως προς το δημοσιονομικό αποτέλεσμα της πρότασης» ανέφερε επίσης ο υπουργός Οικονομικών.