Με τη μηχανή της διαπραγμάτευσης να τίθεται εκ νέου σε λειτουργία, Αθήνα και Βρυξέλλες καταστρώνουν τα επόμενα βήματά τους, κινούμενες σε δύο επίπεδα: Αφενός επαναχαράσσουν τις στρατηγικές τους -έπειτα από το ηχηρό μήνυμα της κάλπης- και αφετέρου διαμορφώνουν το κλίμα εν όψει των επόμενων δύσκολων ημερών.
Οι πανηγυρισμοί πολιτών και πολιτικών κοπάζουν, δίνοντας τη θέση τους στον προβληματισμό, καθώς οι τράπεζες θα παραμένουν κλειστές τουλάχιστον έως την Τετάρτη, έπειτα από τη σχετική απόφαση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Η ΕΚΤ σφίγγει περισσότερο τη θηλιά γύρω από τον λαιμό της ελληνικής οικονομίας, ενώ φωνές από διάφορα ευρωπαϊκά κοινοβούλια υποστηρίζουν ότι το Grexit δεν πρέπει να θεωρείται απίθανο.
Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έχοντας ισχυροποιήσει τη θέση του στο εσωτερικό, επέλεξε τον δρόμο της πολιτικής συνεννόησης, ενεργοποιώντας το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, τη στιγμή που η πλευρά των δανειστών, έπειτα από το αρχικό «μούδιασμα» που προκάλεσε το εύρος της διαφοράς μεταξύ του «όχι» και του «ναι», στο οποίο είχαν εκφράσει ανοιχτά την προτίμησή τους, δείχνει να σκληραίνει τη στάση της.
Οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας, έπειτα από μία μαραθώνια συνεδρίαση, που διήρκεσε περισσότερο από επτά ώρες, κατέληξαν -πλην του ΚΚΕ- σε ένα κοινό ανακοινωθέν, που περιγράφει τους πυλώνες της επιθυμητής συμφωνίας.
Διευθέτηση του χρέους, ευρείες μεταρρυθμίσεις, χρηματοδότηση της ανάπτυξης και άμεση αποκατάσταση της ρευστότητας θεωρούνται ως απαράβατοι όροι που θα επιτρέψουν στον Αλέξη Τσίπρα να βάλει την υπογραφή του σε συμφωνία, τη στιγμή που όλα τα κόμματα υιοθετούν ως «κόκκινη γραμμή» την παραμονή της χώρας στο ευρώ.
Επιπλέον, ο Αλέξης Τσίπρας συνομίλησε τηλεφωνικά με την Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία τόνισε πως το Ταμείο δεν δύναται να εκταμιεύσει δόση από την στιγμή που η χώρα βρίσκεται σε καθεστώς ληξιπρόθεσμων οφειλών, παρόλο που, νωρίτερα, μέσω ανακοίνωσής της είχε εκφράσει την πρόθεσή της να βοηθήσει την Ελλάδα εάν της ζητηθεί.
Την ίδια στιγμή, πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη ανάμεσα στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι και τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ με θέμα την Ελλάδα, ενώ λίγες ώρες νωρίτερα, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, είχε προβεί σε δηλώσεις, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «είναι δύσκολο να ανοίξουν οι τράπεζες εντός των προσεχών ημερών».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, συγκάλεσε έκτακτη Σύνοδο Κορυρφής των μελών της ευρωζώνης για την Ελλάδα, στις 19:00 το απόγευμα της Τρίτης, έπειτα από αίτημα του Γάλλου πρόεδρου και της Γερμανίδας καγκελαρίου, οι οποίοι είχαν τηλεφωνική επικοινωνία, αφότου έγινε γνωστό το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη χώρα μας.
Ο κ. Τουσκ γνωστοποίησε ότι στη Σύνοδο Κορυφής της ευρωζώνης έχει προσκαλέσει, εκτός των ηγετών των χωρών – μελών, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι και τον επικεφαλής του Eurogoup Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Με ηχηρά μηνύματα ολοκληρώθηκε, εξάλλου, η συνάντηση Μέρκελ – Ολάντ στο Παρίσι, το απόγευμα της Δευτέρας, κατά τη διάρκεια της οποίας οι δύο ηγέτες επαναπροσδιόρισαν τη στάση τους έπειτα από την ετυμηγορία του ελληνικού λαού.
Παρόλο που τόσο ο Γάλλος πρόεδρος, όσο και η Γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασαν την πεποίθηση ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος πρέπει να γίνει σεβαστό, υπογράμμισαν ότι τηρούν στάση αναμονής έως ότου δουν τις προτάσεις που θα παρουσιάσει στις Βρυξέλλες η ελληνική αποστολή.
«Έχουμε δείξει αλληλεγγύη στην Ελλάδα, αλλά οι προτάσεις του κ. Τσίπρα πρέπει να παρουσιαστούν αυτή την εβδομάδα. Ο καθένας να αναλάβει την ευθύνη του», ανέφερε η Άνγκελα Μέρκελ, ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, ότι «οι αναγκαίες προϋποθέσεις για να αρχίσουν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις δεν πληρούνται σήμερα».
Η ίδια, μιλώντας για το πακέτο των σκληρών μέτρων Γιούνκερ, τόνισε ότι «η τελευταία πρόταση ήταν η πιο γενναιόδωρη», αν και απορρίφθηκε από τον απερχόμενο υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη και το κυβερνητικό επιτελείο.
Λίγο νωρίτερα, η ΕΚΤ ενέτεινε την ασφυξία που έχει επιβάλει στην ελληνική οικονομία, ανακοινώνοντας την πρόθεσή της να διατηρήσει σταθερό το όριο δανεισμού των συστημικών τραπεζών, κουρεύοντας ωστόσο την αξία των ενέχυρων που αποδέχεται η ΕΚΤ για τον ELA.
Τέλος, το απόγευμα της Δευτέρας πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group, με στόχο την προετοιμασία του Eurogroup, το οποίο -σύμφωνα με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ- θα συνεδριάσει εντός της εβδομάδας, με τον επικεφαλής, Τόμας Βίζερ, να εκφράζει την εκτίμηση ότι ο στόχος για επίτευξη συμφωνίας εντός των επόμενων 72 ωρών δεν είναι ρεαλιστικός.