Με τα κρούσματα να βρίσκονται σταθερά σε τετραψήφια επίπεδα και το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) να παραμένει στο κόκκινο, η κυβέρνηση είναι αναγκασμένη να βρει άμεσες λύσεις για την αποσυμπίωση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού.
Ωσστόσο, οι ευχάριστες ειδήσεις από το μέτωπο του εμβολίου, μετά και τις ανακοινώσεις των Pfizer – BioNTech, επιτάσσουν και την οργάνωση ενός σχεδίου για την επόμενη ημέρα, η οποία θα περιλαμβάνει μαζικούς εμβολιασμούς, με στόχο το χτίσιμο της ανοσίας του γενικού πληθυσμού.
Το Σάββατο, μάλιστα, πραγματοποιήθηκε ειδική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία του πρωθυπουργού, όπου εξετάστηκε το σχέδιο για την όσο δυνατόν ταχύτερη και δικαιότερη κατανομή των εμβολίων.
25 εκατ. δόσεις
Η προμήθεια των εμβολίων θα γίνει στη βάση των συμβάσεων, των οποίων έχει ήδη υπογράψει η Ευρωπαϊκή Ένωση, με διάφορες φαρμακευτικές εταιρείες, όπως οι Pfizer, Biontech, AstraZeneca, Sanofi και Johnson&Johnson.
Συνολικά, η Ε.Ε. θα προμηθευτεί 1,1 δισεκατομμύριο δόσεις, από τις οποίες οι 25 εκατομμύρια αντιστοιχούν στην Ελλάδα, αριθμός ικανός να καλύψει το σύνολο του ελληνικού πληθυσμού. Υπενθυμίζεται ότι κατά πάσα πιθανότητα, για την απόκτηση ανοσίας θα απαιτούνται τουλάχιστον δύο δόσεις.
Πώς θα γίνει ο εμβολιασμός
Αυτή τη στιγμή, το υπουργείο Υγείας εργάζεται πυρετωδώς για την προετοιμασία των υποδομών, οι οποίες θα αφορούν τη μεταφορά, την αποθήκευση και τη διανομή των 25 εκατομμυρίων δόσεων.
Ο εμβολιασμός δε, ο οποίος θα ξεκινήσει στις αρχές του νέου έτους, θα πραγματοποιηθεί μέσω 1.018 κέντρων σ’ όλη την Ελλάδα. Πρόκειται για νοσοκομεία, κέντρα υγείας κι άλλες υποδομές τις πρωτοβάθμιας υγείας. Δεν αποκλείεται μάλιστα, να υπάρξουν και κινητά συνεργεία, τα οποία θα εμβολιάζουν τις ιδιαίτερως ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.
Ποιοι έχουν προτεραιότητα
Με βάση το σχέδιο, το οποίο εκπονείται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού, προτεραιότητα θα έχει το υγειονομικό προσωπικό, δηλαδή γιατροί και νοσηλευτές, και εν συνεχεία οι ευπαθείς ομάδες. Θα ακολουθήσει σταδιακά ο υπόλοιπος πληθυσμός.
Ο εμβολιασμός θα γίνεται απολύτως δωρεάν για όλους, ενώ δεν θα είναι υποχρεωτικός. Παρ’ όλα αυτά θα υπάρξει εκτεταμένη εκστρατεία ενημέρωσης, ώστε να πειστούν για την αναγκαιότητά του όσο το δυνατόν περισσότεροι.
Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, μέχρι να φθάσουμε στον εμβολιασμό και την απόκτηση γενικής ανοσίας, έχουμε αρκετό δρόμο να διανύσουμε, ο οποίος καθίσταται ακόμη δυσκολότερος, δεδομένης της έξαρσης του ιού στη χώρα
Ακολουθήστε το tameteora.gr στο Google News!